Страната ни изнася половината от тока, който произвежда

Това сочат данни на НСИ
29 авг 2022 15:51, Нели Христова
36
Страната ни изнася половината от тока, който произвежда
Снимка: БГНЕС

През юни България изнася почти половината произведена в страната електроенергия. Това сочат нови данни на НСИ, съобщиха от Института.

През юни в страната са произведени 4,03 тераватчаса електроенергия, което увеличение от 25% на годишна база.

На българския пазар са реализирани 2,4 тераватчаса и спрямо юни 2021 година има намаление от 3,1 на сто. Спрямо май доставките също намаляват - с около 1%.

Разнопосочни са данните по отношение на добива на твърди горива. През юни в страната са добити 2,37 млн. тона, или със 137% нагоре на годишна база. Спрямо май обаче има намаление от почти 15 на сто. Доставките на твърди горива през юни са в обем на 2,41 млн. тона като разликата се покрива с внос. Те също намаляват на месечна база с около 15%, но на годишна база има съществен ръст от 132 на сто.

Данните на НСИ показват още намаление на доставките на природен газ - с почти 22% до 180 млн. куб. метра. От края на април "Газпром" преустанови доставките на газ и "Булгаргаз" в момента разчита само на един дългосрочен договор - с Азербайджан. Останалите количества се покриват от краткосрочни договори за доставка на втечнен газ и от спотовите пазари.

Спрямо май доставките на природен газ в България намаляват с 10 на сто, е видно още от статистиката. Местният добив е в нищожни количества - към 2 млн. куб. метра на месец.

През юни има ръст на производството на автомобилни горива - дизелово гориво (с 36%) и безоловен бензин (с 40%). В страната са произведени 304 хил. тона дизелово гориво и 157 хил. тона бензин. Голяма част от тези горива се реализират извън страната - доставките на безоловен бензин на вътрешния пазар достигат 58 хил. тона, а на дизела - 211 хил. тона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Ами намалете износа на ток стига се сте слушали Брюксел всеки сам трябва да се спасява от енергийната криза защото Евросъюза явно не прави нужното
30
0
 
0
 
! Отговори
И 100% от ЗЛАТОТО!!! преди 1 година
То дори не е собственост на България а е на Канада. И какво правехме знаете ли? Изнасят ни златото а ние внасяхме ***!
29
0
 
8
 
! Отговори
д-р Исня преди 1 година
Браво! Американците печелят. След като им платихме солидни суми, за да вземат Мариците и им ги обновихме безвъзмездно, сега всичкият този труд на сиромашкия българин се отплаща добре на западняците. Надявам се с печалбите да построят много обществени блага във Вашингтон, на кйоито ние да се радваме от разстояние.
28
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7....България не е Швейцария та да си позволи да бъде неутрална.Тези които твърдят че трябва да стоим в неутралитет са си руски *** с евтини трикове
27
1
 
0
 
! Отговори
Сосидж преди 1 година
Е добре е за БВП.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как ще храним Еврейски съюз.
25
2
 
13
 
! Отговори
Но пък сме преди 1 година
ларж и плащаме по-скъп ток, гзари сме пък! Найс, а?
24
1
 
9
 
! Отговори
интересното е преди 1 година
как хората ги заблуждават по такъв изтънчен и фин начин, че даже не могат да се усетят като ги правят на глу п а ци
23
1
 
17
 
! Отговори
тоест преди 1 година
ако не изнася няма да има криза с тока?
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голема магия става тука - ток в излишък, а цената му расте. Абракадабра некаква
21
2
 
17
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
446 гр.сирене и 10 яйца= 8 лв .Заплата 900 лв.Скоро ще има убити политици!
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, обаче ще стоим на студено. Да продължава да си изнася...
19
2
 
10
 
! Отговори
ток изнася преди 1 година
пари няма. Къде са? Преди да гласувате питайте тези дето разтягат локуми. Русия газ изнася пари прави
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно че ще изнася , какво да го прави . Нека изнася ! Зимата като се вдигне потреблението ще внася. Такава е системата! Въпроса е ако имаше още 2 МгВт от Белене тях какво щяхме да ги правим , то и капацитета на електропреносната мрежа следва да се промени. Те някой хора си мислят, че колкото повече толкова по- добре ама не е точно така.
17
3
 
18
 
! Отговори
българина преди 1 година
бъгарите 12 г избираха този който ус ра енеретиката, преди това либерлани седесарски правителства правиха съшото. Докато българите избират все либерлани козяци ще е все беден и ще емигрира. ама тя работата е ясна, българите напускат планомерно тази земя след 1400 г ...доброволно!!!
16
3
 
19
 
! Отговори
ДДТ преди 1 година
Много кухи глави, с получени пачки за пропаганда провалиха изграждането на нова АЕЦ и закриха съществуващи блокове в Козлодуй."Нямало кой да купува ток в Европа!!!". Знаят се кои са те поименно и всеки,който гласува за техните партии ще е съучастник в държавна измяна!
15
1
 
14
 
! Отговори
До15 преди 1 година
Токът се изнася основно от западни фирми от родните най много изнасят фирми гравитиращи около Христо Ковачки,въпреки това България инкасира огромни печалби като производител на електроенергия!
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнасят го фирми от задкулисието !
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че изнася, иначе трябва да го затваря в буркани.
12
3
 
24
 
! Отговори
До12 преди 1 година
Не само Лойко,недей забравя и хората от Демократична България които методично "работеха"години наред България да няма втора АЕЦ,същите индивиди трябва да бъдат замервани с камъни там където бъдат видяни а не избирани за управляващи!