The Times пита: Стреляха ли български граничари по беззащитни бежанци?

МВР отрича да е имало стрелба
6 дек 2022 10:56, Нели Христова
314
The Times пита: Стреляха ли български граничари по беззащитни бежанци?

Гранични полицаи в България бяха обвинени, че са стреляли по бежанец, опитващ се да стигне до ЕС, след като се появи видео на стрелба по млад сириец на границата с Турция.

Видеото, заснето от търсещи убежище през октомври, показва момента, в който млад бежанец е ударен и тежко ранен от куршум, изстрелян от българската граница, докато той се намира на турската територия.

Това е първото видео на търсещ убежище, прострелян с бойни патрони на граница на ЕС. Това ще окаже натиск върху България да докаже, че спазва правата на човека преди гласуването за присъединяването на страната към Шенгенското пространство, пишат от The Times в анализ по темата.

България получи 320,5 милиона евро финансиране от ЕС между 2015 г. и 2020 г., за да помогне за управлението на миграцията по границата си с Турция. В България са разположени и служители от граничната агенция на ЕС Фронтекс.

Министерството на вътрешните работи казва, че повече от 150 000 души са се опитали да пресекат турската граница тази година - три пъти повече от тези през 2021 г.

Имаше малък брой ожесточени сблъсъци с участието на български граничари, включително инцидент миналия месец, когато охранител беше застрелян от заподозрени трафиканти на хора. Миналата седмица турските власти съобщиха, че мигрант е починал от хипотермия, след като е бил изтласкан обратно от България.

Съвместно разследване на The Times, Lighthouse Reports, Sky News, Le Monde, SRF, Domani, българската служба на RFE/RL и ARD установи, че изстрелите са били произведени от българската страна на границата срещу невъоръжени бежанци.

Сирийската жертва на стрелбата, 19-годишният Абдала Ел Рустум Мохамед, се е опитвал да пресече границата няколко пъти, но всеки път е бил отблъскван от българската полиция. На 3 октомври той и група приятели стигнали до турската страна на границата между 5 сутринта и 6 сутринта, пресичайки я няколко часа по-късно, твърди той.

Те вървели около шест часа в България, преди полицията да ги арестува и да ги върне на границата, заедно с група жени, разказва бежанецът. След като са  върнати в Турция, част от мъжете в групата протестирали срещу отношението им.

Сблъсък между бежанците в Турция и граничните полицаи в България довел до хвърляне на камъни по оградата от страна на бежанците. В отговор българските власти започват да стрелят с оръжия.

"Те стреляха два пъти във въздуха и след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята", казва Абдала. "След това ме удариха, като ме простреляха директно."

Мъжът е откаран с линейка в болница в Къркларели, Турция, след като изпаднал в безсъзнание. Според медицинско заключение от болницата куршумът е минал през ръката му и е влязъл в гърдите му, като е останал на 1 см от сърцето му.

"Докторът ми каза, че едва съм оцелял, защото куршумът е влязъл точно до сърцето", твърди той, цитиран от The Times. "Сега ръката ми е полупарализирана и имам две фрактури на гръдния кош."

България казва, че нейни служители са присъствали на мястото на стрелбата, но отрече да е имало изстрели от нейна територия, заявявайки, че този ден е имало масови безредици по границата.

В изявление, публикувано до медиите, вътрешното министерство каза, че служителите са били инструктирани да не използват оръжията си на турска територия. В него се казва, че е имало и други изблици на насилие по границата, като се добавя: "През последните месеци двама служители на вътрешното министерство загубиха живота си, докато се опитваха да спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас и един беше тежко ранен в подобна ситуация в София."

Допълнителни доказателства обаче, събрани от Lighthouse Reports и партньори, установиха, че изстрелите трябва да идват от българска страна. Стивън Бек, аудио криминалист, който е специализиран в анализирането на изстрели, каза, че звуковите вълни показват, че изстрелът е бил произведен директно към търсещите убежище.

