Над 80 украински деца без родители пристигнаха в България

Те ще бъдат настанени в Рибарица
28 дек 2022 17:49, Йоана Цонева
94

81 украински деца, сираци или с родители на фронта, пристигнаха в България. По обед те влязоха в страната през граничния пункт "Дунав мост" при Русе, където ги посрещнаха представители на различни държавни и общински институции. Украинските деца са пропътували над 1000 км с двуетажен автобус от границата с Полша до България.
 

Най-малкото от децата е на 5,6 години, а най-голямото – на 16. Заедно с тях има и петима възрастни, които ги придружават до крайната точка - почивният комплекс на военното министерство в село Рибарица. Там децата ще се присъединят към настанените вече в комплекса 130 украински граждани, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Имаме със заболяване на опорно-двигателния апарат, ранено при обстрел, и се нуждае от рехабилитация, 25 деца се нуждаят от психологическа подкрепа, психологическа рехабилитация и 31 деца са здрави. Към здравите деца са включени децата, на които родителите им са военизирани и сираци", уточни директорът на Дирекция "Социално подпомагане" - Русе, Детелина Матева.

"Малко за отдих ще влезнат в подготвените отоплени палатки, докато тече регистрацията да им е спокойно, да пият чай. Има подготвени от колегите от БЧК - Русе пакетчета с храна, сандвичи, кроасани и вече в един момент отново ще се качат на автобуса и ще трябва да продължат", добави председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
18
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата на онези, които гориха живи хора в профсъюзния дом на Одеса и душеха бременни жени с телефонен кабел.
20
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медали да дават на тези деца,че родителите им се бият срещу руските нацисти. Всеки убит руснак е добър руснак
19
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко пари отделиха от себе си лично сopocoида Хр. Иванов и неговите денонощно платени тpoлове тук? Защо всичко става за наша сметка?
18
13
 
36
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 1 година
А защо за 8 години не помогнахте на деца от Донбас?!
17
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С автобуса към Рошен и да не връщат .Зеленкю ще се грижи
16
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Платените троляци пак се задействаха със заучените си фрази. ***,нацисти,укри,бандеровци. Задължително е да ги включат във всеки коментар. Нищо,че статията е за деца. Важното е да се набие в главите на нормалните хора нещо негативно с което да се свързва всичко украинско. Такава е руската пропаганда. Путин ни казва,че сме терористи и неприятели,а троляците викат слава Росия. Какво да коментираме. Очевидно е кой мрази България.
15
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата на фашагите ,които 15 български знамена разкъсаха .Марш бе
14
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви искаме и нямаме пари да се грижим за вас. Махайте се от България!
13
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали вече ви дарихме оръжие - махайте се от България и отивайте да се бийте! Вземете ПП, ДБ, всички сopocoиди със себе си и ни оставете на мира!
12
11
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Такива хора като теб дето нямат само завиждат, и заради това така пишат дерзай Укрофил
11
4
 
3
 
! Отговори
Д.К> преди 1 година
До Анонимен 5 Нещо си объркал наименованията, неграмотен гражданино!
10
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 милиона военна помощ е малко, но болницата за белодробни , не може да си плаща сметките щото няма пари !!! Е на ви националисти предатели.
9
27
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Тази година по морето видях изобилие от руснаци които прекарват своите старини в България, но изцяло защитават агресията на Путин. Други пък, накупили недвижими имоти и ги дават под аренда. Простете, но всичко това трябва да бъде иззето от тях, при условие, че България е "държава агресор" съгласно изявленията на управниците на Кремъл, всички пари трябва да идат за подпомагане на братска, славянска Украйна! А дали ние сме наясно какво ни чака след време с тази руска недвижимост, какви претенции
8
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Моят преподобен шурей в началото на войната ме попита а защо никои не даде поне по 2 лв на неговите деца." -------------------------------------------------------------------------------------------- Стилът ти на писане изобщо не е като на някой от село, а на един платен сopocоиден тpoл на хранилка от ДБ, какъвто точно си.
7
13
 
29
 
! Отговори
мак преди 1 година
Нищо против тези деца, но за български деца има Българска Коледа, а онази педиатрична линейка е закупена чрез капачки.
6
20
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви деца са 16-годишни с промити мозъци, че са наследници на Викингите, а ние сме по-нисша раса от тях, следователно по тяхната бандеровска идеология ще тръгнат да ни грабят и убиват? Вижте как 5-ти коментар веднага тръгна с расовата нацистка идеология.
5
24
 
19
 
! Отговори
от село преди 1 година
Моят преподобен шурей в началото на войната ме попита а защо никои не даде поне по 2 лв на неговите деца. Странно, но факт. Шуринейката от години не работи, пуши по две кутии цигари, пие като класически алкохолик. Абе хора, точно на тези ли деца Вие им завиждате? А защо Вие не смените техния "завиден начин на живот" с живота на вашите деца? Къде е вашата благородност на душите, къде е вашата състрадателност? Къде? Колко много бедни духом хора наоколо ..! Тъжно е, но е факт
4
8
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
Спокойно всичко виждаме и чуваме, внимавай с писането да нямаш гости.
3
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в бедна България? Знаете ли, че за последните няколко години годишно правим по 16 Милиарда външни дългове, които никога няма да можем да изплатим? Товарете ги на самолетите и да ходят в рая САЩ, Канада и западна Европа.
2
35
 
19
 
! Отговори
Горките преди 1 година
Горките деца. Да се изземат доходите на руските мекеретта у нас, с които да се погрижим за тях. Прогонени от варварите-монголи.