Недостиг на лекарство за диабетици, купуват го за отслабване

Медикаментът няма заместител за болните
15
Недостиг на лекарство за диабетици, купуват го за отслабване
Снимка: Pixabay

Лекарството за диабет Оземпик е изчерпано от аптечната мрежа, заради това, че се търси за отслабване. За това сигнализираха диабетици.

Стефан от София е с диабет тип 2 и този медикамент му е необходим, за да поддържа кръвната захар в норма. Наложило му се да отиде до Гърция, за да си го закупи. Ще му стигне до октомври. Лекарството няма заместител и се изписва на диабетно болни. Ако не се приема редовно, има рискове за повишаване на кръвната захар.

Според мъжа у нас лекарството липсва в аптечната мрежа от няколко месеца. Той сподели неофициална информация, че то се купува за отслабване.

„За конкретния продукт е изискана информация и от МЗ, и от Агенция по лекарствата – от притежателя на разрешение за употреба. Има доставки, има наличности, но във връзка със завишения интерес, се наблюдава затруднение при осигуряване от страна на аптеките към пациентите” - коментира ситуацията Богдан Кирилов от Изпълнителната агенция по лекарствата пред NOVA NEWS.

Той припомни, че този медикамент няма показания за отслабване и трябва да се прилага само при диабет след предписание от лекар.

„За пациентите с диабет този продукт се отпуска с протокол, тъй като се заплаща от НЗОК и именно  затова е важно компанията-производител и съответно притежателя на разрешение за употреба да осигуряват регулярни доставки. Надявам се компанията-производител да може да осигури допълнителни количества, така че да няма проблем в следващите седмици”, посочи Кирилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Който мисли да отслабва чрез лекарства,няма капка мозък в главата си!
13
0
 
2
 
! Отговори
Див Петел преди 1 година
Целта на статията е постигната : Ш`ъ зема едно!
12
0
 
12
 
! Отговори
Има причини дебелеем преди 1 година
НЕ е толкова просто обяснение само с плюскането на големи количества храна и мързел. Затлъстяването си е не само болест, а и социално положение. Бедните хора колкото и парадоксално да звучи дебелеят от стрес, нещастие и мизерия. Хранят се с най-евтината вредна рециклирана храна. Бедните също работят и черната тежка работа. От стрес мизерия и недостиг на пари всеки човек е обречен да се разболее. За килограмите играе важна роля и ендокринната система хормоните и ред други болести.
11
1
 
3
 
! Отговори
Бизнеса върви преди 1 година
КАКВО недоволстват? Увеличават производството леко вдигат цените и това е мечтата на всеки бизнес да му се продават продуктите и стоката. АМА какъв е проблема? Също ЩО НЕ ПИШЕТЕ името на лекарството? Само Това обезсмисля четенето на цялата новина.
10
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Много елементарно изказване , причините са много за излишните килограми !
9
3
 
0
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Който е дебел е мързелив и безволев, а който е хитър пробва всичко забранено, смъква 20 30 кг за няколко месеца и си вирва нослето. После сочи другите с пръст-плюска много. Така май излиза.
8
5
 
1
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Как може такива обвинения! Те модерните бг *** свалят по 10 кг на месец само с воля, повече вода, бавно ходене по парка и без хляб и сладко. Който не може да свали толкова яде като като ламя, няма воля, мързи го. То други причини за пълнеене няма.
7
4
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЛЕКАРСТВА ЗА ДИАБЕТИЦИ ИМА НАЙ-РАЗЛИЧНИ! АКО ЕДНО ЛИПСВА ИМА ДРУГО!!! ЕДИН ДИАПРЕЛ ВЪРШИ ДОСТАТЪЧНО ДОБРА РАБОТА! ПО СКОРО СЕ ПРАВИ РЕКЛАМА НА ТОВА ЛЕКАРСТВО ЗА ДА СЕ ВНАСЯ И КУПУВА ПОВЕЧЕ , ЧЕ УЖ ГО НЯМА :D А И , ЧЕ ИМА НЕДОСТИГ НА МНОГО ЛЕКАРСТВА И ТОВА Е ВЯРНО И ТО Е ЗАРАДИ ЗАБАВЕН ВНОС ОТ КУПУВАЧИТЕ ИЛИ НЕУРЕДИЦИ В ЗДРАВНАТА КАСА!
6
0
 
1
 
! Отговори
българка преди 1 година
Същата е ситуацията и с лекарствата, които се пият при хипо-функция на щитовидната жлеза. От тях здравите хора също отслабват - ефекта е краткотраен, разбира се. Но за нуждаещите се няма такъв "отслабващ" ефект, няма и лекарства понякога.
5
4
 
12
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Да, така е! Бях на маникюр скоро и една вече бабичка на около 55-60, говореше как си биела разни инжекции за диабетици, но тя го използвала за отслабване. Правеше си някакви масажи антицелулитни и т.н. Ха-ха. Хорааа, ако ще перо в *** да си забиете няма да станете на 20 г... Ама така е като ви промиха мозъка с разни Златки, Николетки, напомпани кукли, които създават чувсто за малоценност в една застаряваща обикновена българка. Да се спре лекарството за свободна продажба и готово... Да ги видя..
4
3
 
10
 
! Отговори
а що преди 1 година
го продават без рецепта? Да не говорим че най-лесно се отслабва в трудов лагер
3
2
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Нямаш капацитет да спориш с мен и за това ти пожелавам приятен ден.
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хГлупендер си ти. Това лекарство наистина не влияе пряко на инсулиновата чувствителност. Помага на диабетиците индиректно, защото се отслабва от него.
1
5
 
23
 
! Отговори
х преди 1 година
Глупендерите и кифлите изкупуват лекарствата на истински нуждаещите се. Отслабва се с начин на живот и хранене, а не с кампанийно сваляне и после йо йо.