Днес е ден за размисъл, какви са санкциите при предизборна агитация?

Забранява се оповестяването на резултати за изхода от вота
67
Днес е ден за размисъл, какви са санкциите при предизборна агитация?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес е ден за размисъл. Съгласно Изборния кодекс (ИК) от 00:00 часа на 1 октомври до приключването на изборния ден в 20:00 часа се забранява предизборната агитация.

Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите, под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната, според ИК.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава и трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, пише още в ИК.

Санкции

Ако агитационен материал бъде поставен извън рамките на предизборната кампания, този, който го е поставил подлежи на санкции. Според ИК на лице, което наруши забраната се налага глоба или имуществена санкция в размер от 1000 до 3 хиляди лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 3 хил. до 10 хил. лв.

При нарушение на правилото за премахване на агитационни материали по установения ред от ИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 1000 до 5 хил. лв.

За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден до неговото приключване, на лице, което наруши разпоредбите се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2 хил. до 5 хил. лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 5 хил. до 10 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ден за размисъл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
*** преди 1 година
който и да дойде на власт, ще са поредните продажни дупедавци марионетки на които ще дърпат конците вонящите янки америкоси..
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-лошият вариант е да не се гласува или да се гласува с не подкрепям никого. Така един малък брой твърди поддръжници на най-голямото зло, ще определят резултата от изборите. Примерно, ако една партия има 25% от гласовете, но за партия или коалиция са гласували 30% от имащите право на глас, се получава, че 7,5% от всички избиратели са гласували за тази партия.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бариерата от 4% е от гласовете на гласувалите за някоя партия или коалиция, т е. без не подкрепям никого. Така гласувалите с неподкрепям никого свалят границата за 4%. Да лъже, че е обратното има интерес само партия с твърдо ядро избиратели и без друга подкрепа.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласовете на негласувалите не се разпределят по партиите. Интересно защо още има хора, които вярват на тази лъжа.
53
0
 
4
 
! Отговори
Агитатор преди 1 година
Хора, гласувайте!
52
2
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Малките партии умират от страх от опцията "не подкрепям никого", която на практика ги лишава от възможността да минат 4-те процента. Затова предпочитат ниска избирателна активност, която им дава някакви, дори мижави шансове, пък и с мъртвите негласували души...
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес на два пъти ми излиза реклама в youtube на политическа партия, това би следвало да е нарушение нали?
50
2
 
3
 
! Отговори
До реалист преди 1 година
"Не подкрепям никого" не вдига проценти, даже напротив, пречи на неуспелите да минат 4 процента, не се заблуждавай и не манипулирай форумците.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реалист има сериозна разлика. Дали ще ти е драго да разпределят гласа ти към антибългарска партия като Възраждане или Русофили? За процентите на малките партии не трябва да те боли. Ако са били свестни, са щели да се докажат, но не с патриотарски лозунги и безумни популистки обещания, а например с доброволческа работа в карловските села, с преследване на незаконната сеч и бракониерството, с почистване на реки и паркове. Колкото по-малко лъжат, повече уважение ще получат. А те все са в тв-то.
48
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Хайде да поясня. На практика няма разлика между негласувал и гласувал с никого не подкрепям. И в двата случая резултата е един и същ - вдигат се процентите на партиите с твърд брой избиратели и намаляват процентите на останалите партии. Много малко от негласувалите биха гласували за партиите с твърд брой избиратели, затова губят гласове останалите партии.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавните служители, които са около 97 хиляди, ще гласуват масово против мутpите. И държавните служители искат нормални заплати, а не 700-900 лева заплата.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39: По-добре в тиква, нежели в обезценена копейка)
45
1
 
2
 
! Отговори
До Край преди 1 година
Защо лъжеш хората бе, мискинин. Когато не гласуваш, липсващите гласове и тия от мъртвите души по неактуализираните списъци се разпределят пропорционално на участващите партии. Те затова някои мислят, че ще са първа сила, разчитайки на ниската избирателна активност. Има лесно: отиваш и пускаш последното квадратче, което е "Не подкрепям никого". Инак при всички случаи ти прибират гласа. А д тази опция няма как
44
2
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Ето доказателство, че възрожденците не мислят, а слушат безкритично Копейкин. Излизането се плаща прескъпо бе, аланкоолу! Путин и той свърши парите, не може да ви услужи, затова самоубива олигарсите си и им. прибира финансите. Ми нали в мига, в който напуснеш НАТО, то може да те нападне, щото още не си се анексирал към Рашата. И искам да те видя с руска заплата и пенсия)))) Що слушаш популиста Костя. Той е обикновен нарцис комплексиран, иска да се пъчи на власт и му пука само за гладовете ви.
43
0
 
5
 
! Отговори
Няма размисъл. преди 1 година
Напролет ще има нови избори.
42
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма за кой за това ще гласувам за възраждане или за слави и искам референдум за излизане от ЕС и НАТО нали сме демокрация искам си референдума
41
1
 
3
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Размислям бе размислям,че сме единствената страна членка в ЕС с ден за размисъл и може би затова сме на предпоследно място по функционална грамотност в света,но далеч преди последната където няма много училища.
40
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Размислих - Възраждане. Струва си трролът тромпетист от сайта да остане безработен клошар.
39
5
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Преди 1944г Българското население - нашите деди са имали земи! Имали са "Търновска Конституция" и са гласували за своята собственост - "Царство България". След 1944г СССР иззеха земите на нашите деди и ги внесоха в ТКЗСето. Сега ние Внуците на Българите останали без земи за кого да гласуваме след като не сме собственици на земи? Ние вече не знаем на коя планета живеем те ни канят по телевизиите и медиите да гласуваме! Къде е моята Земя? Аз собственик ли съм на част от тая Земя?
38
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е да не се спънем за пореден път в една и съща тиква.