Оптимизъм: Скоро ще има срив на цените, зимата може да не е тежка

Цените ще се укротят при изолация на Русия от търговията с Европа
9 сеп 2022 16:10, Елка Василева
146
Оптимизъм: Скоро ще има срив на цените, зимата може да не е тежка
Снимка: БГНЕС

"Много скоро ще видим срив на цените и може би няма да има толкова тежка зима, колкото се смята в момента. В последната седмица фючърсите започнаха да падат, независимо от заплахата, че Путин ще спре окончателно газа за Европа." Това заяви пред БНР икономистът Евгений Кънев.

Още по темата
Според Кънев идеята за реформа на европейския енергиен пазар е "да изолира руския газ като фактор, който носи зараза – от газа отива в електричеството, а от електричеството отива във всички сметки", като освен икономически проблеми това създава и "огромни политически проблеми – доста правителства вече се клатят в Европа".

По думите му изолирането на руския газ като ценообразуващ фактор обаче не е лесно да се случи, защото в преходния период, в който трябва да се направи реформата, "има голяма вероятност Путин да престане да доставя газ въобще", а най-вероятно Унгария може да наложи вето върху предприета политика, която не ѝ осигурява 100% гаранция, че ще има алтернативен газ.

Икономистът е на мнение, че в настоящата ситуация може да се предприеме кроссубсидиране на солидарен принцип – да се вземе от едните и да се даде на другите, като Европа се раздели на зони - червени да бъдат тези, в които не достига газ, а зелени – където има в повече. "И едните да дадат на другите."

Като по-работещ вариант се очертава създаването на една компания, която да бъде търговец на едро и да договаря количества за цяла Европа, защото за целта се изисква квалифицирано мнозинство, смята Кънев.

"Не можах да разбера каква е причината президентът да се занимава с цените на горивата у нас. Допускам, че е някаква политическа акция, която е свързана с изборите. Не ми звучи естествено", коментира още Евгений Кънев.

"Продължава да има проблем с цените на горивата. Българинът много отдавна плаща повече, отколкото реално струва това, което потребява", каза икономистът.

"Единственият начин за укротяване на цените е изолацията на Русия от търговията с Европа, колкото и да звучи драстично като ход. Докато има война, това ще бъде причината за високите цени в Европа и трябва да бъдат намерени заместители, да се засили конкуренцията на тези суровини от други места, за да може да се укроти инфлацията", посочи той.

Кънев допусна като много вероятно да настъпи рецесия в европейската икономика към края на настоящата година. "Това е известно, че инфлацията се лекува с рецесия, за съжаление", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази година без газ от Русия няма да бъде най-критичната за Европа, първите месеци ще има газ от хранилищата. Страшното започва в средата или в края на зимата, напролет. Убиец ще бъде 2023-та, когато няма да има запаси и цената на газа в ЕС ще надхвърли азиатските. Зимата на 2024 ще бъде ужасяваща. А зимата на 2025 ще бъде ад.
81
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже се опасяваме дали ще можете да си плащате ток, вода, парно, ще ви го ограничаваме 1:6. Един ден имаш, шест дена не. Най-добре да се кооперирате с роднини и приятели за топленето нощем.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 86, лъжа. Кризата с чипове се вихри цяла година преди войната. Москва няма нищо общо с 14-я, аман от лъжи.
79
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срив на цените, ама нагоре. Санкциите срещу Русия яко удрят по Европа.
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кризата се отрази и на Apple, новият Айфон 14 е всъщнст Айфон 13 със софтуерен ъпдейт :-)))))
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се топли на газ да му мисли
76
2
 
12
 
! Отговори
морски преди 1 година
Евтиното остана при соца. Понеже капитализма ни е изроден, скъпо и прескъпо ще е.
75
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има и газ и ток и всичко. Дори и клетви на русофили ще има! През зимата ще е непрестанен вой, всеки русофил ще се кълне че му е студено, от сутрин до вечер едни и същи опорки до втръсване. Още не са почнали, а вече ме болят ушите и очите от четене на русофилска долнопробна пропаганджа муахахахахах!
74
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 80, никога не съм разбирал как може да сте толкова прости. Други въпроси, козар.
73
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз още през Април месец ви казвах, че така ще стане, но кой да слуша. И индикатора за това е един единствен. Русофилите плашеха със студ и глад, а какво винаги техните клетви не се сбъдват, така че.. . . .. е ясно на всички муахахахахахаха!
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че има зелки нищо нема да има
71
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко от нещата дето ядете се приготвят на газ и не могат на ток ? Абсолютна спекула
70
0
 
13
 
! Отговори
Таратанци преди 1 година
Ще има поевтиняване, ама друг път - ще има рецесия, защото инфлацията се лекува с рецесия. Това означава - съкращения на работните места, вдигане на лихвите, все по-трудно достъпни пари. Нормално. От 2017-та насам САЩ печатат пари като лудите. За да компенсират - другите държави печатат и те. Пандемията не помонга никак да се стабилизира световната икономика, войната също. Поне две-три години ще е тегаво. Журналистите да не бият клавиатурата толкова люто - не е тъпан
69
2
 
21
 
! Отговори
разсмя ме преди 1 година
Кънев, заври си дипломата за икономист там където слънце не огрява.Значи при рязко намаляване или спиране на доставките на газ цената ще падне???Кънев, ти да не си учил в Харвард?
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оптимизмът винаги е предшествал най-големите социални катаклизчи, които са сполетявали човечеството! Колкото повече оптимизъм толкова са по-зле нещата! Колкото повече оптимизъм толкова по-големи са лъжите! Разпадът е неизбежен и 9eбилитe вече го разбраха!
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оптимизмът винаги е предшествал най-големите социални катаклизми, които са сполетявали чомечеството! Колкото повече оптимизъм толкова са по-зле нещата! Колкото повече оптимизъм толкова по-големи са лъжите! Разпадът е неизбежен и 9eбилитe вече го разбраха!
66
1
 
13
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 година
Вижте му профила на тоя евгени кънев във фейса, пълна откачалка. Вижте му и приятелите и какви коментари пишат, ха ха ха, голям майтап, голям смях да ги четеш!
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оптимизмът винаги е предшествал най-големите социални катаклизчи, които са сполетявали чомечеството! Колкото повече оптимизъм толкова са по-зле нещата! Колкото повече оптимизъм толкова по-големи са лъжите! Разпадът е неизбежен и 9eбилитe вече го разбраха!
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За евгений кънев - мазния грантаджия може и да не е тежка. Все пак пуска по 2 платени статии на седмица!
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рецесия отдавна има и чрез инфлацията искат да представят че няма рецесия . 4 % ръст при инфлация от 20 % си е = на 16 % рецесия . А това е огромна рецесия . Ще има много фалити . Русия не би трябвало да продава ресурси в Европа . Ако го направи ЕС влиза в Японски вариянт с 30 годишна рецесия и двойно намъляване на население и икономика. Това би било най изгодно за Китай но и Русия има интерес от това.