Доц. Личев: Сапуненият сериал е нещо, което не ти е необходимо

Ако изгледаш един, другите вече ще са ти ясни
4 яну 2023 16:45, Анисия Иванова
14

Невролог твърди, че сапунените сериали увреждат мозъка. Проучването показва, че единствената цел на увлекателните истории, които са най-често любовно-драматични, имат за цел просто да осигуряват на зрителите забавление, но за известно време.

"Категорично това не е научно изследване. Тези хормони се отделят не от мозъка, а от надбъбречните жлези, макар че мозъкът има участие. Това, което трябва да бъде доказано, се залага като предпоставка, от която се изхожда. Непрекъснато хората си измислят някакви странни резултати, за да привлекат интерес", заяви социалният антрополог доц. Валери Личев в студиото на "България сутрин".

Според него нито възрастта, нито образованието са критерий за тяхното социално влияние, а сериалите ни позволяват да общуваме.

"Те се правят по схема, задължително е тя да засяга масовия човек. Любовният триъгълник е задължителен не само за сапунените сериали. Винаги трябва да има някакъв гад, мръсник, героинята трябва да е наивна до безумна глупост, но за сметка на това е симпатична и добродетелна. Не е лошо човек да се откъсва от реалността, като се вживява в някаква друга реалност, но сапуненият сериал е нещо, което не ти е необходимо да го гледаш", обясни доц. Валери Личев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът не е в реалността, а че тези сериали се налагат като резултат от определено развитие на обществото. Там се сблъскваме с реални житейски съдби, които ни вълнуват и съчувстваме на тези хора, понеже в живота сме много силно алиенирани.

"Обществото няма нужда всички да бъдат по-умни. Трябва да ни се случва нещо ново и тези сериали ни го дават. Добре е, че човек може да забравя. Ако изгледаш един сапунен сериал, другите вече ще са ти ясни", коментира доц. Личев.

Той е на мнение, че интернет сериозно конкурира телевизията и има хора, които ще се увлекат по тази безкрайна верига от социални конфликти, но други ще искат да сменят картинки през няколко секунди, за да има нещо ново, защото човекът е неофилно същество и търси новото.

"Това е бизнес продукт. На една дълга верига от серии, ако заложим, имаме шансове да спечелим повече, докато с един кратък сериал какво ще кажем на хората... Бягаме от реалността, защото не можем да си я създадем. Ако можехме, нямаше да гледаме глупости. Аз харесвам българския скептицизъм. Това е някакъв шанс да не станем всички виртуални участници във виртуална психодрама", каза още доц. Валери Личев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
9
 
! Отговори
Няма да забравя преди 1 година
какво каза бабата на един от нас, докато аз и още няколко тийнейджъри се присмивахме на сюжета на една от първите сапунки, които излъчваха по телевизията. Старата жена рече: Мислите си, че героите разсъждават и постъпват много елементарно, но в живота става точно така. Докато наивните обичат и вярват, а почтените, които са имали късмета да преуспеят дават шанс на всекиго, някои подлеци дебнат, правят интриги, съсипват чуждия живот, заграбват чуждо имане. И не винаги възтържествува доброто.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами че те, сапунките, са също като ВУЗ-овете бе, г-н доцент! Достатъчни са ни 4-5, но ние сме си създали повече от 50 и продължаваме да създаваме още и още. Не знам дали в тях се развива мозъчна дейност, но като че ли преднина там взимат действията, породени от функционирането на някои жлези със съвсем друго предназначение.
8
0
 
5
 
! Отговори
Ал Бънди преди 1 година
Убаво, ама доцента е на възраст за професор вече
7
0
 
5
 
! Отговори
нито пък преди 1 година
мненията на някакви псевдо "учени"
6
0
 
5
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 година
Аз приличам на Лаурицен от Гулденбургови.
5
2
 
6
 
! Отговори
Сигурна работа преди 1 година
Ама с 30 години закъснение чуруликате всички.
4
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Още по-малко ми трябва Урсулата, ама досажда всяка вечер.
3
0
 
4
 
! Отговори
господинът преди 1 година
явно не е гледал нито Сопрано, нито Breaking bad.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нагледахме се на американски простотии!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
но на Ганью Ориенталски експерти и генерали са му необходими, да има кой да го държи на къса каишка, иначе прави пакости. бай тошо е знаел това