Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?

Все повече млади хора не са виждали оръжие
23 сеп 2022 21:09, Нели Христова
315
Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?
Снимка: БГНЕС

Българската армия е в постоянна бойна готовност. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Въпреки че по думите му няма опасност за въвличане на страната ни във военен конфрикт, се появи въпросът - ако има мобилизация в България, колко военни ще съберем?

По закон в случай на започнала война у нас следва да бъдат привикани всички мъже и жени от 18 до 55 години, преминали военно обучение. Тук влизат служилите в армията, преминалите през казармата или доброволно военно обучение.

България разполага с резерв от запасни и доброволци, като доброволният резерв е лимитиран до 3000 души. Включилите се в него преминават през 30-дневно обучение, след което имената им попадат в резерва. Те ежегодно преминават и през още обучения и курсове.

Тенденцията обаче е, че повечето млади хора не са виждали никога оръжие, а все по-малко се записват като доброволци.

У нас задължителната служба приключи през 2007 г., като мъжете, родени през 1988 година бяха последните, преминали през военна служба.

Всяка година в България се раждат 30 000 момчета.

В момента при война ще бъдат привикани изкаралите военна служба от набор 1967, които сега са на пределната мобилизационна възраст от 55 г., до последните преминали през казармата - набор 1988 г.  Тоест служилите в рамките на 21 години, което по груби изчисления прави около 600 000 мъже.

Сред тях обаче има загинали, болни, инвалиди, както и отдавна живеещи в чужбина, които са около 100 000 души. Това означава, че максималната мобилизация тук ще е с граница до 500 000 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
3
 
41
 
! Отговори
Гоце Първанов преди 1 година
Не бих се явил да защитавам деградирало политическо съсловие и елит готов да продаде България за няколко долара.
224
7
 
6
 
! Отговори
absurd преди 1 година
Всички като избягате тия хотели на слънчака на мен ли ще ги оставите.Идеална възможност за голямо прочистване.Следват затворени граници и който е избягал там си остава и пълна конфискация на имуществото което е оставил в БГ
223
2
 
22
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Как да не са виждали оръжие младите бе!? Те са непобедими рамбовци в компютърните битки!
222
1
 
7
 
! Отговори
Zzzzzzzzz V преди 1 година
По повод коментара на Наполеончи. За да не се повтаря едно и също нещо, напълно е прав! До преди месец-два знам имаше някви доброволци. Някой си Ал Йо, земете цялото му семейство на огневата линия.
221
2
 
31
 
! Отговори
Наполеончик преди 1 година
Ако има мобилизация България просто ще изтече в близка и далечна чужбина. Аз лично не смятам да се сражавам както заради чужди интереси, така и заради интересите на шепа бандити, които първи ще вдигнат гълъбите към топлите страни и от там ще подстрекават към патриотизъм и ще дирижират действията на пушечното месо имало неблагоразумието да остане тук.
220
1
 
31
 
! Отговори
absurd преди 1 година
Вие само ми дайте калашника в ръцете,що народ ще избия,ама от нашите.Разни мутри,дупетати и всякаква твар която пие кръвта на народа последните 32 години да му мислят.
219
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мобилизирайте тези с по 10 апартамента и 5 любовници. Заради тях нито апартаменти, нито жени имаме. Нито пък за какво да се бием.
218
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой тръгне да ни напада ще има над милион мобилизирани мъже,жени ,млади и стари.
217
1
 
9
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
И тия всичките дето си мислят че ще бягат в чужбина, не знам ако има голям конфликт къде ще ходите, нито немци нито французи ще ви искат, щото и там може да правят същото, то да не дава Господ да става че бягането не е решение.Трябва да бъдем реалисти 80% от големите проблеми са решени с война, и винаги сме смятали, че сме цивизовани за конфликт, печели тоя дето е подготвен
216
3
 
6
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Война се печели когато мине пехотата и задържи плацдарм, авиацията колкото и да бомби не контролираш ли сушата все тая, а за мобилизация на БА не знам колко са останали годни и обучени, аз съм на 45, долкокото знам последните взимани войници са на около 35,а колко са в България е друга тема, на никой не му се воюва ама кат опре ножа до кокал ще видим
215
6
 
10
 
! Отговори
Не е случайно преди 1 година
че се появяват аткива статии. уКРАИНСКОТО ПУШЕЧНО МЕСО СВЪРШВА ... а войната трябва да продължи . Така са заповядали от САЩ. След мобилизацията в русия следват призиви за мобилизация в Полша... Румъния ... България... Аз съм вече стар ама младите мамини синчета да се подготвят. Сега с такива статии - психически, а после с призовкаря на вратата и физически за мобилизиране. Купувайте си от сега гамаши, раници и шинели щото до няколко мецеца ще поскъпнат. МАРШ НА ФРОНТА да сразявате пияни мужици.
214
4
 
8
 
! Отговори
67 НАБОР преди 1 година
Не се плашете като ти дадат една шепа амфетамини и няма спиране !!! Още от Втората световна амфетамина е във основата на всички геройства ! И страх изчезва и не ти пука и ти е кеф да нападаш па и издържаш на всякакви натоварвания и безсъние !
213
2
 
2
 
! Отговори
67 НАБОР преди 1 година
Готов съм за война ,ама не знам откъде ще мине и падне снаряда !!!
212
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато ме заключиха в казармата никой не ме е питал дали искам. А днешните големи халосии. Това не искали, онова не харесвали. Само война за вас, да видите какво е нямане и да ви стане живота ценен.
211
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една година в казармата бях,ВВС,стрелял съм с калашник точно три пъти и веднъж,граната хвърлях,но не мисля че бях особено подготвен за война!
210
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешните сополанковцииии ще ползват калашника за сопа.
209
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НУЛА
208
3
 
22
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас? НЯМА ДА ИМА ВОЙНИЦИ ... А билетите за Германия , Франция или Испания РЯЗКО ще свършат. Вие да не мислите че само рашистанците не искат да ходят войници ? Навсякъде е така . Тук колко "доброволеца" отидоха да помагат на Зеленски в справедливата му война срещу лошия Путин ? Двама ? Трима? А колко вият заплахи и геройски закани по форумите ? ХИЛЯДИ..... Виждате ли разликата ? ПРИКАЗЛИВЦИТЕ МНОООГО ... ЖЕЛАЕЩИ НЯМА .
207
0
 
9
 
! Отговори
Времето на масовите преди 1 година
армии отмина.Все повече нараства необходимостта от оператори на колективни оръжия.Пехотинецът е полезен в градски условия,между сградите,от мазета и тавани,покрай прикрили се граждани,жени и деца,покаже се,стреля с РПГ и бяга, това си е партизанска война в градски условия.Масовата пехота за настъпление е осъдена на смърт,тя ще е на открито и цел на тежки оръжия.
206
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...а и колко от тях ходят на прайдове да развяват байрака с цветовете на дъгата...