Да помагаш на украинските бежанци - как те се интегрират у нас?

Войната в Украйна мотивира Анна да се заеме с доброволчество
28 дек 2022 10:14, Елка Василева
140

Тазгодишната награда "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет беше връчена на всички активисти и доброволчески организации, работещи в подкрепа на украинския народ.

Анна Багряна е украински писател и преводач. Преди повече от 10 години любовта я води в България и тук тя създава семейство. В годината, белязана от войната в Украйна, наградата "Човек на годината" на БХК беше връчена на доброволците и организациите, посветени на помощта за украинския народ, а Анна бе една от номинираните за доброволческата си дейност.

"Тя е важна, тя за мен беше голяма изненада, защото по принцип аз това, което правя, го правя от сърце, защото усещам, че с това мога да бъда полезна, може би е най-малкото, което мога да направя за своите сънародници, за Украйна, но наистина беше много приятно и го възприемам като стимул да продължавам по-нататък, и още повече да правя неща в подкрепа на нашите хора", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Началото на войната в Украйна мотивира Анна да започне да се занимава с доброволчество и да помага на своите сънародници, които, бягайки от войната, идват тук.

"Помагаме за интеграция, каним българки, за да им помогнем по-бързо да се интегрират, научаваме много интересни неща взаимно и много се радвам, че много българи наистина искрено подкрепят Украйна, и идват при нас с дарения, с отворени сърца, което е много, много приятно. Аз лично като украинка съм много благодарна на тези хора", допълни още Багряна.

Анна отделя цялото си време в помощ на украинските бежанци и е част от няколко организации. Тя помага на украинците, дошли в България, да се интегрират по-лесно.

"При нас има хора, които търсят работа за украински бежанци и доста хора вече си намериха работа в България. Също така с курсове по български помагаме да организираме, имаме доброволци, които идват, българи, които идват и преподават български език почти всеки ден. И на тях съм много признателна, защото наистина това е голяма подкрепа за украинците", коментира украинката.

Анна и други доброволци се включиха преди празниците в коледен базар с автентични украински ястия и сувенири, за да съберат средства за своите сънародници.

"Те имат нужда от илюзорно, но все пак спокойствие, да усетят поне за малко празничен дух. Ние, ако можем да помогнем с това, с удоволствие ще помогнем", категорична е тя.

Заради доброволчеството Багряна няма достатъчно време да пише своите книги, но се надява войната скоро да приключи и да има възможността да представя произведенията си на украинските читатели в родината си.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците създадоха този проблем в Украйна, те трябва да поемат разходите. А не да ни бутат и нас в калта.
36
37
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах как искам да стане една хубава война и да сте поредните бежанци да ви гледам сеира ка никъде няма да ви искат :)
35
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 8 години младата майка Кристина Жук и нейната 10 месечан дъщеря Кира се разхождат с количка в парка, в самия център на родния си град Горловка, когато пада първата ракета на укронацистите. 10 месечната дъщеря Кира умира на място а Кристина е с откъснати крака, окръвавена, умираща в нечовешки мъки лежи на зелената трева притискайки с усилия най-скъпото което има - нейдата дъщеря. Дошлите на помощ се опитват да и помогнат, а Кристина само шепти умирайки "Кира, моя Кирочка..." Снимките със сцената обиколиха целия интернет тогава - "Горловская мадонна".
34
6
 
55
 
! Отговори
държава терорист преди 1 година
Украйна е нацистка държава терорист която 8 години избива руско-говорящо цивилно население. Да помагаш на нацисти и терористи които убиват деца с бомби означава да им бъдеш съучастник.
33
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помагайте
32
41
 
7
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Има и свестни българи. Не всички сте слаботокова биомаса.
31
0
 
47
 
! Отговори
Гост преди 1 година
как ли никак както навсякъде в Германия са ги предупредили,че след 1година трябва да напуснат безплатните социални жилища
30
1
 
38
 
! Отговори
Дезинтеграция преди 1 година
Я дайте малко статистика за броя на разводите напоследък или на бройката работещи украинки, съотнесена към общата бройка. Както каза зеленски, положението е тежко, но ще се влошава още, затова дайте още помощи и по възможност интегрирайте още някоя и друга недоинтегрирана украинка.
29
0
 
48
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Поредната политическа награда.
28
42
 
12
 
! Отговори
Гнусни преди 1 година
Са русоробите,които оправдават всяко престъпление щом е от руснак. Но...помнете...нищо не се изтрива в Интернет..
27
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
азиатските и африкански бежанци с деца недохранени и само кожа и кости ги преследваме като дивеч ,а тези охранени ги водим на курорт Това се вижда от всички и затова тази демокрация няма как да просъществува
26
13
 
7
 
! Отговори
Подкрепям преди 1 година
До "Опа" - коментарът ти е един голям оксиморон, та понеже е такъв ярко подчертава правотата на моята теза! Абе к'во ли обяснявам на нис кообра зован лилипутинист!!!!
25
6
 
43
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
По скоро ти заминавай да се биеш в Украйна. Нищо, че си жена, ще им бъдеш полезна с другите си умения.
24
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова и ни изпращат нов посланик, който е със силно занижена граница на социална отговорност и има съответните учебни клипове по кекса понеже е откровен кексолог. Ще ни обучава как да се множим и помагаме.
23
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно добре се интегрират из молове,клубове и дискотеки.Дай и купон на украинката и забавления и гледай сеира.Естествено ако друг плаща.Добре се интегрират спокойно.Да не ги мислим.
22
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах комитетът български ли е, или хелзински. Не може и двете. Щото, ако е български, наградата за човек на годината никога няма да бъде връчена на наведени неумни ш.ф.рантии.
21
37
 
6
 
! Отговори
Тролчетата на преди 1 година
Жужана ще си счюпят пръстчетата да пишат. Ами марш в Масква като не ви харесва гадната Европа.
20
19
 
28
 
! Отговори
да преди 1 година
трябва да помагаме на бежанците, от хубаво не са тука, те не са виновни за репресиите на хунтата в киев - и не да даваме оръжие на бандеровските бандити, а руснаците да ги изчистят до крак, само така ще има нормална украйна!
19
5
 
37
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
лично настаних 2 украински семейства в къщата ми на морето. Пращах им пари месечно колкото да имат за храна и поех разходите по ток и вода. За съжеление не подхванаха работа, нито имаше признаци на каквато и да е интеграция. Септември им помогнах да помент пътят си в живота
18
6
 
11
 
! Отговори
а бг господа преди 1 година
да обгрижввват самотните укрр моми да се чувстват облекчччени сред самота? Помагаме за интеграция, каним българки, за да им помогнем по-бързо да се интегрират