Експерт: Много хора нямат нужната дигитална култура

Хората да са бдителни при даване на лични данни, призова доц. Мартин Захариев
17 окт 2022 12:16, Анисия Иванова
21

Хакери удариха сайта на Президентството и други държавни институции, а в същото време зачестяват сигналите за измами с банкови карти и лични данни.

"В съвременното общество информацията и данните са най-ценният ресурс, не само личните данни. Затова е разбираем стремежът на различни сили и злонамерени участници в глобалните процеси да въздействат и да направят измама, която да ни засегне. Атаката срещу Президентството е типичен пример за това как недоброжелатели от трети държави се стремят да създадат хаос в нормалното функциониране на различни институции. В случая няма изтичане на лични данни, а целта е била да се блокира достъпа до сайта като имитират едновременно влизане", заяви в студиото на "България сутрин" доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет".

Той подчерта, че никога не може да има 100% сигурност на личните данни, защото човешкият фактор също може да бъде манипулиран. Но посъветва хората да бъдат по-внимателни на кого какви данни предоставят.

"Защитата на личните данни започва от всеки един от нас, от дигиталната ни култура, действията в онлайн средата имат същите последици като в реалния живот. Трябва да сме разумни и внимателни с кого какви данни споделяме, за всякакви по-странни питания да сме внимателни", призова доц. Захариев.

Още по темата
За случая в Стара Загора, където мъж и жена изтеглили кредит на името на свои приятели, той посочи, че ще мине време, докато потърпевшите стигнат дотам да не плащат чужд заем.

Само с един видеоклип никой не може да изтегли кредит от банка. Основното в случая за мен е личната карта. Твърденията като "Дай ми я, за да ти направя колаж" звучат съмнително.

Личите данни не са тайна, споделяме ги с публичните институции, работодателя си, при покупки. Трябва да следите в какъв обем ги искат. Нормално е като си поръчате телефон, да поискат адреса ви, а някой като ви каже - ще ви направя колаж, дай ми личната си карта - трябва да се замислим", призова гостът.

По конкретния случай и банката, и потърпевшият ще си търсят правата в съда, убеден е експертът. Но докато всичко се изясни, човекът, на чието име е изтеглен кредит, ще трябва да си го плаща.

"Голяма част от хората още нямат нужната дигитална култура, този случай трябва да е обица на ухото, хората да бъдат по-бдителни", каза още доц. Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Шишо преди 1 година
Да даваш пример с лична карта докато говориш за дигитална култура някак си ме кара да се замисля, какво точно те прави експерт и кой те определи като такъв.... Да затрудниш достъпа до сайт на президентството, което едва ли някой посещава едва ли е заплаха за националната сигурност. Същото важи и за останалите засегнати. Голям шум за нищо.
13
0
 
5
 
! Отговори
Много хора преди 1 година
нямат необходимата ОБЩА култура,камо ли дигитална или каквато и друга да било там!!!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знанията и уменията за ползване на битова електроника НЕ са култура. Бъдете така КУЛТУРНИ да използвате думите с тяхното истинско значение, а не да вменявате вина.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да бъдат бдителни. как да не дават данни? Където и да се отиде, сметки, пратки, все ти вкарват данни в компютър. Нека спецовете по киберсигурност първо да ограничат злоупотребата на "новинарските сайтове" , които влизат в личните компютри на хората.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Виготура, цена?
9
0
 
4
 
! Отговори
Нека започнем от: преди 1 година
Много хора имат нужда от каква да е култура!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, "експертите", не се правете на умни! Става дума за сигурност, а не за някаква култура! Кой позволява по същество да се сканират лични подписи по куриерски служби, мобилни оператори и къде ли още не! За каква култура става дума? Става дума за целенасочено събиране на лични данни, направо златна мина за злоупотреба дори от настоящи служители на съответните фирми, да не говорим за бивши. Много високо технологични напират да стават някои. С благословията на кой?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а изобщо имат ли някаква култура? Не само дигитална, а изобщо някаква?
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бдителни? Личните карти се развяват в офиси и чиновнически институции като чаршафи на простир! Искат се за щяло и нещяло, щото видиш ли без това няма как... Достатъчно е една камера да има с хубав zoom и най-късно догодина идва съдия изпълнител да ти гепи жилището... GDPR оная ми работа!
5
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Цифрова култура, цифрова.
4
0
 
8
 
! Отговори
А още повече преди 1 година
Нямат никаква култура.
3
0
 
12
 
! Отговори
Дигитален про стак преди 1 година
Всички лични и фирмени данни вече изтекоха, добре че се забавиха с дигиталната здравна карта.
2
6
 
7
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Просто Гaнe и Gaнювuцa sa редко пpocтu...
1
4
 
10
 
! Отговори
Значи народа преди 1 година
е виновен за вашата некомпетентност,драги ми ЕксперДе?!?

Спонсорирани публикации