АЕЦ "Козлодуй" и "Фраматом" подписаха за доставка на ядрено гориво

То ще е за шести блок на атомната централа
30 дек 2022 12:03, Александър Попов
72
АЕЦ "Козлодуй" и "Фраматом" подписаха за доставка на ядрено гориво
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

АЕЦ "Козлодуй" и компанията "Фраматом" подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на атомната централа.

Споразумението беше подписано от изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Георги Кирков и Лионел Геф - старши вицепрезидент по горивото на "Фраматом". На събитието присъства и служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Георги Кирков каза, че с подписването на това споразумение се слага край на един етап от програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за атомната централа. Той увери, че подходът по изработването на тази програма е прагматичен. Оттук нататък с "Фраматом" ще се положат максимални усилия, за да може целите и сроковете, разписани в това споразумение, да стигнат до финалния контракт. Кирков е убеден, че след това двата блока на АЕЦ "Козлодуй" ще работят дълго, надеждно и без прекъсване.

Старши вицепрезидентът по горивото на "Фраматом" Лионел Геф заяви, че горивото на компанията вече е лицензирано. Той изтъкна, че от "Фраматом" са много горди да участват в процеса по доставка на свежо ядрено гориво, тъй като знаят, че атомната централа е от изключително важно значение за страната, особено при производството на енергията.

Росен Христов добави, че с днешното подписване на споразумението се постига пълна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Той допълни, че в последно време се изпитват редица затруднения с доставките на ядрено гориво от Русия. Непрекъснатата експлоатация с максимален капацитет на АЕЦ "Козлодуй" е много важна за енергийната и национална сигурност на страната. Затова е направено всичко възможно да се доведат до успешен финал преговорите с двете най-големи международни  компании, които се занимават с доставка на свежо ядрено гориво. Министър Христов припомни, че преди седмица АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок.

Служебният енергиен министър посочи, че срокът на договора, който ще бъде подписан, е 10-годишен. По думите му ценовите параметри са изключително конкурентни. Христов посочи, че първата доставка на свежо ядрено гориво се очаква да бъде през 2025 г.  

Подписването на окончателния договор ще бъде в началото или максимум до средата на следващата година, уточни служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков.

На 22 декември АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик Швеция" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа. Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик.

Срокът на договора с "Уестингхаус“ е за 10 години, коментира тогава министър Христов. Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво, уточни той.

В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на "Уестингхаус". През 2023 г. ще бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво. То е напълно съвместимо с технологията в АЕЦ "Козлодуй", изтъкна служебният министър на енергетиката Росен  Христов./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радееев, ще те търси един ден народния съд, теб и *** ти наречени служебен кабинет. Там ще свършите, като всички предатели.
56
1
 
3
 
! Отговори
Да... преди 1 година
Подписаха края на единствения АЕЦ в България и края на българската енергетика. Не разбирам радостта на дебилнитеРусофоби. Дано поне не свършим като заразена с радиация територия.
55
8
 
4
 
! Отговори
Русофилски сълзи преди 1 година
Русофилите плачат ..Горките няма рубли за тях :)))
54
5
 
4
 
! Отговори
Румен Петков преди 1 година
Румбата горчиво плаче.Чао на руското ядрено гориво..
53
5
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Много ДОБРА новина ЗА България!!!Копейките реват!!!
52
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Много копейки тука,бре!!!
51
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Край с Путин и Русия!!!
50
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стига ревали бе... РАБОТЕХА а не РАБОТЯТ! Това американско гориво предизвика множество инциденти в Украйна, но най-важното - много бързо съсипва реакторите. Точно затова дори украинците, които са кукла на конци за САЩ взеха да отказват това гориво.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ревлив *** ***, изчакай още малко да фалират САЩ и с доларите, които ти пращат да пишеш тук в сайта гламавите си постове, ще можеш даси палиш печката в къщи. Още малко търпение и ще тестваш на свой гръб шантавото си предложение.
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американските пионки в България под вещото дирижиране на Радев всичкото друго втасаха та се захванаха вече и с диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за атомната централа. Целта е да целунат американците отзад и да набутат в руските реактори американско гориво. То хем е по-скъпо, хем където го пробваха по тази схема донесе опасни проблеми. Обаче нашите служители на чужди интереси се интересуват само от подкупите си и да се натегнат на кукловодите си, дори и с цената на ядрен инциден
47
3
 
2
 
! Отговори
Ревлив рубладжия преди 1 година
Що не конфискуват рублите на платените драскачи и да ги правят на *** да дадат на бедните дасе топлят?
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите *** подписаха договора още преди да е лицензирано горивото. Най забавно е че пак се купува от Русия преработеа се в Америка и се доставя бяз изкупуване на старото. А реактора работи на 70 процента със смес от двете.
45
2
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
И АЕЦa СИ ИЗГОРИХМЕ !!! ПОЗОРА Е ПО ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ !!!
44
4
 
10
 
! Отговори
Пр0дажници! преди 1 година
"Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво!" Това ли ви е диверсификацията,грантаджии?!?Що за национални предатели сте вие,алчни и3едници!
43
4
 
1
 
! Отговори
49 преди 1 година
Бяга в Сибир! С децата!
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде децата ни ще ядът хурккката,ще го заравят тук.Нашата вече е ясна,но защо децата ни да страдат,заради глобалистите и Шваб?
41
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер. Фраматом купува от Русия, ние от тях. Пак сложихме посредник, да си събира такси. Щото така е европейско.
40
7
 
4
 
! Отговори
Дедовия Дявул преди 1 година
До Сандо >> АХАХАХА колко сте криндж русоробите, толкова немощни мозъчета имате горките, хубавото е че поне сте забавни и безобидни. САЩ внасяли ядрено гориво АХАХАХАХАХ нищо, че са лидери в света като износители на ядрено гориво ама видиш ли то от Русия идвало.
39
6
 
9
 
! Отговори
Обява преди 1 година
Продавам рубли 5лв. килото
38
9
 
22
 
! Отговори
А-така преди 1 година
Щом се стигна до тези аматьори Уестингхаус, очаквайте нов Чернобил и край на държавицата ни!