За ЧНГ: От днес минималната работна заплата вече е 780 лв.

За 2023 г. линията на бедност става 504 лв.
193
За ЧНГ: От днес минималната работна заплата вече е 780 лв.
Снимка: БГНЕС

От празничния 1 януари минималната месечна работна заплата у нас вече става 780 лв.

По този начин най-ниското трудово възнаграждение се повишава с 9,9% от Нова година.

Още по темата
Решението за ръста на минималната заплата беше взето на последното за 2022 г. правителствено заседание. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров обяви, че увеличението осигурява възможност за компенсиране на нарастването на инфлацията през годината. Той посочи, че повишението на минималната заплата ще струва на бюджета за една година малко над 300 млн. лева.

Също от днес линията на бедност в страната се повишава от 413 лв. на 504 лв. Увеличението е с 22 процента или с 91 лева, отбелязва БТА.

С промени в Закона за социално подпомагане през декември социалните помощи бяха обвързани с официалната линия на бедност. Досега техният размер се определяше на база на гарантирания минимален доход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога Министерски съвет взема решения от компетенстността на Народното събрание?
145
0
 
0
 
! Отговори
Нека си го кажем преди 1 година
в прав текст - тия няколко лева в повече няма да решат нищо. Също така при линия на бедност от 413 лева си беден и със повишената минимална заплата, независимо от това дали ще вдигнат линията на бедност до 504 или 690 лева. Тия понятия са абсолютно безпредметни. "Линия на бедност" и тва новото "Енергийно беден" си е подигравка.
144
1
 
0
 
! Отговори
до 158 преди 1 година
Какво против имаш това ,че тукашното е позор ,а другаде не е така -- Аз примерно мислех украйнците за по-изостанали ,но веднага ми направи впечатление , че са по възпитани виждам и децата им как се държат хората се отнасят със непознат човек по-уважително ,градовете им бяха много по красиви улиците широки хората със по -добро образование и там се говори за корупция и прочие ,но те имат потенциал да се оправят както и румънците --подигравахме им се и сега сме смешни със гърците също !
143
0
 
0
 
! Отговори
Унищожиха Б-я ! преди 1 година
То големи разправии обаче на тези индустриалци не им иде на акъл че бягането от БГ ще е масов спорт ! Защото остави минималната ,ама си направих труда да поразпитам обикновените бачкатори работещи във пловдивските заводи и това което чух беше обикновен бачкатор 1200 чисто --каквото дават във единия завод такова и във другия ! При тази инфлация си е чиста подигравка ,някой не могат да разберат ,че само със висшисти началници не става - ще стане генерал без армия и вече става !
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ЧНГ: Половината българи ще работят на минимална работна заплата. С други думи, да ни са честити новите работещи бедни!
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в РУМЪНИЯ от днес МРЗ е точно 602 евро или 1200 лв. Кво повече да се коментира.
140
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Браво,другари.Бивши червени,после посинели,вече евро.н.а..Гг.ъ.зени.Вечна слава на Партията!Айдуцииииииииии!
139
0
 
5
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
Густо,сега ще го ударим на живот!
138
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С новата МРЗ ще могат ли да се купуват банани и тоалетна хартия?!
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 550 хиляди на минимална заплата или близка до нея, 530 хиляди са в частния сектор и 20 хиляди в държавния. Кого засяга повече това леко повишение - частния или държавния сектор...
136
3
 
0
 
! Отговори
Статистика преди 1 година
От МРЗ се интересуват главно служителите на държавна служба . Тя е само в тежест на частния сектор.
135
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската армия обяви, че при атаката в град Макеевка, на петнайсетина километра източно от Донецк, са били убити около 400 руски военни - твърдение, което не е проверено по независим път, посочва Би Би Си. Русия твърди, че сградата е била поразена от високоточна американска реактивна система за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS). Над 60 руски военнослужещи са били убити при украинския ракетен удар по Макеевка в новогодишната нощ, обяви днес министерството на отбраната на Русия в изявление, цитирано от ТАСС.
134
5
 
1
 
! Отговори
Бог да прости преди 1 година
Ракетен удар! Украйна ликвидира стотици руски военни в Донецка област!
133
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минималната работна заплата е имагинерна величина, използвана за изчисляване на осигуровките за здраве и пенсия на хората на които на фиша пише 800 лв, а харчат по 2-3 000 лева на месец. Това са над 90% от българите.
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ко от туй? Кой ще я дава? Тя се заработва.
131
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задържането на минималната заплата и на останалите заплати на ниски нива, повишава инфлацията. Затова е добре за всички заплатите даде повишават и най-вече минималната заплата. В частния сектор има прекалено много хора на минимална заплата, докато в обществения сектор са малко, въпреки че заплатите са ниски и близки до минималната.
130
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква полза? Аз работя в частния сектор и нашите заплати не се увеличават (от години не са се увеличавали), защото няма никаква принуда за работодателите! За последните няколко години "минималната заплата" се удвои почти, а при нас - все същото ниво. Така че повишението при държавните служители създава инфлация, от която ние обедняваме. Мнозинството хора работим в частния сектор. За това никой от т.нар.експерти не говори в телевизиите...
129
0
 
8
 
! Отговори
Голям смях преди 1 година
Като гледам нивото на някои от коментиращите, цитирам "съвецка" вместо "съветска", "лимОзини" вместо "лимузини", ох милите те неграмотничета. С това образование какви доходи искате? Какво можете, какво знаете, на какво сте способни, за да бъдете заети на висока позиция с добро възнаграждение?Учете, квалифицирайте се, работете качествено и доходите ще дойдат, иначе .... няма кой да хрантути мрънкащи нищо неможещи и нищо незнаещи .
128
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не може хем със САЩ, хем богати.
127
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не може хем с Русия, хем богати.