Гешев се срещна в Хага с президента на Евроюст Ладислав Хамран

Какво обсъдиха на работната среща?
Обновена: 14 окт 2022 12:48 | 14 окт 2022 12:46, Александър Попов
17
Гешев се срещна в Хага с президента на Евроюст Ладислав Хамран
Снимка: Прокуратурата на България

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с президента на Евроюст Ладислав Хамран днес. Повод за нея е оптимизиране работата на българското Бюро в Евроюст с цел постигане заложените приоритети - противодействие на трансграничната престъпност и ефективно подпомагане на европейските държави при водени разследвания.

На срещата присъстваха заместникът на главния прокурор Десислава Пиронева и представителят на България в Евроюст Елка Ваклинова.

Ладислав Хамран изрази своите притеснения по отношение на процедурата по избор на представители в българското Бюро с оглед на факта, че незапълненият състав на нашето представителство в Евроюст създава реални рискове за обезпечаването на съвместни разследвания на българската прокуратура и други държави членки на ЕС.

Значителният обем на дела бе посочен от Хамран като фактор, който предполага бързата реакция на националните власти при започване на процедурата по избор на представите на България в Евроюст в спешен порядък с оглед успешното обезпечаване на работния процес.

Главният прокурор разясни на президента на Евроюст законодателни промени, приети от 47-ото Народно събрание, по отношение на процедурата по избор на българските представители, която вече е значително по-сложна от действаща до момента. Иван Гешев увери своя колега за желанието на българската прокуратура и компетентните институции за изпълнение на ангажиментите на страната ни и предприемането на действия с оглед успешното завършване на процедурата и запълване кадровия капацитет на българското Бюро в Евроюст. Главният прокурор изрази разбирането на българската прокуратура, че това е нарушило ритъма на работа на българското Бюро и същото има своите негативни проявления върху партньорството между българските национални власти и Евроюст.

Иван Гешев и президентът на Евроюст Ладислав Хамран изразиха своето удовлетворение от изграденото доверие между двете институции, в духа на професионализма и общото желание за постигане на високи резултати в съвместните разследвания на престъпления с международен елемент.

Срещата между двамата е в рамките на посещение на главния прокурор Иван Гешев в Хага, Кралство Нидерландия, за участие в 16-ата среща на Консултативния форум на главните прокурори на държавите членки на ЕС, който се провежда в периода 13 -14 октомври 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Иван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-рано Гешев се махне, толкова по-добре за България.
10
0
 
5
 
! Отговори
ДАНС МВР УРОДИ преди 1 година
Гешев е замесен в Терористични актове срещу Българи ,за какъв Евроджъст говорите - абсолютна пародия е Прокуратурата на Република България!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОБРЕ ЧЕ САМ СЕ Е ОРИЕНТИРАЛ КЪМ ХАГА
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой вика по Гешев, някакви тъмни субекти дето е ясно кой им дърпа конците. Я кажете някой свестен дето да плюе Гешев.
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев е неудобен на престъпниците! Аз, не се притеснявам!!!
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дръж се Гешеф, фвкалометите на олигарсите и техните слуги нека да си плюят
5
2
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Добре че умните хора гласуваха за ИТН, БСП, ПП и ДБ за да изчегъртат ГЕРБ
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запознава се с бъдещите си обвинители.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОБЯСНИ ЛИ МУ КАК ОБСЛУЖВА БАТЕ МУТРА?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главния ни медиен прокурор изведнъж стана "медиен любимец". И тоя ли ще прави партия в обозримо бъдеще?
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
подигравка