Бек, бивш консултант във ФБР, а сега експерт по анализ на изстрели, обяснява, че звуковите вълни във видеото показват, че куршумът е бил изстрелян директно към камерата, която е насочена към българската граница. Освен това отраженията в звуковите вълни показват, че стрелецът е разположен пред малка сграда или голямо превозно средство.

Сателитни изображения на границата, съпоставени с кадрите, показват малка сграда от българската страна на границата, за която България потвърди, че се използва от нейната гранична полиция. Друг клип, заснет мигове преди стрелбата, показва двама униформени мъже до Range Rover, съвпадащ с автомобилите, използвани от българската гранична полиция. В посоката, от която се стреля, не се виждат други хора.

Йелена Сесар от Amnesty International казва, че констатациите сочат за "потенциално много обезпокоителното поведение" на българските власти и "ескалиращо ниво на насилие".

"Полицията трябва да използва смъртоносна сила само в краен случай и когато е строго необходимо, за да защити себе си или другите от непосредствена заплаха или нараняване", казва Сесар. "Изглежда случаят тук не е такъв. Простреляният мъж е невъоръжен, изглежда бяга от посоката, откъдето е произведена стрелбата и не представлява заплаха за никого."

"Използването на смъртоносна сила срещу невъоръжени бежанци и мигранти очевидно представлява ненужна и прекомерна употреба на сила. Това би се считало за грубо нарушение на човешките права и може да представлява произволно лишаване от правото на живот. Ако се случат такива инциденти, властите трябва да ги разследват незабавно и да гарантират, че извършителите ще бъдат изправени пред правосъдието", допълва тя.

Междувременно българските власти публикуваха снимки на щетите, нанесени от бежанците. А ето и пълната позиция на МВР по въпроса:

Снимка: МВР

"На 3 октомври, в района на 92 гранична пирамида, граничен полицейски наряд от ГПУ Средец предотвратява опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 лица. При забелязване на граничният патрул групата се оттегля в дълбочина на турска територия. Не след дълго се завръщат обратно, като същите проявяват агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие - хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебният автомобил и охранителна кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай на ГПУ Средец. Нанесени значителни материални щети на български служебен автомобил "Ланд Ровър Дискавари", както и счупени прозорци на охранителната кабинка (Приложено Ви изпращаме снимки от случая).

Веднага са уведомени турските гранични власти, които са изпратили на място свой наряд. На 02.11.2022 г. на турска територия е проведено извънредно заседание на Смесената Българо - Турска Гранична комисия за Сектор "А", на което е обменена информация за инцидента на 03.10.2022 г. Във връзка със случая, от турска страна, е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели".

По този повод от МВР и Главна дирекция "Гранична полиция" подчертават: "Тази агресия не е изолиран случай. България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фронтекс, всеки ден са на първа линия, за да защити всички европейски граждани. Последните проверки на Европейската комисия у нас показват, че страната ни стриктно спазва Шенгенското законодателство. Това е посочено в два последователни доклада."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британия и ЕС да си гледат мароканските фестивали довечера.
143
0
 
5
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 1 година
До АнонименС Таймс и Dъто си няма да избърша.Ще ме изцапа.
142
0
 
3
 
! Отговори
times преди 1 година
Бедните дечица са били обстрелвани от българските граничари нацисти, били са бити и изтезавани до смърт! това е чудовищно и UK няма да остави това така, знаете ние сме съюзници и гореми приятели на България
141
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бърже спретнаха провокация след смъртта на граничаря
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тАЙМС МНОГО ПИТА...
139
0
 
