В неремонтирани общежития: Студенти облепват прозорците с тиксо да не влиза сняг

Цената на тока за общежитията е скочила 3 пъти
8 дек 2022 09:26, Елка Василева
50

Студентите празнуват днес, но те се сблъскват с редица проблеми през последните месеци.

Един от тях е скокът в цената на тока за общежитията, който се е повишил 3 пъти.

Още по темата
"Ние поставихме няколко питания към Министерството на образованието, Министерството на енергетиката и омбудсмана. Три пъти повече заплащат студентите. Само в края на 2020 г. в сравнение с тази се е заплащало по 80 лв. на мегаватчас. В момента е 250 лв. на мегаватчас и това е с компенсацията от държавата. Ако я нямаше тази компенсация, със сигурност това щеше да е в пъти повече", заяви председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че са направили няколко искания към Министерството на енергетиката и трябва да има законови промени, като определят общежитията като битови потребители, защото там хората не се занимават с бизнеси и не печелят от това.

"Има решение. Трябва ректорите да бъдат активни, да направят своите запитвания и това ще бъде полезно, защото в момента наистина е сложна ситуацията", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че има студенти, които плащат различна сметка за ток, защото има общежития, които не са ремонтирани от деня на построяването им. Те са с дървена дограма и студентите трябва да се отопляват в тях с печка, но когато включат своя уред, сметките им се покачват драстично.

"В момента на територията на държавата има 154 общежития. Близо 100 са в прилично състояние, защото през 2020 г. бяха отпуснати финансови средства от държавата, и остават 50. 50 хил. студенти живеят в общежития, които не са в добро състояние. Те в момента заплащат голяма сметка за ток, защото общежитията не са ремонтирани. Спасението е единствено да не влиза сняг в стаите и с тиксо да си облепиш прозореца", категоричен е Парушев.

Той обясни, че са поставили въпроса и пред министър Пеканов за отпускане на средства от Плана за възстановяване за студентски общежития.

"Преди 2 години, когато бяха отпуснати средства, бяха ремонтирани над 20 блока. Близо 10 хил. студенти в момента живеят в по-добри условия и няма разлика дали си в хотел или в това общежитие. Там наемът е малко по-скъп, но е много хубаво, защото всичко е ново", обясни Парушев.

Той коментира темата с украинските студенти, като каза, че са поставили няколко искания към всички ректори, за да могат да направят нещо положително за тях – например да не заплащат семестриални такси и общежития, както и да получават купони за изхранване.

"Обаче те взеха да злоупотребяват. В момента в една стая, където трябва да има двама украински студенти, живеят по 10-12 човека. Явно няма къде да отидат. Това са хора, които са възрастни и нямат нищо общо със студентската общност", посочи Парушев.

На днешния празник той заключи, че студентите се променят в положителна насока и смята, че студентството дава трамплин в живота. Гостът пожела на празнуващите да се забавляват разумно и отговорно, за да могат в следващия ден да поставят новото си начало.

Гледайте видеото с целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
21
 
! Отговори
Pipi преди 1 година
Това каква новина е. Живях в студентски град преди 15 години. Беше същото-зеещи прозовци, облепени с тиксо, духалки, мухъл в банята... Отврат.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък ако не са с дървена дограма все едно няма да се налага да ги облепват! Такава "качествена" я правят дограмата в момента, че ако изкара година без да се появят луфтове е чудо.
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По малко да реват студентите. И по мое време е било така. Който не му харесва да минава на свободен наем. И без това 90% от студентите не знаят че са студенти. Те са отишли там за да живеят, да купонясват и т. н.
16
0
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Корупция и грабеж.
15
1
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Най-голямата мизерия през живота си съм преживял в общежитие на Техническия университет в София. Трябваше да ползвам една стая с един студент пети курс от Т.У аз бях на очни за първи път. Гърнето в банята беше с дървен капак а на капака имаше изрязана дупка, която като седнеш трябва да уцелиш. Освен това петокурсника не си изполиваше след голяма нужда барабонките и трябваше преди да ползвам гърнето да изполивам аз. Стаите мизерни, имаше и ***. На фона на това казармата ми се стори лукс.
14
5
 
9
 
! Отговори
сина преди 1 година
Поне се сещат как да ги уплътнят, а киро канадеца ще гледа като теле в железница и няма да се сети как да си реши проблема, камо ли пък държава да управлява смешника..
13
3
 
17
 
! Отговори
рижко преди 1 година
така е като ректорите спят и не им пука, а се кандидатират за президенти
12
0
 
13
 
! Отговори
буци преди 1 година
то и вкъщи ги облепвам, и кво от това ?
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предайте им че се тъпче с вестници и става по-топло. Тия не знаят как да си зазимяват общежитията.
10
10
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
То пък едни студенти. Всичката имет след 12 клас я приемат в университет и даже остават свободни места. Истинските студенти учат в западните университети
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудностите възпитават характера на човека, развиват му мозъка и го карат да мисли и изобретява. Обаче не дадохте някоя снимка как лепят с тиксо.
8
1
 
20
 
! Отговори
ха преди 1 година
а пари за Банско имат !
7
0
 
10
 
! Отговори
Земеделец преди 1 година
Тоя каон е председател на СС от 20 години, вечният студент, само с корупция и точене на пари от СС се ьанимава.
6
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Студентите трябва да са иновативни. Браво!
5
0
 
24
 
! Отговори
Приоритети преди 1 година
Да стегнат стаите си или на квартира. Вместо да си купуват трошки за по 3 хил лв и да блокират всичките тротоари. Въобще всичко е обърнато наобратно в тази държава.
4
3
 
4
 
! Отговори
Инквизиция реална преди 1 година
Полицаи гонят Българи от собственият им дом в Бобов дол през зимата по заповед на Главният Прокурор Иван Стоименов Гешев!
3
4
 
2
 
! Отговори
Това по добре ли е преди 1 година
А полицаите в Бобов дол гонят Българи от дома им защото така е заповядал Главният Прокурор Иван Гешев!
2
3
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
В РОСЕНЕЦ БАНКЯ И НА ПОЗИТАНО 20 НЯМАТ ТАКЪВ ПРОБЛЕМ
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спрете да се халосвате,кога токът е бил осем стотинки за киловат?Май това беше по времето на далечният социализъм!