МС: Започва нова страница в отношенията на РСМ и България

Протоколът ще защити правата на българите в Македония
17 юли 2022 20:27, Нели Христова
15
МС: Започва нова страница в отношенията на РСМ и България
Снимка: БГНЕС

България и Северна Македония подписаха днес двустранен протокол по чл. 12 Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. С това приключи един нелек процес на преговори, в който двете правителства показаха смелост и политическа воля да преодолеят противоречията. Това решение изцяло защитава правата на българите в Северна Македония и българския национален интерес. Именно затова то получи максимално широка подкрепа в Народното събрание, включително от опозицията, което е показателна оценка за усилията на българското правителство и за заложените гаранции за интересите на страната ни.

С днешния ден започва една нова страница в отношенията между двете държави и нашите народи, ще положи основата за взаимно доверие и зачитане, ще засили връзките във всички области и ще направи хората от двете страни на границата още по-близки. Очакваме да продължи активизираният от началото на 2022 г. секторен диалог в области като икономика, инфраструктура, енергетика, култура, образование и др. Гражданите на България и Северна Македония ще се опознаят по-добре, когато между тях има пътища, развива се търговия, обменяме културни събития и пр. Без граници помежду ни, но с уважение един към друг - това е европейският начин да се развиваме заедно. Нямаме илюзията, че с това всички проблеми между двете страни са решени. Но ние вярваме, че вече имаме ясна основа, изградена върху европейските ценности и принципи, върху която да решаваме въпросите помежду си.

С подписването на протокола и след извършването на съответните конституционни промени се отваря пътят на Северна Македония към преговори за членство в ЕС. България винаги е била и ще продължи да бъде сред най-убедените поддръжници на политиката на разширяване на ЕС. Убедени сме,  че страните на Балканите са по-силни заедно, а европейският проект няма как да бъде завършен без Западните Балкани.

Благодарим на всички наши европейски партньори, които доказаха своето доверие към България, както и демонстрираха разбиране на българската позиция и прилагането на декларираните принципи на практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата постановка за приемане в ЕС на македонците е неправилна! Формулата трябва да е подаване молба за членство на ЕС в републиката на северните македонци, като се гласува премането на всеки член на ЕС от македонците с "ДА" или "НЕ"!
9
0
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
И ОТ КАКВО ТОЧНО ЩЕ БЪДАТ ЗАЩИТЕНИ БЪЛГАРИТЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ??????????????????????? ОТВРАТИТЕЛНИ НАГЛИ МРЪЪСНИ И ДОЛНИ ТОВА СА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА НА ВОТА С МАШИНИТЕ!
8
0
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БЪЛГАРИЯ БЕШЕ АБСОЛЮТНО И ОТКРИТО ПРЕДАДЕНА ОТ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА НА РЕЗУЛТАТА С МАШИНИТЕ, ГЕРБ , ДБ И ДПС!
7
2
 
3
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
На всеки 6 месеца нови страници с титовците.....тази държава трябваше да се раздели още 90те години между съседните и държави и всеки да си ходи там където иска.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им вярвайте на тия от Северна, там са супер коварни...
5
1
 
9
 
! Отговори
тОЛКОВА ЛИ СТЕ П.. преди 1 година
Ще ги защити завтра.Омразата ще стане още по голяма.Не разбрахте ли каква Е ПОЛИТИКАТА през последните години на Запада и САЩ,разделяй и владей.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОИ БЪЛГАРИ?ВИКТОР КАНЗУРОВ-ЖУРНАЛИСТЪТ ДЕТО МАСТУРБИРА ПРЕД ГРУПА СТУДЕНТИ?
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще зашити сигурно българите в България ама в РСМ почнаха арести на бг.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генчова колко пъти предупреди че Петков и Чернева се договарят зад гърба и с ЕС и унгареца Вархей за да вдигнат ветото но никой не я вземаше насериозно. Май предателството е подготвено с ПП и ГЕРБ още зимата, за да може и ГЕРБ да се измъкнат като верно евроатлантици с ново предателство.
1
0
 
15
 
! Отговори
Агент Гоце преди 1 година
Вервайте ми.Блаженни са вярващите.