Заради вноса на зеленчуци от Гърция и Турция не скачат рязко цените на пазара у нас

Въпреки това цените са скочили чувствително
16 окт 2022 22:00, Нели Христова
38
Заради вноса на зеленчуци от Гърция и Турция не скачат рязко цените на пазара у нас
Снимка: БГНЕС

Засилен внос на оранжерийни зеленчуци от Турция и Гърция през последните седмици все още пази българския пазар от прекалено рязкото им поскъпване, но въпреки това цените им се увеличават чувствително.

През последната седмица оранжерийните домати и краставици поскъпнаха с нови 14-15%, а почти с толкова повишиха цените си и през предходната. В последните дни на септември доматите, отглеждани на закрито, струваха 2,34 лв. на едро, докато сега вече се търгуват по 2,91 лв.

Основната причина е, че през този сезон разходите за производството им започват да се покачват, тъй като оранжериите масово са на отопление с природен газ.

През първите две седмици на октомври миналата година средната цена на синьото гориво беше 94 лв. за мегаватчас, докато сега въпреки поевтиняването напоследък е 233 лв. Това е увеличение със 147% в рамките на една година. За същото време обаче повишението на цената на доматите от оранжерии е с 54%. Причината да не е още по-драстично е, че на пазара напоследък има масиран внос на домати а и други оранжерийни зеленчуци от Турция и Гърция. Те са значително по-евтини в този сезон от годината, защото производството им на юг не изисква толкова големи енергийни разходи. Най-вероятно е обаче със застудяването това производство също да поскъпва.

Втората седмица на октомври донесе нова вълна от поскъпване на почти всички основни храни. Има райони от страната (виж картата), в които например цената на едро на кашкавал “Витоша” е достигнала 19 лв. килото, което означава, че по магазините няма как да струва под 27 лв.

Поскъпването на повечето продукти в момента не е свързано с някакъв скок в цените на суровините, а с желанието на търговците да се подсигурят за идващата зима. Според експерти те са калкулирали всякакви изненади, свързани с разходите им за енергия и за заплати за бъдещ период, и дори да се случи ток, парно и природен газ да поевтинеят, достигнатите цени няма да намалеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Нели,вие преди 1 година
имате ли връзка с реалността или медиите се носите из розовите облачета на евроатлантизма и отричате действителността?!? Чудно ми е изобщо влязохте ли в произволен магазин,в който са тези посочените цени или източникът ви е Агенция ЕЖК (една жена каза)?!? Въпросът е риторичен,бай дъ уей,113 място по свобода на словото и над 80% от българите не вярват на медийната пропаганда...
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са скочили цените рязко ли? До вчера доматите бяха по 2.00- 2.50 лв., днес са вече по 5 лв. Картофите от 1 лв. на 2 лв. Краставиците по 3 лв. Цените на всичко са двойни.
19
0
 
7
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Ами не, не скачат рязко, скачат плавно всяка седмица :| Ама на ония в бъдещия парламент не им пука от това. Твърде заети са да разискват дали Зеленски щял да изнесе реч или някакъв паметник на нечия армия щял да бъде премахнат от София. Пък народът не е важен - да си мре.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има райони от страната (виж картата), в които например цената на едро на кашкавал Витоша е достигнала 19 лв. килото, което означава, че по магазините няма как да струва под 27 лв.Собствениците на магазини харесват това!
17
1
 
9
 
! Отговори
злобар преди 1 година
Да са живи и здрави комшиите защото няма по големи мошенници и крадци от нас . Но най-лошото е че ние сами се крадеме , ненапразно Славейков е казал "Не народ , а ***" .
16
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та това е съвсем нормално, като си унищожихме производството , така е за нас само Емиту с тротинетката и умно-красиви *** !
15
8
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Да внасят и свинско от Турция :)))
14
2
 
3
 
! Отговори
shimbaka преди 1 година
Зима иде Еййййй! Тати мааа пръжки с лук !
13
7
 
20
 
! Отговори
мафиоДСка територия преди 1 година
Българина без контрол тръгва веднага да краде. Заради такива племена изградиха Великата китайска стена. Без намеса отвън, ще си останем шампиони по кражби и корупция!
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бе тук не става нищо бе!Ако посадиш плодни дървета ще дойде някой да ти ги отреже всичките.То е завист,то е монопол тук.Нямаш ли някой зад гърба си никакъв бизнес не ти дават да развиеш.Всичко е монополизирано и не си ли шариш ще те стиснат да фалираш по един или друг начин.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нормалните държави производителите излизат на протест преди да са ги фалирали. А тук мълчание, чакат някой да им даде наготово а те да не си мръднат пръста.
10
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Гърция не е влезнал Сталин след войната,там има капитализъм.Тук всички са комунисти,няма капитали.Кой ще си вкара парите като инвестиция в България?!Да не е луд?!Комунист само знае да лъже и да краде!
9
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекулантите в България надуват цените и докато няма контрол над алчните търговци ще е така. Не купувайте, нека всичко да им се развали и да го изхвърлят.
8
1
 
13
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 1 година
В България зеленчуците се отглежда с Ток и Газ , и Държавата Плаща Най-големите Субсидии в ЕС .
7
0
 
11
 
! Отговори
Всичко лъже преди 1 година
Ще надуят цените съвсем скоро!
6
4
 
10
 
! Отговори
Баровец преди 1 година
Ние сме баровци и нема да копаме домати - да копат бедните анаголци!
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бананите и тоалетната хартия как са....
4
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КопейкТ като дойде на влас и излезем от ЕС , чакайте средства от фондовете на россия. Още сега се обзалагам, че ще получите четвъртит. Така че, догодина гласувайте пак за копейките
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Гърция няма увеличение на цените на храни, лекарства и тн. Интересно, защо в България има
2
3
 
25
 
! Отговори
Влади преди 1 година
От Турция ми донесоха вкусен, истински кашкавал -10 лв. килото. А нашите зеленчуци отдавна не са от старите български вкусни сортове. Все са някакви дървени евросортове - да траят със седмици, без разваляне. Нашите не били рентабилни, тон от декар, а чуждите - 5 тона от декар. Ама дървени. Затова вече не купувам домати ,ягоди , пипер и т.н. Месото от нас е същото, даже по-страшно.