20 000 българи ежегодно губят битката с рака

Асена Сербезова участва в представяне на Националния план за борба с рака
22 юли 2022 15:58, Красимир Ангелов
93
20 000 българи ежегодно губят битката с рака
Снимка: БГНЕС

Близо 20 000 българи ежегодно губят битката с рака, обяви министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова. Тя участва в представянето на проекта на Националния план за борба с рака в Република България 2030.

С тази стратегия осигуряваме рамка за концепция за холистичен подход на грижите, посочи тя, цитирана от БТА.

Сербезова подчерта, че онкозаболяванията са сред основните приоритети в здравеопазването не само в европейски мащаб, но и в България.

Броят на новодиагностицираните нараства, като ежегодно се диагностицират над 36 хиляди българи. Ако не се предприемат мерки, се очаква до 2030 год. смъртните случаи да се увеличат с 24 на сто, посочи още министър Сербезова.

В събитието участват и представители на Българското онкологично научно дружество, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българския зъболекарски съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Национална пациентска организация, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
8
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Това е истински проблем за народа ни,а не маски,сертификати и тъпотии. Стимулирайте хората да се грижат за здравето си, а не да ги плашите. Да се обърне внимание от рано при възрастните и да се подкрепи спорта при младите. Махайте се с тоя ковид ще затварят спортни зали и фитнеси после що има болни.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До лекар = вещер --> Не съм съгласен с дадената формула Лекар = Бещер! Ако бяха такива лекарите, щяха да помагат и то без пари! Както аз правя..... Прочее, някой ако има въпроси или нужда от помощ, да пише на zhebok в пощата АБВ. До скоро!
36
2
 
4
 
! Отговори
Продл пеша преди 1 година
Пламен Бобоков: След Борисов най-голямото зло е Гешев
35
0
 
6
 
! Отговори
Продл пеша преди 1 година
На 9 декември ще стане дали ще започне по същество делото срещу братята Пламен и Атанас Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души, подсъдими участие в организирана престъпна група за незаконно управление на опасни отпадъци.
34
0
 
5
 
! Отговори
лекар = вещер преди 1 година
Половината от тия 20000 са излъгани клетници, такива на които без причина им режеха гърдите в завзетите от Фармамафията болници.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 35 - Всъшност е точно обратното! И това се вижда и с боденето срещу Ковид и с очилата, с които НЕ ВИ лекуват очите и с почти всичко останало, дето лежи на швейцарска фармацевтика
32
0
 
8
 
! Отговори
яко ще се мре преди 1 година
България е Ганата на Балканите, само че с кемтрейлс.
31
7
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
До АнонименАлтернативата на медицина е смърт
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мръсни градове, шум, шумотерористи, ***, храна пълна с ГМО, бедни мишки ... е какво очаквате от Сомалия
29
8
 
1
 
! Отговори
спинкайте сладък сън преди 1 година
До Анонимен 30 Ченобил беше измама, също както днес е измама Ковид..
28
0
 
8
 
! Отговори
Продл пеша преди 1 година
Кво стана с бобоков и опасните мед отпадаци които горяха в бьлгария внос италианскиВикат христо от дб се качил в джипката му преди дни да си говорят нещо нали спец прокуратурата го беше подпукала при бойко май вече си е ок
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Занимавам се алтернативна медицина. Респективно: ми е ясно каква е истинската природа на рака.... И тя хи4 не е каквато я представя т.нар. официална медицина! Съответно - методите на борба с рака хи4 не са тези, които използва т.нар. официална медицина. Т.е. те са приложими, ама знаете с какъв % успеваемост. Докато АЛТЕРНАТИВНО % е над 90%! Ето защо съм изумен как може хора, които не разбират съшината на въпроса/проблема да пишат програми за справяне с него и да натякват тия Програми на другите
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Прод промяната, a малко ли радиация поехме всички след Чернобил, а?
25
2
 
12
 
! Отговори
Е КА ДА СТАНЕ преди 1 година
от 10г в България се горят отпадаците на света, медицински отпадъци, автомобилни гуми, тонери на ксерокс машини, все токсичен графен, а от скоро ви го и бодат в кръвоносната система..
24
1
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Дано не направят кабинет от клалицията , че серезовска ще ни затвори отново и ваксинацияЛека полека започнаха с терора пьрво маските после си знаете
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие да не слагате един покойник в три статистики едновременно? Ковид, рак, ПТП...
22
0
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
До АнонименМи дай да го игнорираме този сравнително предотвратим проблем и да си усложняваме после другите проблеми.Превантивни мерки, ползвайте ги бе.
21
0
 
10
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Затова им спряхте и 50-те процента инвалидна пенсия.
20
1
 
9
 
! Отговори
Продл пеша преди 1 година
Вие разбрахте ли че вьвеждат маските от понеделник в градския транспорт отново от потъването
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе....ковида е най голямия проблем за смъртността!