Омбудсманът: НАП да провери ТЕЦ-овете за изравнителните сметки

Вместо 9% ДДС те са включили ставка от 20 на сто
19
Омбудсманът: НАП да провери ТЕЦ-овете за изравнителните сметки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до новия изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Борис Михайлов, в която поиска проверка на всички топлофикационни дружества в страната дали прилагат намалената ставка от 9% ДДС за изравнителните фактури за отоплителния сезон 2021-2022 г.
Народното събрание намали ДДС за централното отопление от 20% на 9%, считано от 9 юли 2022 г.

Повод за препоръката на омбудсмана са множеството жалби и сигнали от граждани срещу високите изравнителни сметки за топлинна енергия, фактурирани от най-голямото предприятие в сектора  - „Топлофикация София“ ЕАД.  

Проф. Ковачева обръща внимание, че голяма част от изравнителните фактури са с „Дата на издаване /Дата на данъчно събитие“ 31 юли 2022 г., тъй като те се издават въз основа на изравнителните сметки за периода, изготвени от топлинните счетоводители, в срок до 15 юли 2022 г.

„Преглед на предоставени от гражданите изравнителни фактури, издадени от „Топлофикация София“ ЕАД, показва, че към 31.07.2022 г. топлопреносното предприятие начислява за топлинната енергия за отопление стандартната ставка 20% на данъка върху добавената стойност (ДДС), вместо намалената ставка 9% в сила от 09.07.2022 г., съгласно § 15д, ал. 2, т. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС, приет със Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. (обн. - ДВ, бр. 52/05.07.2022 г.)“, пише проф. Ковачева.

Поради това, че най-голямото топлопреносно предприятие в страната е приложило в нарушение на ЗДДС за изравнителните фактури, издадени след 9 юли 2022 г., ставка 20% ДДС, общественият защитник настоява проверката на НАП да обхване и всички останали топлофикационни дружества.

„Тъй като § 15д, ал. 2, т. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗДДС касае облагането и на доставките на природен газ с по-ниската ставка на данъка в размер на 9%, проверката смятам е наложително да обхване и прилагането на тази законова разпоредба от страна на газоснабдителните дружества“, категорична е Диана Ковачева.

Тя посочва, че намаляването на ставката на ДДС за доставките на централно отопление и природен газ представлява антикризисна мярка срещу безпрецедентното им поскъпване, което е видно от стенограмите от заседанията на парламентарните Комисия по бюджет и финанси, Комисия по енергетика, Комисия по икономическа политика и иновации и други.

Омбудсманът допълва, че относно практическото приложение на § 15д от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС на 15 юли 2022 г. е издадено Указание от бившия зам. министър-председател по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, с които топлофикационните дружества трябва да са запознати.

Ковачева подчертава, че съгласно ЗДДС при доставка с периодично или непрекъснато изпълнение, всеки период, за който е уговорено плащане, се смята за отделна доставка и данъчното събитие за нея възниква на датата, на която плащането е станало дължимо (чл. 25, ал. 4). Посочва, че на датата на възникване на данъчното събитие възниква задължение за данъчното регистрираното лице да начисли ДДС (чл. 25, ал. 6, т. 1).

„В тази връзка становището ми, в качеството на защитник правата и интересите на гражданите е, че начисляването на ставка от 20% на ДДС вместо намалената ставка от 9% от страна на „Топлофикация София“ ЕАД по изравнителните сметки, фактурирани към 31.07.2022 г., е незаконосъобразно и значително ощетява клиентите на дружеството“, заключава Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво се оказа, а? Номер 7 е прав! Калинки, Бoйкови! Данъчната основа остава непроменена, а само ДДС-то, а то е за държавата и неощетява Топлофикация!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ссс - ТЕЦ-ът не мисли като теб. Начислява ти, че си ползвал повече топлоенергия от тази, която си платил и изчислява стойността й по новите цени.
14
4
 
1
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До Иванчо от трети клас .... Ти май и трети клас нямаш, колкото си изял ще платиш на цената на която си ял. Толкова ли е сложно? Никой не иска да платиш по новата цена нали. Такива като теб може да искат и на цената от соца да платят. То и аз искам, *** не става.
13
2
 
4
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
А тези дето са надплатили, парите за връщане с 9% ли да им сметнат? Яко ще ги набутат.
12
4
 
3
 
! Отговори
Иванчо от трети клас преди 1 година
Баба Пена цяла зима е яла хляб на цена 1 лв за самун, тежащ 1 кг и си го е плащала, но през лятото цената на хляба е станала 5 лв. Някой решава, че трябва да има изравнителна сметка, защото в някои дни самуните са тежали по 980 гр, а в други дни - по 1002 гр. И тъй като изчисленията се правят през лятото и се оказва, че през повечето дни на баба Пена са й давали самуни с тегло 1002 гр, доплащането се прави въз основа цената 5 лв/1кг. Но през зимата фурнаджията е купувал брашното 5 пъти по-евтино
11
5
 
1
 
! Отговори
ссс преди 1 година
Абсолютно правилно, но основание за възстановява може да има ако ДДС е намалено със задна дата, а не е.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осми, важна е именно датата на данъчното събитие, а не датата на издаване. Привържениците на Тиквун Наглий даже го знаят тов, а ти не можа да си нправиш консултация с някой второкурсник счетоводство. Или направо със Закона за счетоводството или поне със Закона за ДДС. Съвсем друг е въпросът дали след изравняване при 20% ще поискат възстановяване от държавата до намаления размер.
9
3
 
5
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До Анонимен.... Датата издаване няма нищо общо с датата на потреблението. Това важи ако се отчита месец за месец, както е при тока. По вашата логика ако някой е ползвал за 3000, ще получи намалено ДДС- екстра , а този който е платил 3000, а е ползвал 1000, ще бъде ощетен. Е и на мен ми се иска да получа някой лев, но просто съм обективна Та е ясно кой е неграмотен
8
0
 
4
 
! Отговори
Милост! преди 1 година
Е не може така. Топлофикация София съвсем ще фалира. Данчето от де ще взема комисиони?
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много негрмотни хора са се изходили по-долу, предполагам всичките са привърженици и избиратели на Tuквyн Нaглuй! Важна е датата на издаване и законодателството към тази дата, а не периода, за който се отнася събитието. Проумейте го.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тая длъжност омбудсман..или както и да е..няма никакъв смисъл..а от тия дето я заемат -съвсем!
5
2
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До ZOZO _ За какви 20дни говорите, изравнителната сметка касае отоплителният период, а той не включва нито май, нито юни да не говорим за юли.
4
3
 
1
 
! Отговори
ZOZO преди 1 година
Е хубаво де. Целия отоплителен сезон 21-22 г с ДДС 20%. За 20 дни 9%.... И колко ще намали сметките това? ДДС-то е намалено от 09.07.22 г. не от 20 октомври 21 г. Ама да си дрънкаме нещо.
3
4
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Боже всичко си има някаква граница! Изравнителните сметки касаят стар период преди намалението на ДДС. Виж аз вече получих фактура за 07 месец и тя незаконно е с 20%. За това да се хване омбудсмана, не за стар период. Никой не е променил ставката със задна дата. То бива неграмотност, ама чак толкова. Нали има май пет високо платени съветници. Те за какво си взимат тлъстите заплати?
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те вече излезнаха и ги платихме тия сметки, тази какви проверки, какви 5 лева иска.
1
2
 
9
 
! Отговори
Прецакан преди 1 година
Само да кажа, че аз и съседите ми получихме изравнителни сметки от по 200 лв. Някои комшии не можеха да повярват, защото очакваха, че ТЕЦ ще им връща пари.