15
 
! Отговори
Този Който преди 1 година
Не мога да разбера, Калашници ли не можем да им осигурим, патрони ли? Я през 50 метра български войник доволно въоръжен с автоматично оръжие, бронежилетка и муниции колкото може да носи! И стрелба и бой до посссирране!! Може и кучета, немски овчарки, ротвайлери, добермани!! Това е граница, не педеразззките ви задни дворове!!!
138
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви кажа честно предпочитам да не сме в Шенген, но границата ни да се пази ако трябва и със стрелба с бойни патрони, вместо да сме в Шенген и някакви лелки и чичковци от Европа и САЩ да ни обясняват как сме нямали право да си пазим границата, понеже видиш ли имало бежанци от някъде си. Дори и един камък да хвърли някой бежанец по наш полицай, заслужава да получи като отовор стрелба с бойни патрони. България я е имало и преди Шенген. Ще я има и след него.
137
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя сирииски тарикат да беше дошъл да минава когато аз служех на границата през 1982 година. С калашника щях да го направя на решето. На границата никой няма работа. Има КПП през което се минава легално с документи. По онова време на границата имаше бразда мрежа и кльон. Граничарите бяхме с калашници и кучета. Стреляхме по всичко което мърда.
136
0
 
14
 
! Отговори
:) преди 1 година
От това няма по явно нещо, че са решили да напълнят Европа с араббели и всякаква ***...а Times питаше ли защо загинаха български полицай...а Times питаше ли защо загина български граничар....до като има този термин "правата на човека" никога няма да се оправят нещата....всеки има права, но има й правила, който трябва да се спазват...
135
0
 
6
 
! Отговори
ЕВРИКА! преди 1 година
ПОЧВАМЕ ДА СТРЕЛЯМЕ ПО "БЕЗЗАЩИТНИТЕ БЕЖанци" докато не ни приемаят в шенген!
134
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласен съм, че това са хора бягащи от войната, но също са и нелегални емигранти. Да се нахвърляме на граничарите че си вършат работата също не е ок. Ако искат да ги вземат. да ги товарят на кораби и директно към Холандия!
133
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами тогава да ги пускаме свободно в ЕС. Хем искат да ги спираме, то хем сърби, хем боли, не става. Няма угодия.
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
излизате от обяснителен режим, товарите "беззащитните бежанци" франко Лондон и Амстердам и ни приемат в Шенген!
131
0
 
13
 
! Отговори
Хайде да се разберат преди 1 година
Постоянно разпространяват слухове както им е угодно. Първо беше уж можела гранницата да се премине срещу 50 евро, сега че нашите граничари избивали невинни беззащитни беженци? А това че има ранени униформени служители премълчават? Имаше и убити полициаи в гонки с беженци. Какво да направят хората като отсреща имат озверели младежи налитащи на бой, с ножове, с камъни и понякога, ако им се намира дори с огнестрелни оръжия? Граничарите са стреляли предупредително във въздуха преди да ранят ЕДИН!
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи хем да не приемаме бежанци, хем нищо да не им прави ....ха, сега де ?
129
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има си КПП-та, там няма да стрелят по него. Държавната граница е неприкосновена. Това е основен принцип на международното парво. България има право да възпрепятства преминаването на държавната си граница без позволение. Да не говорим, че в цялата си история, българската граница е била една от най-охраняваните изобщо. През Средновековието граничарите са били наказвани със смърт, ако пропуснат нарушител. За Бога, има български цар, убит при преминаването й, защото не е разпознат от граничарите...
128
0
 
17
 
! Отговори
Бългериън Таймс преди 1 година
Бългериън Таймс пита имаше ли застрелян граничен полицай баща на две деца?Ама в Амекинската губерня България важното е Щатите какво питат?
127
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещата стоят така: 1. Граничарят е за медал!!! 2. Вестничето Таймс ще го употребим в тоалетната по предназначение. 3. Тъжната репортерка ако иска може да дойде да й оправим ...настроението. Аре стига им толкова!
126
0
 
14
 
! Отговори
Истината преди 1 година
И как разбрахте че са беззащитни?
125
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи те може да дтрелят по гранична полиция, а обратното не... ей, че нагло..