Да се готвим: Водата ще поскъпне средно с 1 лев на кубик

Шефът на КЕВР: Направихме всичко възможно да ограничим максимално скока на тока и парното
16 юли 2022 14:18, Елка Василева
207
Да се готвим: Водата ще поскъпне средно с 1 лев на кубик
Снимка: архив, БГНЕС

Битовите потребители трябва да се подготвят и за среден скок от 1 лев на кубик на цената на водата. "Тези цени вече са факт за около десет ВиК дружества на територията на страната".Това заяви пред Нова тв председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Още по темата
По думите му КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното, подчерта той в отговор на въпроса има ли вероятност от нов скок на цената на тока и парното през новия отоплителен сезон. „КЕВР е взела всички мерки, за да намали увеличението. Електричеството, което България произвежда, сме намерили резерви в АЕЦ „Козлодуй” и със спирането на субсидиите за ВЕИ инсталациите сме насочили тези средства към битовите потребители. Затова там увеличението е само 3 на сто. България има този ресурс и може да си позволи да го насочи към потребителите”.

По думите му обаче не такава е ситуацията с газа. „Газът в цяла Европа е оскъден. И България се конкурира с всички останали държави на международните пазари – да осигури съхранението за зимния сезон, тоест да нагнети достатъчно количества в хранилищата, и същевременно да осигури текущото потребление. В много европейски държави се ограничава потреблението – в Австрия, Унгария, Германия, за да  могат да запълнят хранилищата си. В този смисъл увеличението на парното, което е пряко зависимо от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим. Реалното увеличение е около 120 процента, но с компенсациите към ВЕИ производителите, можем да ги насочим към топлинната енергия и електричеството”. Той подчерта, че няма как цената на тока и парното, която се определя два пъти годишно – дори при извънредни обстоятелства, няма как да се вдигне.

“Със сигурност мога да кажа, че никой в България няма да студува поради липсата на газ. Това, което трябва да се направи обаче е, да се предприемат сериозни мерки. А това може да стане с едно стабилно правителство. Докато няма такова – нямаме никаква сигурност, че България ще премине през тази криза”, посочи шефът на КЕВР.

По думите му имаме осигурен дългосрочен договор с Азербайджан, който осигурява една трета от потреблението на газ в страната.  „Газпром” са добре дошли да предоставят газ за България при изпълнение на условията при сега сключения договор. Но, ако аз трябва да взема решение, нямам никаква увереност, че ако те обещаят да доставят газ, действително ще го направят”, подчерта той в отговор на въпроса трябва ли да включим руската компания в енергийния микс. И допълни, че през юли ще получим втечнен газ от САЩ.
Тодоров коментира и механизмите, които са предложени, за да се помогне на хората да се справят с по-високите си сметки. „Това което предложихме в Комисията по енергетика към НС, е да се помисли за даване на възможност за въвеждане на няколко тарифи на всички услуги, които са комунални и без които едно домакинство не може – ток вода, парно и газ. В момента няма такава възможност. Чисто законово КЕВР би могла да направи такива корекции, ако се наложат. Това обаче е мярка, която към момента няма нужда да се възприема. Но при една задълбочаваща се политическа криза дори КЕВР няма да може да предприеме тези мерки, ако се наложат”, посочи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
9
 
! Отговори
1 долар преди 1 година
Те я мислеха 1 долар = 200 рубли, а то какво стана: 1 евро = 1 долар!
121
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ЗАЩО ДА ПОСКЪПВА ВОДАТА? ДА НЕ БИ ДА Я ВНАСЯМЕ С ТАНКЕРИ ОТНЯКЪДЕ? ИМАМЕ СИ Я. А ИНФРАСТРУКТУРАТА СВЪРЗАНА С НЕЯ Е ИЗГРАДЕНА МНОГО ПРЕДИ ДА СЪЩЕСТВУВА КЕВР.
120
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС не може без ресурсите на Русия, но те трябва да са евтини. Русия не можем да я унищожим военно, но можем да я унищожим икономически с постоянни санкции и като я притискаме и задушим от всякъде с НАТО и враждебен обръч. Ако Русия не бъде унищожена и разделена на няколко демократични страни, на ЕС може да се сложи кръст както в икономически, така и в политически смисъл.
119
2
 
8
 
! Отговори
Какво да се прави? преди 1 година
Западна Европа без евтини енергии умира, САЩ без военна доминация е нищо. Европа има силна икономика и развити технологии за производство, но няма ресурси и енергия за заводите, няма територия да разположи нужното количество вятърни мелници и соларните панели за промишлеността. Тоест няма лебенсраум! Без лебенсраум няма лебен! А лебенсраум се придобива чрез Drang nach Osten. Но нах остен има Кинжал, Циркон, Булава, Сармат, Посейдон. Какво да се прави.
118
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 година
До 127. Каква свобода, какви пет лева?! Набийте си го в главата, този който си мислиш,че те освобождава, ще те пороби!
117
3
 
2
 
! Отговори
до фашиста 129 преди 1 година
До Анонимен еб"те ни народа както си искате подли кравари
116
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деколонизацията, или по-скоро разчленяването на Русия, лишаването й от статута на самодостатъчна държава, трябва да върне прекрасните времена на евтината енергия. И всичко веднага ще стане, ще е много добре.
115
0
 
9
 
! Отговори
до 127 преди 1 година
тоз *** пък щял да умира от студ, ама щял д абъде свободен аххахаха деее ва зомбит .проздо
114
2
 
7
 
! Отговори
Амин! преди 1 година
Ще пречиствате морка вода упс ама то за там трябва електричество тоест трябва Аец че с тия перки и панели сте за никъде.Няма теория в която немците да НЕ са се провалили всичките им теории са разбити на пух и прах псевдо научната инженерна немска нация отече
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и това е като начало подговят ни ! ЕТО КАКВО БЕШЕ РУСКИ ЕВТИН ГАЗ- а сега ще се уличът цените на всички най малко с 40 % защото един лев е много голямо поскъпване
112
0
 
0
 
! Отговори
До Амин преди 1 година
Ти хубаво хейтиш дизела на 3.55 ама братко помисли и за тези дето зареждат на 4 лв.. мъка голяма
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия владее 40% от световните запаси на прясна вода.
110
3
 
5
 
! Отговори
ЕС+САЩ преди 1 година
Кво искате бе, нали ви даваме въздух да дишате безплатно! Със сигурност протести НЯМА ДА ИМА! Така че...Продължаваме Поскъпването!!! До дупка!!!!
109
5
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, ще изстудуваме и ще изгладуваме зимата и тогава Русия ще рухне под санкциите, и всичко ще се върне както си беше преди.
108
0
 
5
 
! Отговори
Амин! преди 1 година
цена на литър газчица пропан бутан 1.38 цена на литър смрътлив дизеляк 3,55 а сега феновете на те де и да ми приказват Дизела почина
107
16
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре да студувам, гладувам и да мириша на пот без топла вода, отколкото да бъда роб на Путин. Газта може да е скъпа, но свободата е безценна.
106
1
 
4
 
! Отговори
Сливен преди 1 година
Вода от планината ще пием и ще се къпем като вали
105
2
 
7
 
! Отговори
ФАЩ преди 1 година
АМА НИЙ СМЕ КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ РУСИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПЛАЩАЙТЕ РОБИИИИ!
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко е още може, хляба 15 лева 2024 октомври ,точна прогноза , но жилищата ще поевтинеят поне
103
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Водата не е скъпа, ами вие сте *** и некадърни и са ви ниски доходите.