Къде отиват парите ни? Българинът харчи 54% от доходите си за храна

Пазарът ни е по-скъп с близо 17% през тази година
118
Къде отиват парите ни? Българинът харчи 54% от доходите си за храна
Снимка: БГНЕС

Над 54% от доходите на хората отиват за храна, заяви икономистът Мика Зайкова пред bTV.

Тя даде пример и с данните на НСИ с това, че литър кисело мляко струва 5 лв., защото се продава по 700 грама в опаковка, а краве масло 250 грама е средно 6,19 лв. или 24,76 лв. за килограм.

Още по темата

"Тази година спрямо миналата един пазар ни е по-скъп с близо 17%, толкова средно е и инфлацията", каза тя.
Зайкова коментира и това защо страната ни е сред първенците в ЕС по висока инфлация.

"В България е по-висока инфлацията, защото в нея има и спекула, ние сме най-енергоемката и най-ресурсноемката държава в Европейския съюз. За единица БВП ние харчим 3,6 пъти повече енергия, която е много скъпа и 3,1 пъти повече суровини и материали. Техниката и технологията в България е на средата на 20 век. Ние разчитаме на Плана за възстановяване и европейските пари, за да можем да преоборудваме нашата икономика на по-високо ниво".

"Борех се като свиня с тиква, за да убедя всички участващи да оставят егото си вкъщи и да мислят само за България. Сега вървим вече към избори, не знам какво ще стане. Ако сега ние не направим нещо, фактически може да загубим голяма част от парите си от Плана за възстановяване и европейските програми, а може и да спрат инвестициите", добави икономистът. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
9
 
! Отговори
Писимист преди 1 година
Парите отиват в офшорки,пътища няма ,газ няма, житото не се знае ще го опазим ли от тия чакали ....Наста време Кирово... Аеца умира бавно без руско гориво и части... Газта от азерите си беше договорена от ГЕРБ .Киро и Асен нищо и никога не са договаряли само лъжат ... Добре че беше Слави да спре грабежа след изборите до тогава ще текат навън парите...
64
2
 
5
 
! Отговори
до 85 преди 1 година
Ти май не можеш да смяташ, от София до морето и обратно са 1000 км, джипа ми харчи 12, това са 120 литра х 3.50 са 420 лв! Айде бягай зад ЗИЛ-а като си неграмотен.
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хакаров, баба ти само чери домати е яла, купува си най-скъпите домати па се жалва. Българинът не схваща, че нещо като го има на витрината не значи, че може и трябва да го има.
62
3
 
16
 
! Отговори
ГЕОРГИ ХАКАРОВ преди 1 година
АМИ ТО С ТИЯ ЗАПЛАТИ, КАКВО ДРУГО ДА СИ КУПИШВ ЛИДЛ ОСТАВИХ 9ЛВ ЗА 2 КУТИЙКИ ЧЕРИ ДОМАТИ И ЕДИН ХЛЯБКАТО СИ ПЛАТЯ СМЕТКИТЕ И НАЕМА НА АПАРТАМЕНТАКАКВО ДА НАПРАВЯ С 1400ЛВ
61
3
 
5
 
! Отговори
ехеееее преди 1 година
до 83: Бааа го, ти със ЗиЛ 131 ли посети морето, та даде 400 лева за гориво?!
60
1
 
5
 
! Отговори
сиганин преди 1 година
Ехееее, много гладен тоз българин уа!
59
13
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз бях на море. Парите ми отидоха както следва: 400 лева за бензин, 800 лева за 5 нощувки в сносен хотел, 200 лева за шезлонги, чадъри и паркинг, 200 лева за консумация на плажа, 600 лева за храна в ресторанти с доста слабо обслужване и около 200 лева други разходи. Общо 2400 лева за 5 дена почивка. Заплатата ми е 3000 лева и този месец няма да купувам нищо повече.
58
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова 60% от българите са с наднормено тегло. Плюскат като единственото животно, което гледа на човека като на равно. Правешкият диктатор неслучайно каза едно време - Народът разбира свободата в това да има какво да яде и пие!
57
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите масово получават пари на черно под масата за да не плащат пълните данаци и социални осигоровки и това не влиза в офицялната статистика!
56
4
 
