Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа

Това е смъртна присъда за българската икономика, смятат от АОБР
27 юли 2022 20:05, Анисия Иванова
234
Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа
Снимка: БГНЕС

Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh. Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април. Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика, съобщават в писмо до медиите от Асоциация на индустриалния капитал в България (АОБР).

Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август. За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв. И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци. Междувременно, се очаква бизнесът да работи, да произвежда, да плаща заплати, да внася данъци в хазната.

Още по темата

Настояваме до края на работната седмица:
•    Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.
•    Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор. Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.
•    Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.
•    Да бъдем уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.
•    Да бъдем уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. Работи ли се за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени?
•    Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

Предприемането на тези действия е неотложно, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15 години сме плащали по скъп газ защото не сме го мешели с по евтения азербъйджански газ. Не сме чули някой бизнесмен да се оплаче Плащали са си като попове.
110
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости, само лъжат хората. Само Германия може да пострада ние едва ли.
109
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам предложение за другарите "бизнесмени": щом искате СПЕЦИФИЧНО газа на Газпром, се изнесете барабар с бизнесите си в просия. Така САМО Газпром ще ви доставя газ. Можете да вземете и русофилите: хем да случите на качествени работници. :))))
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Булгаргаз иска увеличение на газа за август с 54%, а и тока от АЕЦА ще скочи с пъти, като диверсифицират с горивото на американците.
107
2
 
9
 
! Отговори
резил преди 1 година
Западной Дании на рынке "на сутки вперед" с поставкой 28 июля стоимость электроэнергии достигла 455,07 и 463,83 евро за МВт ч соответственно, в Латвии и Литве 430,68 евро, Австрии 497,53 евро, Бельгии 412,38 евро, Германии 473,25 евро,Нидерландах 425 евро.Това е само началото а как ще е зимата не искам да мисля ,милиони безработни,милиони гладни хора
106
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най якия лаф Русия е бензиностанция с ракети
105
1
 
12
 
! Отговори
Прост и глупав преди 1 година
Хмммм....а в София още не са издигнали бесилки по улиците и барикади няма и няма и няма...пак всичко ще тръгва от Варна :)
104
2
 
9
 
! Отговори
истината преди 1 година
защо ревете бе нали не искате евтин газ ,плащайте скъп тогава,само глупав и човек мразещт народа си човек може да направи това
103
3
 
9
 
! Отговори
Фалит преди 1 година
Чакам нашият и западния капитализъм да фалира нацело. Купил съм си скъпо уиски и скъпа руска водка и ще купонясвам 3 дена и 3 нощи. Фалит за частния бизнес и национализация на всичко!!!
102
0
 
13
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Честито на всички бизнесмени ***, които плащаха на политиците през последните 30 години. Всеки гледаше да намаже дебело филията от обществени поръчки, от монополи, от далавери при внос на чужди суровини. Сега вместо да ползваме газ добита в България ще плащаме безумни цени за газ на чуждите корпорации или ще се молим да бъдем васали на Русия (каква чест само). Жалко..!!
101
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв опит с руснаците нямаме - при тях газ идва по тръбошроводи и е в изобилие. Даже и евтин беше чреди *** на американски задни части
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Капиталисти Вашия опит с руснаците ли споделяш? :)))))
99
6
 
2
 
! Отговори
Газпром преди 1 година
... слуги. Да разбием исканията на "бизнесмените" и да видим какви са скритите "псолания": 1) посочва се Газпром като желан доставчик. Тук е ясно, направо си го казват за кого работят. Пускаме сълза за това, че са загрижени и за "топлото на гражданите" покрай техните бизнеси 2) искат "дългосрочни договри" какво невероятно съвпадение, и Газпром искал същото, ако може да се сключат сега, при слугата им Радев. Даже подозирам, че ще ги цитира когато се пробва
98
2
 
22
 
! Отговори
555 преди 1 година
Проблемът е , че България и Полша "доброжелатели" ни използваха като пушечно месо на първа линия и ни внушиха да се противопоставим на руските изисквания за получаване на газ, за да се види как ще реагира Путин. Е видяхме и вместо уж обещания 4 пъти по-евтин газ от краварите, сега ще плащаме 2 пъти повече за руски газ през посредници без да има сигурност за доставките.
97
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ми ще понесете. Кой ви е карал да зависите на 100% от газ?"______Производството в цяла Европа е на газ. Ти бавноразвиващ ли си? Я си напъни мозъчната клетка и помисли защо, преди да се изказваш по медиите.
96
12
 
3
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Ми ще понесете. Кой ви е карал да зависите на 100% от газ? В природата вакуум няма. Адаптирате се или заминавате.
95
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Истукан "Ако България беше приятелска държава на Русия, цените на горивата щяха да са друг" Верно? И колко е литър бензин в Сърбия?
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кики е най - големия провал.
93
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам предложение за другарите "бизнесмени": щом искате СПЕЦИФИЧНО газа на Газпром, се изнесете барабар с бизнесите си в просия. Така САМО Газпром ще ви доставя газ. Можете да вземете и русофилите: хем да случите на качествени работници. :)))))
92
5
 
20
 
! Отговори
Киро Тъпото преди 1 година
Важното е, че обслужих вашингтонския си господар и оставих страната без газ. Продадох се за жълти стотинки и друго не ме интересува.