Радев: Антон Дончев отстояваше духовните устои на българщината

Президентът изрази съболезнования на семейството на писателя
Обновена: 20 окт 2022 11:59 | 20 окт 2022 11:58, Елка Василева
22
Радев: Антон Дончев отстояваше духовните устои на българщината
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството и близките на акад. Антон Дончев по повод кончината на големия български писател и общественик.

Още по темата
Магьосник на словото, рицар на книгата, пазител на мъдростта - академик Дончев присъстваше в нашия свят със собствената светлина на ерудит, писател и общественик. Това посочва президентът Румен Радев в съболезнователен адрес до семейството и близките на академик Антон Дончев по повод кончината на големия български писател.
 
Държавният глава отбелязва, че Антон Дончев е роден в Царство България, живял е в епохите на авторитаризма и демокрацията, но остава верен на себе си, възпявайки величието на българския дух, проповядвайки непобедимостта на вярата във времето.
 
„Отечеството ни се разделя със светла личност, чийто поетичен свят е пример за постоянство в отстояването на духовните устои на българщината. Личните ни срещи и оказаното ми доверие от негова страна ще бъдат вдъхновяващ аргумент да продължа да защитавам достойнството на България“, посочва още държавният глава в съболезнователния си адрес, съобщиха от прессекретариата му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Радев, преди 1 година
РАЗДЕЛЕНИЕТОсе прояви след насъскването от Ваша страна с вдигнат юмрук!И започна ЦАПАНЕТО на красива София с яйца, домати, КЪРТЕНЕТО на ЖЪЛТИТЕ павета..И ВИЕ Гледахте НЕВЪЗМУТИМ...РОДИ СЕ омраза и БЕЗЗАКОНИЕ...а сега ?
19
0
 
1
 
! Отговори
жалка история преди 1 година
Бая книжки е написал,но не струват!След "Време разделно",което направо ме разби,потърсих и други негови книги!И пак бях шокиран,но с обратен знак!Нищо общо помежду им!Приличаха на домашно упражнение на ученик от вечерна гимназия!ТОГАВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ УСЪМНИХ!Нещо не беше наред!След това разбрах за какво всъщност става дума!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да го прости човека, мир на праха му, ама все пак...написал един роман и после цял живот леж на лаврите. Не можем да го упрекнем, че е бил много продуктивен.
17
0
 
2
 
! Отговори
До преди 1 година
Ами аз затова казах одеве,че НС е отражение на всички българи,но онзи взе да се заяжда за пълния член....
16
1
 
5
 
! Отговори
преклонена главица преди 1 година
Ами защото не им стиска,за това!Българина е нагаждач!И Радев го знае,ама пак си дрънка червените опорки!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами защо не се кажат тия неща.Да излезете и да кажете нещата,които знаете.Защо Дончев го качват на пиедестал след като е един обикновен крадец,според васАко сте прав!??
14
4
 
3
 
! Отговори
доносчик VII разряд преди 1 година
До Анонимен 12 Не забравяй,че "Време разделно" е писан от жена!А това е изключително важно!И не бързай да даваш мнение без подготовка!Рисковано е!
13
3
 
4
 
! Отговори
разбирач! преди 1 година
Просто бедна ви е фантазията какви глупости е написал тоя човек,и как ИЗОБЩО не могат да се сравняват с "Време разделно"!Ама изобщо!
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе за Мутафова не съм чувал,сега разбирам,но Мутафчиева е спорила за съавторството на "Време разделно". Твърдяла е,че е помогнала на Дончев с описанието на структурата на османската империя.Все тая..."Време разделно" е като ни риба ,ни рак...Уж антиислямски,ама и антихристиянски роман.Но от антихристи като Мутафчиева и Дончев толкоз.Стефан Цанев е същият.Изобщо цялата плеяда автори от онова време.
11
2
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 година
Плагиат и крадец.на романите.на Фани Мутафова !!!
10
1
 
4
 
! Отговори
До преди 1 година
Ще се заждаш за един член,че нали все ще го махате филолозите.Ама не ви отърва,за да плюете по хората...Идете в някоя ромска махала,да видиш що е неграмотност!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли цензурка!?
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент на ДС.
7
8
 
4
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 1 година
ДУХОВЕН ЕВЕРЕСТ! ПОКЛОН! ПОКЛОН! ПОКЛОН!
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига с тоя вече. Прехвалено величие с крадени произведения. Партиец. Комунист. Антибългарин. С нищо няма да бъде запомнен от съвременните хора, мислещи за бъдещето на държавата. С нищо добро.
5
1
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Именно. Типичният пример си ти- неграмотен. Какъвто народЪТ, такива и депутатите.
4
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, ако не се изкаже за един доносник на БКП и да го възхвалява, нямаше как просто... Чудя се Дончев ли е по-противен или Вежинов?! Еднакви долни *** са.
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно Резидентна дали е чел нещо от митрополит Борис, който е убит от комунистите? Митрополит Борис отстоява духовните устои на българщината. А този комунистически автор пише по поръчка на БКП доста нестойностни неща. И никакви духовни устои не защитава. Е защитава пропагандата на БКП.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НС е отражение на държавата.Какъвто народа,такива са му депутатите.
1
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един доста повърхностен човек.Чак пък големият писател.Радев имам чувството ,че държи една реч за всички като починат,няма значение кой е,кралицата на Англия или някой наш човек.