Днес се сбогуваме за последно с акад. Антон Дончев

Поклонението е от 10 до 13 ч. в БАН
24 окт 2022 07:44, Александър Попов
16
Днес се сбогуваме за последно с акад. Антон Дончев
Снимка: БГНЕС

Днес от 10.00 до 13.00 часа в Българската академия на науките ще се състои поклонението пред тленните останки на акад. Антон Дончев. Във фоайето на Академията ще бъде поставена книга за изказване на съболезнования в памет на големия български писател.

Антон Дончев почина на 20 октомври 2022 г. Той е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. През 1948 г. завършва гимназия във Велико Търново, а през 1953 г. – „право“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Автор на десетки разкази, статии, детски книги, сценарии за филми и телевизионни сериали. От сценарии на Антон Дончев са филмите „Калоян“, „Глутницата“, „От другата страна на огледалото“, петсерийния „Завръщане от Рим“, „Милионите на Привалов“, заснет с участието на ГФР и ГДР и най-популярният - „Време разделно“, с който Антон Дончев постига международна и национална популярност.

"Време разделно" – романът, който неизменно се свързва с името на Антон Дончев, се ражда на един творчески дъх, за малко повече от месец, когато младият автор е на 33 години. Романът е многократно издаван и световно известен. Междувременно се раждат четиритомника „Сказание за Хан Аспарух, Княз Слав и жрецът Терес“, който той създава и изстрадва като творец в продължение на 13 години, както и поредица от романи като „Девет лица на човека“, „Николай Рьорих“, „Странният рицар на свещената книга“, „Легенда за двете съкровища“, „Трите живота на Кракра“, „Сказания за Александър Македонски“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Един отново преди 1 година
Хайде да сравним големия българин европеец Димитър Димов с този плагият. Какво се получава?
13
0
 
3
 
! Отговори
елф преди 1 година
Сценарият и режисурата на сериала Завръщане от рим е на Иля Велчев , от създаването му до скоро беше "забранен", едва преди 3-4 години вдигнаха ембаргото.Днес, като преписвате от Блиц - внимавайте и проверявайте !
12
1
 
4
 
! Отговори
разбирач преди 1 година
Не знам от кого е писана книгата,но не е от него!Разликата между тази книга и другите му книги е огромна!Направо нямат нищо общо!Опитайте се да ги прочетете,и тогава давайте мнение!
11
3
 
5
 
! Отговори
Къро сатъро !!! преди 1 година
Розичке,няма нищо по-красиво от САМОЗАБЛУДАТА,бре!Ако беше в София преди 50 години щеше да видиш оригинала на посмъртното писмо на Фани Попова-Мутафова в което тя обяснява защо е дала ръкописа на "Време разделно" на А.Д.-тогава перспективен млад писател-комунист!
10
3
 
4
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Пак твърдя,че мнението ти е погрешно!Но....не мога да те убедя!Ти ще си останеш на твоето мнение,а аз-на моето!Само едно ще ти кажа-не обвинявай никого без реални и твърди доказателства!А такива в случая няма!
9
2
 
6
 
! Отговори
До еничарите преди 1 година
Написал го е българин за поука на бъдещите потурнаци! Веднъж сложиш ли чалмата изчезваш от света на хората!
8
5
 
5
 
! Отговори
Къро сатъро !!! преди 1 година
До некаква розичка дето била"чела",бре!Точно това е лит.стил на Фани Попова-Мутафова и в всичките нейни романи,бре!Този ремсист А.Д. не е "написал"нищо друго освен откраднатия роман"Време разделно"!Всичко,което е издал впоследствие е само "сив поток"без грам литературни качества!Като верен на Партията комунист А.Д. беше лансиран и подкрепян!
7
2
 
8
 
! Отговори
Роза преди 1 година
До Къро сатъро !!!Чела съм и "Време разделно" и "Солунският Чудотворец" на Фани Мутафова.Всеки,който има понятие от литература,може да забележи,че стила на писане на двамата е съвсем ,ама съвсем различен!!!Това е нещо специфично,което не може да се сбърка!Никога няма да приема,че Дончев е плагиат!Може да има други грехове-всеки човек има-но не и този!Книгите на Мутафова са си нейни,а на Дончев-негови!
6
1
 
1
 
! Отговори
Манол преди 1 година
Сбогуваме се и посрещаме един космат чiтак начело на парламентарните еничари !
5
2
 
5
 
! Отговори
Къро сатъро !!! преди 1 година
Този ремсист има една заслуга!Успя да препише и да издаде от свое име великия роман 'Време разделно" на Фани Попова-Мутафова!Поклон до земи с удряне на ккратуните у земята,че все пак този роман видя"бял свят"заради него!
4
1
 
3
 
! Отговори
Jas преди 1 година
Покой на душата му. Един от най-добрите български творци на исторически романи. На тях съм израснал.
3
5
 
5
 
! Отговори
Eдин преди 1 година
"За по-малко от месец" преписва това, което е написала Фани Попова - Мутафова.
2
6
 
5
 
! Отговори
Чавдар войвода!!! преди 1 година
А.Д. не е автор на романа "Време разделно!,бре!
1
3
 
6
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Мир на праха му! Време Разделно е книга, която трябва да присъства във всеки дом, да се изучава в училище, да се чете и препрочита, позволявайки на голямото изкуство да докосва сърцето на всеки, докоснал се до него..Аз не харесвам филма, книгата обаче е неповторима! Само тази книга е достатъчна според мен за да остане Дончев в сърцата на българина, а вероятно и на всеки, докоснал се до нея..