Доц. Хърсев прогнозира: Лихвите по заемите ще се увеличат

Банките няма да увеличат таксите, смята финансистът
22 юли 2022 16:52, Анисия Иванова
23
Доц. Хърсев прогнозира: Лихвите по заемите ще се увеличат
Снимка: Bulgaria ON AIR

"До момента лихвите по инструментите на Европейската централна банка бяха отрицателни поради инфлацията в еврозоната. Решението за повишаване на лихвите си остава символично и то беше очаквано. ЕЦБ е изправена пред няколко проблема, на които трябва да реагира. От една страна има да реагира на инфлацията, която се запазва висока, от друга страна, виждаме една задаваща рецесия и от трета страна, Европа е изправена пред една икономическа война, която се води в момента. Това води до дълбока деструкция на доставки към европейските пазари и на енергоносители. Това би налагало ЕЦБ да е максимално гъвкава", заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "България сутрин".

По думите му ЕЦБ не е потърсила решение на всичките проблеми, пред които е изправена, а е побягнала в обратна посока на най-близкия проблем.

"Този, който беше проблем вчера, намалява като тежест днес и без оглед на проблемите, пред които европейската банкова система, ще бъдат изправени утре", допълни финансистът.  

Неговото мнение е, че лихвите по заемите ще се увеличат, тъй като се увеличава базата.

"Получателите поради размера на инфлацията печелят, но просто ще печелят по-малко. Поддържането на отрицателни лихвени проценти тези 11 години дава възможност на задължените държави да изчистват дълга си и да печелят от инфлацията. Сега, когато размерът на този инфлационен данък намалява, става все по-трудно на тези свръх задлъжнели държави", посочи доц. Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

"Очакването е лихвите на депозитите да се увеличат с половин процент. По кредитите се очаква известно по-високо увеличение. Очаквам банките да не увеличат таксите за съхранение. Може би ще наблюдаваме нулеви такси за наличност и нулев данък върху депозитите. Това по никакъв начин няма да спре българите да взимат кредити", заключи доц. Емил Хърсев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Този финансист изобщо не е наясно с лихвите и инфлацията. До скоро лихвите бяха отрицателни, а нямаше инфлация, а дефлация. Такива икономисти стават доценти, фалират Плама, учат студенти на финанси и определят лихвите за депозитите. Както и повечето банкери, Хърсев също е учил само събиране. Трудно им е на банкерите да приемат, че вече Бойко Борисов няма пари за да им плаща заплатите.
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истинския проблем е, че на българския ***, който се е набил на ипотека източваща повече от 50% от дохода му, преди вдигане на лихвите, пак банките са му виновни, а не собствената му неграмотност и липса на елементарни познания по финанси! Десетки хиляди българи си нашиха брутални ипотеки, от типа 1600 евра за панелка за ремонт в софийски квартал и сега ще псуват по кой ли не, обаче своята глупост не могат да прозрат.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега очаквайте срива на имотния паар , и то много скоро .Един познат си купи с 20 % самоучастия , за да си спасял парите . Кои пари бе ? Те не са твои те са на банката , ай честито !
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лихвари.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без бански *** доди, ама без *** май ше се ходи!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките банкери. Умряха от глад в тая криза с тия ниски лихви. Къде отидоха златните години когато лихвите по кредитите бяха 15-20% и даваха лихви по депозити 7-8% и всичко вървеше и икономиката растеше. А сега беднотия и мизерия.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Софиянец от село кредит 50 %от заплатата парно 30%ток 20 % и ще яде дядовия си....
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименРаздадоха заемите и вдигнаха лихвите , изобщо не се готвят да фалират ,готвят се да събират печлби от офцете които взеха 30 годишни ипотеки .Няма мърдане .
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден ми звънят банки да ме обуят с кредит да плащам доде съм жив *** не им се отваря парашута псувам ги наред да не съм някой софиянец от село дето живеят и работят да, си плащат кредитите и да мизерстват
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега намерете брокерите , които ви обясняваха , че имота по -добра инвестиция няма , и ви продаваха на цени като в Монако . Лъсна цялата картина !
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Раздадоха бързи заеми и сега банки ще фалират.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще стане ясно, кой плува без бански. :)
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още през септември ЕЦБ ще вдигне още лихвата . То какво беше до сега , по депозити 0 %лихва , за да може на всеки да му дадат кредит за 2 % , това никога в историята не е било нормално . С една дума за теглилите кредити ще стане трудно и ще тръгнат да си продават имотите , на каквато и да е цена , защото банката не прощава ! Имотите вече ги смятайте на -60% от това което е обявено 1
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ипотеки, лизинги , изплащания, горе -долу до тук ! Ако нямаш за айфон 13 , ще си говориш по нокиа 3310 . Колко народ се набута с ипотеки и сега викат , че са фиксирана лихва . Така е , такъв ви е договора , ама там пише ГПР ! Вече богатите хора ще са тези които имат пари , а не тези с кредитите (както беше до сега)
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комшията ,има модерна кола и апартамент ,аз няма да съм по-назад ,я !!:)))))
6
1
 
6
 
! Отговори
Банкомат преди 1 година
Хърсев, а кога почвате да фалирате банките ? То , само там има пари за крадене !
5
0
 
10
 
! Отговори
Цанко преди 1 година
е, сериозно ли. Това не трябва да е новина за никой, ясно е от 1г ,откакто се заговори за инфлация, която пък беше ясна още първия месец от затварянето заради короната.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново под слънцето . До 2008 хората дето въртяха малък бизнес с кредити го усетиха сега е ред на надъханите заплатъджии да ядат салама . Ще си направя едни пуканки и ще слушам драми :) ама габя нали тей вика аз гез не ползвам мен не ме интересува .
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама моля ви! Не се съмняваме в това. Нали затова се съчиниха пландемия и война - да се дообере населението.
2
4
 
25
 
! Отговори
Добро утро преди 1 година
Честито на всички, които помислиха, че с две хиляди лева в София, могат да вземат кредит за 30 години с месечна вноска 800. Сега с лихвите ще стигне хилядаа с останалите хиляда, дори 1500-2000 да са, си пълен *** на тези цени. Разберете, простирайте се според чергата си и няма да имате проблеми. Сега ще храните банките, докато семействата ви мизерстват.