Какво затруднява българина да пише грамотно?

Платформата "Как се пише" ще качи 100-те най-важни правила в българския език
Обновена: 31 окт 2022 11:16 | 31 окт 2022 11:04, Йоана Цонева
61

По повод десетата годишнина от създаването на платформата за грамотност "Как се пише" и Деня на будителите, в продължение на 10 дни ще бъдат качени по 10 важни правила в българския език.

"Тези 10 групи от по 10 правила ще бъдат публикувани само в делничните дни. Започваме на 1 ноември и приключваме на 14 ноември. Постарали сме се да съберем 100-те най-важни правила в българския език. Разбира се, правилата, които трябва да спазваме, говорейки и пишейки книжовно, са много повече", каза създателят на платформата за грамотност "Как се пише" Павлина Върбанова пред Bulgaria ON AIR.   

По думите ѝ няма как да минем без правилата за пълен и кратък член, бройната форма, правилата за главни и малки букви.

"Една голяма група правила за слято, полуслято и разделно писане създават неимоверни трудности на пишещите българи, включително и на специалистите", даде пример тя.  

"Немалко от правилата са трудни за прилагане. Ние искаме да обърнем внимание на личната езикова култура на всеки човек. Всяка група от тези 10 правила ще бъде придружена от по 2 задачи. Двете задачи са със затворен отговор. Една по-лесна и една по-трудна. За първата задача ще има само един верен отговор, а за втората задача няма да обявяваме колко са верните отговори", посочи още Върбанова.

Нейното мнение е, че българите имат доста езикови затруднения и им е трудно да намерят отговори на въпросите.

"Българският език за определена част от обществото все още представлява ценност. Иска ми се, когато се говори за българския език в публичното пространство, повече да се обяснява и по-малко да се назидава. Будителят е човек, който събужда у нашите сънародници желание да се образова и да повишава своята култура", заключи Върбанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Т. Пацирева преди 1 година
До АнонименИ Вие не сте кой знае колко грамотен. Между "по" и прилагателното след него се поставя тире. Пише се "иЗключително".
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чуя и/или прочета думите тебЕ, менЕ, незнам, напримерНО, в предвид, на предвид, сАжЕлявам и много, много други. Запетайката да се поставя между ТАКА ЧЕ или САМО ЧЕ покозва, че масово населението слуша чалга и не чете книжки. Пък и учителите по български език не изискват кой знае колко от учениците.
51
0
 
0
 
! Отговори
Magister dixit преди 1 година
Затрудняват ги много неща, а и доста хора.Едни от тях са полуграмотните журналисти, а други са полунеграмотните политици.От гл. т. на езикознанието това е варварската ,,реформа" на правописа,извършена през 1945 г. -- безродническо посегателство срещу свещения български език с цел постепенно да се доближи до руско-съветския правопис. По подобие на лениския правопис са премахнати буквите за ятовта гласна и за голямата носовка. Утвърден е условен правопис на краткия член и на някои глаголни форми.
50
1
 
1
 
! Отговори
Вера преди 1 година
Погледнете си платформата edu.mon. Колко правописни грешки има, а е създадена от МОН . Професори, доценти - полуграмотни. Девет буквара за първи клас, одобрени от МОН. Ненужни, но платени от нас , данъкоплатците.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 53 Петко Младото поколение е исключително неграмотно. Образуванието в последните 30 години за нищо не става. . . . . . . . За да си по интересен трябва така да започваш:МладУто покуление е и3ключителну неграмотнИ. ОбраСуванието в послеТните 30 гУдини за нищУ не сДава. Разбира се фсичку е идна митафора, ама началото трябва да е в редакцията!
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем добре си пишат хората. Основният проблем НЕ са правилата, а словореда. При грешка там може много да се промени смъсъла на казаното. :-) Особено журналистите, за да се правят на интересни праскат заглавия с уникален словоред.
47
6
 
3
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Младото поколение е исключително неграмотно. Образуванието в последните 30 години за нищо не става. Радвам се че заварших очилище и вишо във годините на лошия комунизъм.
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"тия от ЧетириДесет и четвърта съсипаха бг езика с русизми и други правила"---------- Понеже явно живееш на Луната, положението в момента с англицизмите е 5 пъти по-лошо. Ама не ревеш за това.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съсипахте образованието и после защо, българина е неграмотен, защо няма квалифицирани кадри, защо няма никакви кадри, защо пак ГЕРБ е първа политическа сила, Ами то нещата са свързани.
44
2
 
0
 
! Отговори
Taq преди 1 година
Teroristka otnovo pravi atentati
43
4
 
0
 
! Отговори
Kak преди 1 година
Koi 6am6ala deto me zapla6vat s razchekvane
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако всички пишат грамотно и са умни,и можещи,кой ще работи в полицията питам аз? Кой,кой?
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия от ЧетириДесет и четвърта съсипаха бг езика с русизми и други правила, и сеа нема оправия! а начлните даскали са най-неграмотните пенционери и подобни ***! наблега се на изразително четене, учене наизус и краснопис! на даскалите в начлните класове да се създаде нова методика, която да даде резултат. И на на вишиштите на всяка цена! Учи мама, та да не работиш! бг остана без квалифицирани работници, със псевдо вишисти - пълна катастрофа. мноо важно кат си неграмотен, ако си квалифициран ..
40
4
 
7
 
! Отговори
Чудесна инициатива преди 1 година
Крайно време е да престанеме да приличаме на англоезичните, пословични с неграмотното си писане.
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекрасното образование след 89та му пречи на българина
38
0
 
6
 
! Отговори
га читеш преди 1 година
куминтарити ши ти стани ясну
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е световен проблем, надали е само у нас. Интернет и технологични поколения, колко книги са прочели мнозинството - вероятно са прочели някоя в училище. Нищо чудно Бойко да е прочел една повече от съвременните младежи.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой може да пробва да обясни на мисиркавите, че не се пише "напът", а "на път".
35
1
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Явно не но е толкова труден езика работя в Англия основно с българи но има и други успяхме да научим един бразилец да говори български и един суданец
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Издигането на простотията в култ помага да има толкова неграмонти хора.