Д-р Миндов: Новият щам на COVID-19 се кара по-леко от обикновения грип

В последния пик имаме по-ниска заболеваемост от Гърция, те са с над 70% ваксинирани, ние - 30%
17 авг 2022 09:00, Анисия Иванова
38

Намаляват с три дни карантината за болните от COVID-19, а за ваксинираните срещу заразата изолацията отпада. Това решение на здравните власти влиза в сила от утре.

"Това решение е закъсняло, натовари се излишно Националният осигурителен институт и хората да седят вкъщи - един от мотивите да не се изследват и да избягват контакт със здравните власти. Новият щам протича съвсем абортивно, макар че при определена група циркулират старите щамове. Редно е епидемиологът да определи карантината, защото старите щамове протичат повече от 10 дни, дори 14. Но новите - няколко дни, дори без температура", каза председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в студиото на "България сутрин".

Според него новият щам се кара по-леко от обикновения грип.

Още по темата

"Хората с хронични заболявания карат по-тежко COVID-19, независимо дали са ваксинирани, или не. Това, което наблюдавам в моята практика - тези, които са ваксинирани тази година, не се разболяват. Предимно боледуват хора, които са с две дози от миналата година. Проблемът е, че ни забраниха да ваксинираме лица, които са извън пациентската ни листа, както и на медицинските центрове. Ние сме ги платили тези ваксини, но защо не ги използваме", допълни д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че сме най-ниско ваксинираната страна в Европа.

"В последния пик показахме по-ниска заболеваемост от Гърция, макар че те имат над 70% обхват, ние имаме 30%. Към 1 млн. души са здравно неосигурени. Тези хора в момента са в безтегловност, за тях не се говори изобщо какво се случва. До април месец можехме да ваксинираме както лица от извън пациентските листи, така и неосигурени", подчерта председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

По думите му бързите антигенни тестове, които бяха обещани от понеделник, още не са в сила.

"Аз всеки ден съм контактен с по няколко човека, които са заразени. Хората, които са ваксинирани 60 дни назад, едва ли ще заболеят. Не знам за такива случаи. По-скоро може да се разболее някой, който е ваксиниран, но не е направил пълния имунен отговор", категоричен е д-р Георги Миндов.

Той е против премахването на маски в здравните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
Дядо ми ваксиниран с 3 дози и го кара тежко. Баба ми неваксинирана и го изкара леко. И двамата на са по 86. Само казвам :)
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Д-р Миндов: Новият щам на COVID-19 се кара по-леко от обикновения грип " - Тогава защо въобще го правите на въпрос ( проблем) ?! Явно опорките са си опорки и кинтите - кинти ...
21
3
 
10
 
! Отговори
Гледам Тв преди 1 година
Това "пиленце" Миндов какви ги чуруликаше през 2020г. по телевизиите как неможел да лекува пациентите без PCR, който тогава струваше 120лв.!
20
3
 
17
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
Вчера телефонирах с един ,,приятел"(един от първите факсинирани, и с бустер на 36 г.),който трябваше да ни посети... Преди година и половина ме заплашваше с вирОсо и терора срещу несолидарните мислещи индивиди! Та същият- лежи от две седмици с Корина, загубил мирис и вкусови усещания, кашлящ и 39 температура...! ,,Помниш ли, какво ти приказвах за имунната система след ,,ваксината",питам го аз?!-Ммм наа бля бля бля...Това нямало нищо общо, бля бля бляя.Напомних му-тази зима ще си доста болен!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривайте тая тема вече, моля, благодаря !
18
4
 
24
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Да спрем специалното отношение към някакъв си грип! Не можахме "всички яко да измрем"!!! Явно ненабодените са по-здрави от набодените, но всички трябва да си правим изводите от това и да гледаме напред.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До тоя с 3-мата темературести колеги с болнични до безкрай - ЛЯТО Е И ОТПУСКИТЕ СВЪРШИХА, А НА ХОРАТА ИМ СЕ ХОДИ В КИТЕН!
16
3
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
За последно се сополивих една седмица преди година и половина. За какви щамове, за какви глупostи говорите? Никога маска не съм слагал на работа, никога не съм вземал болнични и никога не сме спирали работа!Ай siktir от тука бе!
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахаха, да бе, за това 3ма мои колеги вече 2ра седмица са с температура и болнични до безкрай
14
4
 
18
 
! Отговори
Ами..... преди 1 година
Неосигурените да се оправят както могат. Много ми писна от думата "солидарност"! Солидарност мога да имам само към болни хора и към деца. Всички останали имат право да ползват след като си платят. От солидарност системата не може да лекува хората, които си плащат чинно всеки месец.
13
2
 
26
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Абе, по-леко от грип, ама пак си е опасно. Хеле, ако върнат парите за първа линия..
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо са тогава бустерите и маските, да тормозите хората? Интересно кога ще пуснат нещо наистина смъртоносно.
11
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стигнали до велики изводи. Вече може ли да дишаме и да излезем от мазетата?
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трета година тъпотии, ама стомната отдавна се счупи, че и врабчетата ви се смеят. Но властта и парите от подобни събития са сладки. Затова е цялата патардия, не е за здравето на народите.
9
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E, щом най-после стигнахте до този очевиден извод, време е да обясните за какво служи ваксината. Пък и при по-старите щамове - за какво служи ваксината?
8
4
 
25
 
! Отговори
Февзи Дормушали преди 1 година
Страхът от ковид е форма на човешката суета, след като нашата ракия е най-люта, жените ни - най-хубавите, в наше село са с най-дългите инструменти мъжете, защо и болестите ни да не са най-страшните ?
7
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Хората с хронични заболявания карат по-тежко COVID-19, независимо дали са ваксинирани, или не." Е как така ,нали все тръбите ,че точно тия хора трябва да се ваксинират ,за да не го карат тежко ? И искате после хората да ви вярват ,всеки "специалист" говори каквото му е удобно .
6
4
 
31
 
! Отговори
доктор преди 1 година
Предател на съсловието. Разгонваш клиентелата.
5
6
 
4
 
! Отговори
смешник преди 1 година
ПЪРВИЯ ОМИКРОН ГО КАРАХ С ТЕМПЕРАТУРА И ГЛАВБОЛИЕ, ТОВА ГРИП ЛИ Е СПОРЕ ДНЕГО??
4
2
 
35
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Леле, тоя се изплю на леба на целата гилдия! Моооже ли бе!