Още нагоре: Цените на храните скочиха с 10 процента за три месеца

Поскъпват още сиренето, кашкавалът, яйцата, брашното
11 дек 2022 09:22, Елка Василева
136
Още нагоре: Цените на храните скочиха с 10 процента за три месеца
Снимка: архив, БГНЕС

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи през седмицата с 0,49 на сто до поредния си рекорд от 2,279 пункта. Показателят надмина в средата на ноември най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година. За един месец равнището на показателя се е вдигнало с 2,7 процента, а за три месеца - с 10 процента.

Още по темата
Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта - е от 2005 г.

Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 0,3 на сто и се търгуват по 3,24 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 13 на сто до 3,48 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 2,4 на сто и се продават по 2,15 лева за килограм, а червените се търгуват по 2,69 лв./кг в края на седмицата.

Картофите се продават по 1,17 лева за килограм, а морковите поскъпват с 4,7 на сто и се търгуват по 1,11 лева за килограм на едро. Зелето се продава по 0,87 лева за килограм  на едро.

Ябълките поевтиняват с 12,5 на сто до 1,19 лева за килограм. Цената на лимоните се вдига с 2 на сто до 2,60 лева за килограм. Портокалите намаляват стойността си с 5 на сто до 1,90 лева за килограм, а бананите поскъпват с 1,4 на сто и се продават по 2,82 лева за килограм на едро.

Кравето сирене поскъпва с 1,3 на сто и се търгува по 11,72 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 0,9 на сто и се продава по 18,10 лева за килограм.

Олиото тази седмица намалява цената си с 0,4 на сто до 4,44 лева за литър. На Софийската стокова борса олиото тази седмица се предлага на цена 3,50 лева за бутилка от 1 литър.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 3,5 на сто до 2,98 лева.

Пилешкото месо поевтинява с 1,8 на сто до 6 лева за килограм. Захарта пада с 0,8 на сто и се продава по 2,55 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" поскъпва с 2,3 процента и се търгува по 1,36 лева за килограм.

Оризът спада с 5,4 на сто и се купува по 2,80 лева за килограм. Яйцата поскъпват с 1 стотинка до 0,39 лева за брой на едро в края на седмицата.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
Ами скъпо е ,бе....ЗАЩОТО НЕМА НИ ЕДНО ТКЗС , ДА ВИ РАБОТИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ СЪС "СОЦ-РОБИТЕ НА ТРУДА"-/със фашистки произход /------ЩЕ ТРЕБВА САМИ ДА СИ РАБОТИТЕ И ПРОИЗВЕЖДАТЕ ИЛИ ДА ВНАСЯТЕ ХРАНИ ОТ ФАЩ , КАНАДА ИЛИ ПРОГНИЛИЯ ЗАПАД ЗА ДОЛАРИ И ЕВРО!...ТАКА Е ТЯ ....ха,ха,хааа...ако не меравлааааа....
50
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ЕС да ни компенсира незабавно! Или за тях сме просто една територия с обслужващ персонал, който никога не са приемали за нещо, към което да имат задължения.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам на кадъната да отиде в Турция, ама явно тя не ще, какъв парадокс :)) Върхът на черешката беше от нейна страна, че сме били много близки с тех......хахахахахха :))
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един държавен контрол , без подкупи и рушвети а да видим тогава дали няма има вкусно сирене аа ?? Всяка седмица по 2 пъти, да ходят на проверка по никое време и , да следят за контрола. При първо нерушение глоба, при втора се затваря предприятието където се прави продукцията ! 20 години ни троват с *** *** !
47
4
 
9
 
! Отговори
? преди 1 година
Важно е че за три месеца, ГЕРБ и ДПС работиха по изборния кодекс, за да броим хартиите. Важното е свършено, а ако ви е скъпо Терминал 2.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея са като Акция "Бяло - Бело" и свинско със зелуе :D
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еѝдно време баба шравеще сирене вкусно , кашкавал вкусен от кравата която беше у дома и не беше само 1 крава ,а цели 3. Сега такъв вкус на сирене, не мога да видя никъде . Домат,краставици,Картофи, вкусни вкусни.. Ех бабо защо вече те няма..
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видиш ли бело сирене, значи нещо са го избелили.......хахахаха :)))
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как реши ***, че сме близки с турците, мейби те пишат на кирилица и са православни......Спри да се излагаш моля те :)))
42
4
 
17
 
! Отговори
mazen преди 1 година
Спрете да купувате за няколко дена и нещата ще си дойдат на мястото. В момента е дива спекула!
41
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво сирени какво качество ? 30 лв за Сирене и Кашкавал което 10 % е сирене !НЕ БЛАГОДАРЯ ! Работя в Мандара и 90 % е палмово масло 10 % мляко.. Сменяме само етикетите коя фирма каква е,, всичкото е един дол дренки ! Дано фалират тея измамници всичките и ги занулят нешасници !!!
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката няма такива б..луци и то само в *** кой си купува от тези отпадъчни химикали
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
част от големият ресет е точно това , да не купувате и да си мислите ,че фирмите ще намалят цените, а тях не ги имате за хора, че реалните доходи от големите бизнеси 5 процента надолу и всичко по веригата още по-зле става, и даже още по-недостъпни ще станат стоките, толкова умни купувачи имаме , нищо не могат да произвеждат освен таблици в ексел , но искат топ храна на минимална цена, кой не иска хаха
38
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако никой не купува и съответно не плаща за хранителните стоки в магазина само за 2-3 седмици, производителите ще фалират. Дори и ограничаването на купуването предизвиква корекция на цените надолу. Изумително е как Българина не разбира нещо толкова елементарно.
37
11
 
4
 
! Отговори
Albanian преди 1 година
Турците са най-близкият народ на българите, това е безспорен факт. През годините след Освобождението няколко пъти е поставян въпроса за уния с Турция (Османскта империя), особено при Стамболов. Уви, турците нямат никакъв интерес от такова обединение. Просто еволюционно ще изчезнем и е добре да дадем сигнал на Турция да ни закриля.
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РеалистАми те ги търсеха, ама на вас никак не ви хареса и ги свалихте. Българинът все иска нещо да стане, ама да не би пък нещо да стане, че тогава какво ще стане.
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
естествен цикъл на икономиката на глупостта, тя се самозатрива, затова и турците по естествен път ще ни асимилират, с акъл, настрадин ходжа,а хитър петър стана веган прайд афроатлантик
34
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Какви цени бре питайте Дебейците и Пепейците защо не търсят кюлчетата на Баце и чувалите с парите и с тях да свалят цените ...
33
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стоките струват точно толкова, колкото някой плаща за тях. Щом някой плаща, значи се купуват. Изумително е как българина не разбира нещо толкова елементарно.
32
4
 
6
 
! Отговори
Albanian преди 1 година
Сирене не съм ял от пролетта, кашкавал от 2-3 години. Няма пари