Проф. Витанов: Пригответе се за по-дълга грипна епидемия - 2 месеца

По думите му държим коронавируса на къса каишка
11 яну 2023 11:52, Красимир Ангелов
62

След 2 години борба с коронавируса, тази зима отново се заговори за грипа. Бургаска област стана първата, в която обявиха грипна епидемия за този сезон. Нараства броят на заболелите от грип в много други градове.

"Областният щаб взе решение да обяви грипната епидемия от 12 до 17 януари. На 17-и ще има отново събиране на областния щаб за удължаване или прекратяване на грипната епидемия. 10% от населението на областния град подлежи на наблюдение и заболеваемостта се изчислява в промили. 215 е заболеваемостта в Бургаска област. При под 150 промила можем да си позволим да отменим грипната епидемия, но има много други фактори", заяви епидемиологът от РЗИ-Бургас д-р Мирослава Киселкова пред Bulgaria ON AIR.

"Ковид-19 е на къса каишка, контролираме го. Трябват 6 седмици, за да дойде вълната и да се вдигне. С грипа е по-неприятно, тъй като тази година ще тръшне Ковид, но не съвсем. Грипът се разпространява, очаква се грипна епидемия и в други области. Пригответе се за по-дълга грипна епидемия, идва в София и бройте два месеца. В средата на март трябва да се отървем и от грипа, и от Ковид", заяви математикът от БАН проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин".

Той изчисли, че на всеки заболял от Ковид-19 ще имаме по десетима с грип.

По думите на математика броят на хоспитализираните с Ковид-19 ще нараства бавно, но там ситуацията е под пълен контрол. Грипът обаче може да доведе до недостиг на легла в болниците.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
18
 
! Отговори
? преди 1 година
Нужно ли е изобщо математически да се смята, като се знае, че грип и вирус са заразни и никой не е застрахован от разпространението им?
19
3
 
13
 
! Отговори
Константин преди 1 година
Тоа изветрелиот откъде пак го изринаха?
18
4
 
13
 
! Отговори
брунално злобни са преди 1 година
Точно това са им плановете на сатанистите. Яко вируси месеци наред,и кървава жътва.
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тоя не е ли математик, какво постоянно се изказва по здравни въпроси. Видяхме го, колко може да смята. Тия по ТВ се излагат да канят такива, като него.
16
1
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
Я , тоя пак изкочи , остава и Мангъровия да цъфне и циркът ще е пълен !
15
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грипът е сезонен, ковид -не е, той протича вълнообразно през цялата година. Грипът ще затихне пролетта, ковид ще продължи. Имунитетът е кратък, така че ще имате възможност да си го боледувате много пъти занапред. Или да се ваксинирате.
14
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тая телевизия от сутрин до вечер канят само разни върли путинисти! Кой позволи на тая рубладжийскаКлоака да бъде национална телевизия с ефирно излъчване!
13
3
 
5
 
! Отговори
Великия Бухлю : преди 1 година
"Ако свърши ковиТ и войната в покрайна,ще давам прогнози за числата от тотото...На$$ран, но на екран!"
12
0
 
7
 
! Отговори
има нов преди 1 година
Аналлизатор, затова.
11
3
 
12
 
! Отговори
Ееее айди сига преди 1 година
Така ще е Витанка, докато цъфнат минзухарите ще се грипосваме!
10
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо е на свобода??
9
5
 
25
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Добре е такива като теб да носят маски- да ги разпознаваме от далеч и да ги заобикаляме. Нямаме общо с офсите, ние сме хора.
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ходи си решавай задачите бе ей!
7
12
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Ако решим да сравняваме Ковид пиковете по продължителност, възниква брутален факт. Например немския пик от пролетта още продължава, (ако се сравнява по брой заразени на милион) така че идеята за продължителност на пиковете е супер АНТИВАКСЪРСКА. Това показва разрушен имунитет за потребителите на иРНК буламачи.Немските случаи между пиковете са колкото нашите пикове.
6
6
 
20
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
Витанка, я кажи за вируса дето последните два месеца масово поразява хора и ги вади от строя за средно 3 седмици, а? Че повечето от тях направиха бронхити и пневмонии. Или за него не ти плащат да говориш...
5
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами след две години затваряния така ще е , сега има три пъти повече болни и три пъти повече болести, браво. В момента грипа се кара много по-тежко от Ковид
4
16
 
16
 
! Отговори
5 преди 1 година
Аз лично си го слагам в градския транспорт и не виждам каква точно ти е драмата на теб с тва. На мен не ми се боледува и ако има елементарна мярка, която да намали шанса някоя смрадлива и кашляща уста да ме оплюе и разболее - значи ще я предприема.
3
3
 
18
 
! Отговори
Ваксодемия с мРНК преди 1 година
Федералната статистическа служба на Германия е установила, че броят на смъртните случаи в Германия се е увеличил с повече от 35 000 случая в сравнение с предходната година и че през декември 2022 г. смъртните случаи са били с 19 % повече от съпоставимите стойности за предходните четири години.https://destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2023/01/PD22_012_126.htmlФ
2
5
 
31
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Свърши спокойния живот.Витанката изпълзя.
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо пишете само за грипа пишете и за анализите на Витанов относ войната или не са много удобни.