Българинът купува все по-малко, инфлацията расте нагоре, а доходите не

Кредитите ще да с по-високи лихви през тази и следващата година
142
Българинът купува все по-малко, инфлацията расте нагоре, а доходите не
Снимка: БГНЕС

„Намаляващата ни покупателна способност трябва да ни притеснява, защото инфлацията върви всеки ден, а доходите не. Няма заложени механизми за индексация, както в други държави, и ние трябва всеки път да чакаме политиците да се сетят, ако изобщо го направят. Така че трябва да има механизъм, който да автоматизира индексацията на доходите, това ще бъде най-доброто решение, защото тогава процесът ще става автоматично, ако то зависи от инфлацията“. Това заяви в интервю за БГНЕС Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.

Още по темата

Николов уточни, че ако човек е на заплата и може да предоговори своите доходи, то човек на пенсия няма как. „Прословутото "швейцарско правило" за пенсиите, което преди години се обсъждаше да се въведе, но не стана, е един такъв пример“, обясни още той.

Кредитите ще да с по-високи лихви през тази и следващата година, очаква експертът. „Причина за това е, че основните лихви тръгнаха нагоре, а оттам и лихвите в търговските банки ще започнат да се повишават. Това е добра новина за вложителите, защото те ще получават по-голяма лихва, но за тези, които вече имат кредити, това е лоша новина. Засега очакваното повишаване не е много голямо, не е повод за паника, но всеки трябва да има това предвид, когато има план да тегли кредити“, обясни още той.

Николов изрази надежда и пикът на инфлацията да е отминал още през 2022 г., и постепенно тя да се върне към познати стойности. „Тепърва предстои да се види повишаване на лихвите по кредитите, но дори с това увеличение - вероятно едноцифрено, - ние по-скоро се връщаме към нормалното. Досега лихвите бяха прекалено ниски, така че относно инфлацията и лихвите, не мисля, че има нещо притеснително", заяви още той.

Относно цените на имотите и дали сега е добър период за инвестиция Богомил Николов поясни, че е трудно да се предвидят движенията на имотния пазар.

„Ако лихвите на ипотечните кредити се повишават, не се знае дали пък цените на жилищата няма да тръгнат надолу. Това, което знаем със сигурност, е, че лихвите ще тръгнат нагоре, вече пазарните цени на жилищата дали ще запазят темпа на растеж, е по-малко вероятно, тъй като факторът за нарастване на цените на имотите през последните години беше именно евтините кредити. Сега, когато те поскъпват, е съвсем логично и натиска върху пазара да намалее, и оттам да се стигне до намаляване на цените на имотите“, коментира председателят на потребителската асоциация. „Що се отнася до задлъжнялостта, все още не се наблюдават някакви опасни ефекти както при финансовата криза от 2009 г., но все пак ако потребители планират да изтеглят кредит, аз искам да уточня, че златното правило е кредити да се теглят за инвестиция, а не за консумация, това трябва да правят и те сега“, поясни Богомил Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
8
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Анонимен 90 Показателно, да. Американец и френско вино - магаре и космически кораб. И без пари да е все няма да направят разлика с долнопробна италианска пи kня.
72
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже живях доста години в САЩ, спомням си един случай от 2003 година. В една хранителна верига Албертсън, забелязах, че има няколко големи колички с преоценени скъпи френски вина. По етикетите налепени един в/у друг, ясно се виждаше,че началната цена е била над 50 дол., след това паднала на 25 и след няколко преоценки вината варираха около 5 долара. Взех 7-8 бутилки, а на касата ми обясниха, че хората не ги купували, защото французите не влезли в коалицията с/щу Ирак. Показателно, нали?
71
3
 
44
 
! Отговори
Бончев преди 1 година
Работната ръка в БГ изчезва защото работните места са супер ниско качество. Няма да има кой да работи. Няма да има и пари за пенсии.
70
3
 
28
 
! Отговори
Пена преди 1 година
То икономика няма те доходи искали, че и увеличени! Ха ха.
69
15
 
10
 
! Отговори
Джако преди 1 година
Като чета глупостите на раята останала в *** се радвам че не съм там и да не забравите да гласувате на следващите избори акълии
68
3
 
33
 
! Отговори
Търговец преди 1 година
Българинът е златен клиент :) Колкото и да му вдигаш цената на продуктите, той все си е доволен и си купува ли купува! Евала българе! Давай все така смело напред!
67
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3: Ми то в България е демокрация от 24 години бе джанъм! Доволен ли си? Да не мислиш, че в другите демокрации е по-различно? Като има търсене, цените скачат. Като им замирише на търговците за фалит, цените падат. Елементарно! Пък който иска да си намери алтернативи за купуване или отглеждане на зеленчуци и животни.
66
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяко нещо струва точно толкова, колкото някой е готов да плати за него. Щом се купува на тези цени, значи са ОК. Да, при хранителните стоки има така нареченото "негъвкаво" търсене. (хората трябва да ядат, нали?) Но е достатъчно да се намали търсенето с 20% и стават чудеса.
65
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е тези които направиха кашкавала по-скъп от синьото сирене да си похарчат милионите на Малдивите :)) Мухахахаха.
64
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените ще спрат да растат, когато магазините и моловете спрат да са претъпкани от купувачи. Но това няма да се случи скоро, а вероятно дори никога.
63
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали Кирчо беше виновен, що така? Хем не приемаме еврото, що така?
62
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спестяванията свършиха, време е тези които направиха кашкавала по-скъп от синьото сирене да фалират.
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и сега си има инвестиции, но по последните данни те са повечето инвестиции в партии и политици.
60
2
 
19
 
! Отговори
Олиовият Магнат преди 1 година
Хубавото от цялата ситуация в днешно време е, че ние дебелаците сме отново на мода. Всички мацки търсят богати сладки чичковци-шишковци. Коремче тип Митьо Пищова е истински хит сега! Страхотни времена!
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е да харчим повече, а не да купуваме повече. Коланите са по-скъпи ,защото имат повече дупки за стягане.0
58
3
 
14
 
! Отговори
Минуващ преди 1 година
Ако някой чака на държавата да му индексира доходите ще си умре от глад. Отдавна държавата слава Богу не определя заплатите, а всеки сам си я определя спрямо това което може да предложи като добавена стойност на пазара и така трябва да бъде. Отделно ако някой е седнал да чака за пенсия от държавата ще получи един още по-голям от същото, което сегашните пенсионери получават. Само още не мога да разбера от къде още се въдят тези "активни потребители" с мислене по комунистически, стоят го сменихме!
57
0
 
12
 
! Отговори
до 78 преди 1 година
В началото е трудно да гледаш животни. Виж няколко кокошки и зайци примерно се гледат лесно. Земеделието е също проблем и може да ти излезе по-скъпо ... особено ако не изкараш реколта.
56
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доходите растат за тези, които работят търсен у квалифициран труд. Как на склададжията в Спиди заплатата му е заменена на 3000лв. от години никой не се интересува.
55
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък от 25 години нищо не купувам от магазин. Имам си крави прасе теле градина нива лозе. Това което си произведа това яде семейството ми. Чисти вкусни и качествени продукти. Ментетата и химията да си ги ядат Мутрите.
54
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато България се управлява от мутро-комунисти и платени слуги които работят за интересите на САЩ, Русия и Турция, няма как България да настигне западните държави по стандарт. В управлението трябва да влязат грамотни хора които разбират от икономика, финанси и външна политика. Хора които имат комбинативно логическо и стратегическо мислене но в същото време имат и морал и чест която да им позволява да бъркат в кацата с меда.

Спонсорирани публикации