Трябва да се навакса: Ваксиналното покритие у нас е под 90%

Д-р Ангел Кунчев: Целта е то да достигне 95%
11 ное 2022 23:20, Елка Василева
149
Трябва да се навакса: Ваксиналното покритие у нас е под 90%
Снимка: архив, БГНЕС

Ваксиналното покритие в страната е спаднало под 90 процента. Това каза пред журналисти Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, преди началото на първата национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания.

По думите му причините за това са ковид пандемията и антиваксиналните настроения. Спад във ваксинирането се отбелязва в целия свят.

В България ще трябва да се наваксва с ваксинацията от задължителния имунизационен календар, но дали сме успели, ще разберем през февруари - март следващата година, допълни той. Целта е достигане на ваксинационно покритие от 95 процента, посочи още той. Да се ползват ваксини е най-достъпно, най-евтино и най-ефективно с цел опазване на личното и на общественото здраве, припомни той.

Като предизвикателство д-р Кунчев отчете ваксинирането сред ромите, хората без личен лекар, често мигриращите, както и сред поддаващите се на конспиративни теории. Предстоят срещи със здравните медиатори, добави д-р Кунчев.

Не е висок процентът на ваксинирането сред децата бежанци от Украйна, посочи д-р Кунчев. По думите му украинските бежанци нямат желание да останат за дълго в България и това е причината имунизациите да са с ниско ниво. Кунчев посочи, че 95 на сто от украинските бежанци, пристигнали в България, са жени и деца, като половината от тях са деца.

България въведе изискването за задължително имунизиране срещу полиомиелит за децата от Украйна, които посещават ясла, детска градина или училище.

Д-р Сидхарта Датта, представител на Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, каза че е имало огнище на полиомиелит в Украйна, но преди войната, която започна през февруари т.г. СЗО е загрижена за това, че бежанците от Украйна са в много държави. Засилили сме надзора, включително и за населението в Украйна, допълни той.

В България няма случаи на полиомиелит, увери д-р Кунчев. В Европа са отчетени 68 случая на дифтерия, като всички са сред украински бежанци, каза още той. По думите му предизвикателство за европейските държави е и разпространението на холера в Сирия.

От няколко години се борим ваксините срещу варицела и срещу ротавируси да бъдат включени в задължителния имунизационен календар, допълни Кунчев, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коцето Копейкин също е ваксиниран. Цялата им пасмина в парламентО е ваксната. Това ли са ви лидерите бе, възрожденци? Банда страхливци, които веднага са се боднали с експерименталната течност против измисления вирОс??
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя искам да го ваксинирам лично с дебелата игла! Къде си бе жендър, що ходиш с охрана??
10
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарю Локумчев, от позицията си на човек, който никога по никакъв начин не се е съмнявал в никаква ваксина, мога да ви заявя - след грандиозната, нагла, безсрамна, очевидна измама с ковид ваксините, целия бизнес с "ваксини" ме отвращава и плаши. Повече не бих допуснал да се инжектирам с нито една, нито аз, нито децата ми. щом е възможно да се лъже за безопасност, за ефективност, за странични ефекти за всичко! И то безочливо! СЪСИПАХТЕ СИ БИЗНЕСАы ФАРМАМАФИЯ! Непоправимо!
9
20
 
6
 
! Отговори
преди 1 година
Родната простащина в коментарите отново не разочарова. Никой не им говори за ковид ваксиниране, но те пак ковид ли, ковид. И за тетанус, полиомиелит и варицела не се ваксинирайте - ще направите супер услуга на много хора, а най-вече и на Чарлс Дарвин.
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А аз само да попитам кои са били тези бременни,които са участвали в експеримент с този вид течности като са рискували увреждания на плода за цял живот?Четох една такава статия със статистики.Такива са да ги вкараш в затвора.Тези деца като порастнат и ако са увредени имат пълното право да осъдят родителите си .
7
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво си мислеха че ще се случи след като се опитваха да ни пробутат фалшива ваксина? Аз повече ваксина никога за нищо не бих си сложил каквото ще да става. На тия шарлатани им нямам никакво доверие.
6
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия се сгромоляса, но днес.ру не спи. Услужливо почва наново с короната и ваксините за да има какво да тролят руските тролферми менажирани от Костя Копейкин и Изхождане. Ей че сте ми елементарнички :*****
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички сме ваксинирани още в първия час когато сме родени.За всички нас е била задължителна ваксинацията.А тези за ковид не са ваксини,а експериментални течности,които не се знае до какво водят.Така че не може да говорим за ваксъри и антиваксъри при условие,че всички си имаме нормални ваксини,които преди това са тествани!
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид отслабна.Ваксините водят до мозъчна мъгла и после е лесно да манипулират хората.Понеже мозъка има естественото свойство да се възтановява,за да няма тази възможност да се осъзнаят ги карат на 3 месеца да се бодат.За всеки случай за по-сигурно по телевизията говорят от сутринта за алкохол,а в коментарите към новините за трева.Колкото си по-пиян,дрогиран и с мозъчна мъгла толкова е по-лесно да те лъжат.После с лекота ще ти обясняват как нямало инфлация и само си въобразяваш...
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заколете го тоя изверг бе*
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болен мозък.
1
5
 
37
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Е защо да се ваксинирам? То вирусът отшумява. Вече няма дори и маски. Всичко беше манипулация и заблуда.