Драстичен скок в делата за незаконен трафик на мигранти

Профилът на каналджиите е ниско имотен
10 ное 2022 11:43, Анисия Иванова
1

След убийството на граничния полицай край Елхово депутатите отново повдигнаха темата за промени в Наказателния кодекс.

"Може да се каже, че тялото на полицая още не е изстинало и вече парламентарната група на БСП внесе едни промени, които по моя преценка са брутални за законодателството" , заяви адвокат Людмил Рангелов в ефира на България сутрин".

Още по темата

Според него решаването на проблема е в установяването и наказването на всички, които извършват такива престъпления. Адвокатът призова за сигурен контрол на границата, залавянето на трафикантите, на други хора, които се занимават с престъпление и съответно разследване и наказание.

Колегата му Димитър Марковски не одобри желанието на политиците за законодателни промени.

"Не е необходимо веднага като се случи нещо сериозно в държавата всички да се втурваме към това да се добавят наказания и да се подменят или пишат закони. Трябва да кажем на глас, че нормативната уредба, която е свързана с граничния и трансграничния, е много добре конструирана", заяви Марковски пред Bulgaria ON AIR.

За последните девет месеца в Районния съд в Бургас са образувани 31 дела за незаконен трафик на мигранти.

"Броят на делата се увеличава драстично. Наблюдава се една тенденция - профилът на каналджиите е ниско имотен. Много често и непълнолетни влизат в каналджийската сфера. Само за месец броят на делата, които влизат в съда, се завиши. Наказанията, които в момента налагаме, са условни", коментира председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов.

Адвокат Рангелов посочи като най-адекватно действие направата на съоръжение, което да не позволява с такава лекота влизане на българска територия.  Посочи, че е нужда и по-добра охрана на границата.

"Въпрос на организация е дали българската държава в лицето на провоохранителните институции, ще си издейства предаването на виновниците за това тежко престъпление спрямо това младо момче - служител в Гранична полиция ", добави Димитър Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации