Директорът на "Шейново": Биологичните майки са изяснени

Въпрос на юридическа процедура е да се върнат бебетата при семействата си
Обновена: 22 дек 2022 09:35 | 22 дек 2022 09:29, Петя Славова
130
Директорът на "Шейново": Биологичните майки са изяснени
Снимка: БГНЕС

"Биологичните майки са изяснени. Абсолютно е ясно кое дете на кое семейство е и вече е въпрос на юридическа процедура за размяната на децата". Така коментира случая с разменените в болница "Шейново" бебета на извънреден брифинг тази сутрин директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев.

Той обясни, че толкова късно информацията е стигнала до обществеността, защото от болницата са искали да се запази мълчание с оглед запазване на личните данни. "Най-потърпевши от създадената ситуация са двете семейства. Затова нямаше голяма информация по случая", поясни той и допълни, че проверката тече бързо и на практика биологичните родители са изяснени. Освен от прокуратурата, тече и вътрешна проверка на болницата. От нея е станало ясно, че няма грешка в гривничките на бебетата. Те са им поставени при раждането. Но има разминаване при гривните на майките.

Още по темата

"На майката, която има гривна за бебе А, е дадена тази на бебе Б, която е с друг номер. Това е недопустимо. Много органи разследват, включително и ние как се е стигнало до тази ситуация. Имаме яснота за това нещо и ви уверявам, че хората, които са допринесли за тази грешка, ще бъдат наказани изключително тежко." заяви д-р Велев.

Той заяви, че има смущаващи факти, които за момента не могат да се обяснят: "Смущаващо е, че първо по време на целия престой нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривните. При изписването тези гривнички също не са били сверени, което трябва да е в протоколите.  Три месеца е дълъг период, още повече, че едната майка много добре си съхранява всички документи".

В болницата са разбрали за инцидента на 8-9 декември, когато едната от майките се обажда на неонатоложката. Тя казва, че има съмнение, а на следващия ден директорът е уведомил полицията. 

Д-р Велев увери, че бебетата не са разменени по време на раждането. Размяната е настъпила по-късно, когато са приети в неонатологично отделение и после в специални кошчета са ги занесли на майките. "Тези кошчета имат номера на бебето. Разминаването е станало при първото раздаване на бебетата", заяви още лекарят и допълни, че за него това е низ от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата.

Той бе категоричен, че това не оправдава болницата и се извини на двете семейства. Обеща да им се помага с психическа и здравна помощ.

"Повече от 30 г. съм лекар акушер-гинеколог, такова нещо не ми се е случвало. За първи път ставам свидетел на такъв случай и нямам точно обяснение, но няма умисъл. в момента.

Също така стана ясно, че след приключване на проверките и се установи виновността на съответните лица, те ще им бъде потърсена административна и съдебна отговорност. Говорено е с всички служители и над 30 са дали показания в прокуратурата.

Д-р Велев коментира и подаване на евентуална оставка, ако му бъде поискана, но уточни, че по-важното е историята да приключи щастливо за семействата.

Той уточни, че е имало съдействие и от двете страни и в рамките на седем дни са осъществени всички следствени действия, процедури, разпити, взети са биологични проби. "Това е логично, защото всяка майка би трябвало да очаква да си получи своето бебе", допълни лекарят. До този момент директорът на "Шейново" не е разговарял лично с майките, но е готов да се срещне с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
1
 
! Отговори
Не стойте тук преди 1 година
ДАНС инжектира електроди в черепа на новородените за да ги следят до живот, поради тази причина хиляди се самоубиват - контролират им мозъчните фунции!
43
0
 
10
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
Чуждо дете мога да гледам само ако си нямам свое,или ако аз го искам.Никой няма право да ми взема моето,независимо каква е причината за това!
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така бебетата ВСЕ ОЩЕ са разменени?! Ами, ако ЛУДАТА, която НЕ ИСКА да си направи ДНК тест и превърти мозъчето?!
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще последва една вълна от ДНК проби. И може да се открият още няколко разменени деца и много разменени татковци. Между друго, къде са бащите на тези бебета?
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То за майките е ясно, ама за бащите кога ще стане ясно?!
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не забелязвате ли напоследък някои млади хора с доста тъмни лица,а пък родителите им бели?Дали в минало време не са се случвали подобни неща,на които не е обръщано внимание?Дано да не е така,ама фрапиращите случаи са доста.И то с известни личности.Няма да цитирам имена,ама се вгледайте внимателно.Има ги и в политиката,и в изкуството и в спорта.
38
3
 
5
 
! Отговори
Все едно деца нямате преди 1 година
Как така ще се появиш след 3 месеца и ще кажеш че бебетата са разменени бре - вие нормални ли сте - нали всяка нощ и всеки ден тези жени са били с тези бебета през тези три месеца , са ги гледали като писани яйца. Не ми е ясна ситуацията нещо , до момента показват само едната майка , която очевидно ще разпънат на кръст , щот не може да се скрие, къде е другата
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29 Така е! Вече 30 години е пред очите ми смешната пипонеста глава на моя. След като го зърнах веднъж, можех да го различа сред куп бебоци. Странна е тази история, нещо крият от нас.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво още чакат институциите,та не са взели и двете деца за да се погрижат за тях до решаване на проблема?Да не стане после,каква я мислихме,каква стана.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама този още ли е директор? Та и експертни оценки дава.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъпи бъдещи родилки, ехографските снимки от всеки преглед и фетални морфологии не ви ги дават просто така за украса. За 9 месеца става цял албум. Еми, гледайте ги!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
едното бебе е със здравосл.проблем..дайте ми здравото.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
директорът на болница Шейново уволнен веднага.
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В чужбина ако удариш шамар на собственото ти дете ти го вземат веднага,а тука с дни и месеци се туткат при доказан случай и се чудят какво да правят.
30
1
 
11
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен25 Директорът тук казва, че е установено на кой кое бебе е - сигурно са им направили ДНК изследване...Според мен, не толкова директорът, колкото мургавелите имат интерес да вземат бялото бебе за канал на бебета и именно те трябва да бъдат разследвани по-надълбоко /особено ако и след доказателствата продължават да правят изстъпления!/..
29
0
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Тези бебета са на около три месеца, никой няма да ги нарани. Не искам и да си го представям, че е възможно.
28
1
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Женската...казарма не се управлява надеждно от управата,даже...безотговорно. Разбра се,че родилките имат достъп до общата стая с бебетата,което е грубо нарушение. Не са изключени и злонамерени действия и манипулации. Началника на това отделение в болницата,да носи...персонална отговорност за престъпното безредие в това държавно медицинскио заведение.
27
13
 
4
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
Единствената човешка реакция до момента беше тази на *** момиче - три месеца е гледала бебето - бяло, черно, зелено на бели петна, си го е гледала в *** мизерията като нейно дете и сега ще и го вземат , даже не сега ами след година защото адвокати и съдилища ще трябва да лапат. Как така ще вземат детето което си е свикнало с това семейство и ще го дадат на чужда майка, абе тва да не ви е телевизор, съд и уволнение за цялата смяна в шейново
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали институции щяха да вземат и двете деца и да ги гледат до изясняване на ситуацията?! Тази ситуация се разрешава с един патрул в рамките на два часа. Взимат едното, водят го на правилният адрес, след това разменят грешното и го водят където му е мястото.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицето при раждането може и да не го запомните веднага ако сте под упойка. Общите белези обаче, силует, форма на глава, тегло дължина, дължина и най-вече глас, който чувате когато се роди не могат да бъдат объркани.