13
 
! Отговори
КОй преди 1 година
От както не съм в тая миризлива дупка, парите ми стигат за всичко. Детето ми не е лишено от нищо, обикалм цяла Европа, имам чисто нова кола и живота ми е спокоен. Нека се пукат душманите, хич ми не е.
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекулата е огромна. Мутрите правят пачки на гърба на мизерстващият народ. Добре че съм независим от мутрите. Не пазарувам от магазин всичко си произвеждам. Отивам да си набера краставици и домати от градината да си направя салатка. После ще напоя кравата телето и прасето. Много жега трябва да разхладя животните.
54
2
 
4
 
! Отговори
Митко от Въгларово преди 1 година
Е как за ХРАНА,не сме като американците със супер наднормено тегло,че да ядем толкова,купуват се основни хранителни продукти които не можем да си произведем на село като олио,захар,сол,брашно всичко друго човек може да си произведе сам,сметките са ни много-ток,вода,телефон,гориво
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стоките поскъпнаха със 80-100%, съдя по собствената си потребителска кошница. Искренно ми е жал за пенсионерите, които подминават тъжно витрините в Лидъл, защото нямат парички да си купят дори от нискобюджетен магазин храна.
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде отидоха милиардите в биткойни и милионите кеш от търговските банки? Нали сте журналисти, това ви е работата да разследвате, също така нетърпимост към роми, които нямат трудов стаж, не искат да се приобщят, а вземат колкото половин село пенсионери. Това разследвайте, моля
51
12
 
2
 
! Отговори
Дид преди 1 година
Това е лъжа.Половината харчат пенсионерите!Работещи,като мен с по 2-3 хиляди чисти не дават половината за храна.Сметката в нашето тричленно семейство показва,че даваме не повече от по 150лв на седмица.По-скоро около 20-25 % отиват за храна и то от дохода на единия.Сметките,горивата и услугите са много високи,въпреки че в услугите плащат най-малко данъци.Последната година сменяхме гаражна врата и дограма и нито една от фирмите не ти издава фактура или касов бон.Все пак общо са около 10 хиляди!
50
2
 
11
 
! Отговори
Ето къде преди 1 година
За оръжия на Украйна. Плащания на уж бежанците с Лексуси. Заплати на нищоправци като Кирчо Пелтека, Ококореният С. Паси, И .Инджев и стотици знайни и незнайни подобни.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко?Не!
48
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
АМИ МНОГО ЛЕСНО ЗА РАЗБИРАНИ ПА РИТЕ ОТИВАТ В ДЖОБА НА СПЕКУЛАНТИТЕ. ИНФЛАЦИЯТА НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СПЕКУЛАТА. ИМА ТОЛКОВА ИЗТОЧНИЦИ ЗА СПРАВКА И ОТ ТАМ ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО КАК КРАЙНИЯ И ПРЕДИ НЕГО СПЕКУЛИРАТ С ЦЕНИТЕ И ТРУПАТ ПАЧКИ ЗА СМЕТКА НА КУПУВАЧА. НИКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ИСКА ДА СЕ ЗАНИМАВА СЪС СПЕКУЛАТА. Я ДА СА ЕДИННИ ЦЕНИТЕ НАВСЯКЪДЕ ЩЕ МОГАТ ЛИ ДА ЗАБОГАТЕЯТ СПЕКУЛАНТИТЕ.
47
15
 
6
 
! Отговори
Dev преди 1 година
Когато получавах 2000лв заплата, харчех половината за храна. Сега, когато получавам почти 8000лв заплата.... пак харча половината за храна. Просто когато ви се вдига дохода, вие вдигате и стандарта си. Съотношението приходи/разходи се запазва, но живеете по-пълноценен живот.
46
6
 
7
 
! Отговори
до 59 преди 1 година
Е то тия новите ако ни управляват още 6 месеца не знам какво ще има за стрижене. Последното остригване беше при БСП - ДПС 2014 година с Орешарски, не си спомням ГЕРБ- ДПС да са управлявали някога,това че кръговете Пеевски си имат бизнес и разчитат на етническия мир е съвсем друго нещо, в момента си работят също и Дамаджан видно нищо не прави по въпроса