Църквата почита паметта на равноапостолна Мария Магдалина

Тя е първата възвестителка на спасителното Христово възкресение
22 юли 2022 08:15, Анисия Иванова
18
Църквата почита паметта на равноапостолна Мария Магдалина
Снимка: БГНЕС

Света Мария е наречена Магдалина, защото била родом от селото Магдала край Генисаретското езеро. Тя била от онези предани жени, които заедно с майката на Господа и апостолите придружавали Иисус Христос по време на тригодишната Му проповед в селата и градовете на Палестина. Апостолите помагали в общуването с хората, които слушали проповедта на Спасителя за вечния живот в Божието царство, а жените се грижели за битовите нужди на цялата група около Него.

Тихо, скромно и с много преданост тези жени посветили време и труд на спасителната мисия на Богочовека. Те били и при кръста, а след смъртта и погребението Му приготвили благовонно миро (оттук наричани мироносици), за да помажат по обичая тялото на Христос, повито и положено в изсечения в скалата гроб. Рано сутринта на третия ден отишли на гроба. Изпреварила всички, първа стигнала там Мария Магдалина и за голяма своя изненада видяла, че големият камък, затварящ гроба, е отместен и гробът е празен. Тя сега още по-бързо изтичала при апостолите и съобщила: "Дигнали Господ от гроба!".

Йоан и Петър веднага побягнали към гроба и видели, че тялото на Учителя го няма. Те се върнали, а Мария останала при гроба и плачела. И един момент се обърнала назад и видяла Самия Иисус, но не Го познала, а помислила, че е градинарят. Затова казала: "Ако ти си Го изнесъл, кажи ми къде си Го положил". Спасителят се обърнал към нея по име: "Марийо!". Едва тогава тя Го познала, а Той я изпратил да съобщи на апостолите, че е възкръснал. Така Мария Магдалина станала първата възвестителка на спасителното Христово възкресение и затова е наричана равноапостолна. След Възнесението на Христос Мария Магдалина като апостолите проповядвала словото Божие в различни страни. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
Теди преди 1 година
БОЖИЯТА БЛАГОДАТ Е ВЕЧНА
11
3
 
3
 
! Отговори
Виц преди 1 година
Един ден, Моше решил да приеме католицизма. Минал през няколко месечно убочение, учение, за да вникне в материята. От църквата го поканили на традиционна католическа литургия, за да произнесе реч пред миряните в църквата. Моше влиза в църквата и започва обръщението си към миряните с думите: Колеги гои...
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврейски измишльотени.
9
1
 
8
 
! Отговори
До Обективно преди 1 година
Мария Магдалена, като най-приближена на Исус , е била апостолът на апостолите. Не просто равноапостолна. Тя е предавала често думите на Христос на учениците му. Останала е с него до последно и е първия човек, на когото Исус се явил след Възкресението ( и това не е просто случайнос. Що се отнася до вечния живот, Исус е проповядвал обич и любов към всички. Всеки е обичан от Бог и в тази обич ще пребъде. Ти всъщност говориш като противниците на Исус.
8
2
 
2
 
! Отговори
Лошо преди 1 година
МЪЖЕТЕ В ЦЪРКВАТА СА ИЗКРИВИЛИ ВСИЧКО В СВОЯ ПОЛЗА. ДАЛЕЧЕ ОТ ХРИСТОС СА БИЛИ. ЖАЛКО, НО И ДО ДНЕС Е ТАКА.
7
2
 
3
 
! Отговори
Малкото Слънце преди 1 година
Честито на именниците! "Който е безгрешен, нека първи хвърли камък върху й"
6
2
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
РАВНОАПОСТОЛНА Е, ЗАЩОТО Е РАВНА НА ОСТАНАЛИТЕ АПОСТОЛИ ПО ВСИЧКО И ДОРИ Е ПЪРВА СРЕД ТЯХ, А НЕ " ЗАЩОТО БИЛА ОПОВЕСТИЛА ПЪРВА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО МУ"! КОГАТО ИЗГРАДИШ В СЕБЕ СИ ХРИСТОВА ДУША И ДУХ - МОЖЕ ДА ВЪЗСТАНОВИШ ПОВТОРНО ТЯЛОТО СЛЕД СМЪРТТА СИ. Естествено, единици ще успеят в това!
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината, която църквата винаги ще отрича е, че Мария Магдалина е била жена на Исус Христос.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според много документи и свидетелства жените, които са подкрепяли и следвали Исус са били негови ученици, наравно с мъжете. Това са били умни, независими и силни жени. Те не са били безмълвни и кротки женички, които покорно са слугували. Това е интерпретация на по-късното духовенство, което се е състояло само от мъже. В 1то столетие след Христа жените наравно с мъжете са проповядвали и участвали в църковните дела. Исус винаги в защитавал жените и се в обръщал към тях като с равни.
3
2
 
6
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ТЯ Е ЖЕНАТА /СЪПРУГАТА/ НА ИСУС. А ЦЪРКОВАТА КАТО НАЙ-СТАРАТА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ (ПРА ПРА БАБАТА НА БКП) ГО ОТРИЧА. ИМА НЕИНО ЕВАНГЕЛИЕ КОЕТО НАЙ -ТОЧНО ОПИСВА СЪБИТИЯТА ОТ ОНОВА ВРЕМЕ.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мария Магдалена е апостолът на апостолите. Тя е била най- приближената до Исус. Той е споделял най-вече с нея неговото учение. На тайната вечеря тя е седяла до него, не Петър. Тези жени не просто са се грижели за Исус и учениците му, а са били последователи и след възкресението са проповядвали наравно с мъжете. Но тъй като в един момент към 3 век църквата постепено се превръща в институция имаща за цел по-скоро власт и контрол ( както и контрол над жените), жените биват изключени .
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ватиканът да признае нейното Евангелие. Защо е извън Библията? Само защото е жена ли? Най-интересното от всичките. Него не са го орязали на Никейския събот, защото просто са го махнали. Но са забравили да го унищожат.