НС реши: Пада отстъпката от 25 ст. за литър гориво от 1 януари

Парламентът удължи действието на бюджета и за 2023 година
Обновена: 23 дек 2022 18:40 | 23 дек 2022 18:30, Анисия Иванова
202
НС реши: Пада отстъпката от 25 ст. за литър гориво от 1 януари
Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха окончателно и последните текстове от бюджетните правила за следващата година, с които се удължава действието на тазгодишните. Финансовият министър Росица Велкова коментира:  

 "В него няма изключително допълнителни разходи, които да натоварват един бъдещ Бюджет, който ще се разработва от едно редовно правителство, когато бъде то избрано".

Народните представители решиха мярката за компенсация с 25 стотинки на всеки литър гориво да отпадне на 31 декември, макар в зала финансовият министър да защити тезата, че тя може да бъде удължена до края на януари.  

Решение намери и проблемът, за който вчера Велкова алармира - че разбивката на фискалния резерв в централния бюджет е на минус 1,6 млрд. лв. дефицит и можеше да се стигне до невъзможност за изплащане на пенсиите до 7-о число.

Намереното решение тя обясни с думите:  "В момента, в новата редакция няма проблем, тъй като остават свободни средства, които, освен текущият приход, който ще си постъпва данъчноосигурителен, остават свободни средства, които са по набирателни сметки, които са на автономни бюджети, които са на фондове, националното съфинансиране европейско, то също остава освободено от този текст. Така, че ние ще имаме средства, с които да оперираме, и няма да имаме тази ликвидна дупка за определени дни на месеца".

Парламентът забрани на правителството да разплаща разходи с европейски средства и с пари от Сребърния фонд. Министърът на финансите заяви, че няма опасност за изплащане на пенсиите, защото има нужните средства от национално финансиране.

Не бяха приети предложенията за създаване на механизъм за ежегодно увеличаване на МРЗ и за актуализиране на пенсиите според инфлацията, съобщи БНР. Не беше прието предложението за ръст на максималния осигурителен доход и майчинството, както и искането бизнесът да плаща първите два дни от болнични, вместо досегашните три. Тези идеи бяха защитавани само от БСП, ПП и "Възраждане". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте писали фалшиви новини отстъпката е до края на м.Януари
123
5
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 година
пази боже...36 човека...цялата партия *** на пеевски е гласувала да "излезем" на площадите..руска пропаганда която САЩ вече преследват безмилостно,украйнците ви направили бедни!?уау...с парите на децата ви бочко строеше руски потоци,магистрали които не построй а парите с чували от банките мъкнеше,минаваше "ес лидери"даваши му милиарди с..200,а и сте лош матрял..не сте хора дори..може и да е прав..купуват с пеевски животите ви за по...50 лв..ограбени от вас!!!Аз съм българче,не съм като вас
122
0
 
29
 
! Отговори
Де путатийте преди 1 година
Трябва да гласуват с отпечатък от средния си пръст. Такива решения се вземат със този пръст.
121
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита Коледа на Украйна. Оръжие, половин милиард лева в брой, пет звездни хотели. За българите високи цени, без отстъпки, зима във фургони...
120
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не излезем по площадите никой няма да ни обръща внимание.
119
2
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Нали всички тук големи богаташи, къртите хилядарките а ревете за 25ст.Нямате срам. Като изкарвате по 10-20 бона на месец поемайте си сами харчовете.
118
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаврят се с нас, българи! А ние си кротуваме!
117
0
 
20
 
! Отговори
Пичове преди 1 година
Държавния джоб е скъсан и по зле ще става с тези недораслите в парламента . Отстъпката я зарежете, тя е просто индикация какво става и предстои
116
21
 
4
 
! Отговори
Много правилно! преди 1 година
Тази отстъпка е най-голямото недоразумение. Никакъв ефект от нея. Намалиха газта на 78 стотинки. И ефекта е, че тези на газ не плащат никакви данъци, а дори получават. Пълен абсурд е държавата да плаща на някой за да си кара колата.
115
2
 
20
 
! Отговори
ха-ха преди 1 година
Нали Буцока се "зарече", че с мев ще намали горивата?
114
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време беше недоразумението на Кирчо и Кокорчо да си отиде и да дойде истинската политика! Ще ми дигат минималната заплата .... дилетанти!
113
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте информация кои партии са гласували за отпадането. Обществото трябва да знае. Скоро идват избори.
112
0
 
22
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Изплащането на пенсиите не е до, а от 7-мо число.
111
11
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари за отстъпка за българите няма, но намериха половин милиард дарение за Украйна!!!!
110
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отстъпка няма, но ако сте карали без винетка може да платите глобата си онлайн. Събуди се, стадо заспало!!!
109
4
 
34
 
! Отговори
вервайте ми преди 1 година
Голем кяр,няма що.Гадното е че горивото ще си стане две евро,колкото си е в цяла Европа.Но не се бойте,Кокорчо,Толупа и Киро ще го направат 1-2 лева.
108
1
 
47
 
! Отговори
ToPhD преди 1 година
Стадо сме!?!?!?, А трябва Сеч!!
107
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям майтап, имаме служебно и то решава а депутатите от редовното му разрешават и си гласуват. Тука има голяма политическа грешка. Трябва да се забрани на депутати да гласуват докато няма правителство и съответно мандатите да се връчват максимум за определен период. 3 месеца от изборите и нищо...
106
15
 
17
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Защо данъкоплатеца ще финансира богаташите с коли? Да им плащаме и винетката и гражданската. Който кара да си прави сметката.Като не ум изнася, има велосипеди, градски транспорт. На бизнеса ще плащаме тока, че да надува цените и да кърти печалба.
105
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава Украйне