Започва преразпределение на богатството - от Западна Европа към периферията

В глобален мащаб няма да има рецесия както през 2008 г.
16 яну 2023 22:00, Анисия Иванова
135
Започва преразпределение на богатството - от Западна Европа към периферията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Високата инфлация и предизвиканите от нея социални сътресения и конфликти ще са основният риск за световната икономика през 2023 г., която макар и трудна, ще избегне катастрофалните прогнози. Заради силното икономически интегриране с Германия, забавянето на най-голямата икономика в Европа ще има силно отражение в България. Това каза проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес" в УНСС, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"На някои места в развитите икономики се очертава рецесия - преди всичко в Германия, някои страни от централна Европа, които са икономически свързани с нея, някои скандинавски страни. Но в глобален мащаб няма да има рецесия както през 2008 г... Ще има преразпределение на доходите както в национално, така и в глобално измерение, но в глобален мащаб не се очаква намаление на БВП."

Ще има засилване на конфликти, свързани с това преразпределение - на национално, регионално и световно ниво, каза Хаджиниколов. Китай, Африка и някои страни от Латинска Америка се развиват с добри темпове, докато други - САЩ и Западна Европа - стагнират или се развиват много малко, обоснова се той.

"Германия, Италия и близки до тях страни ще имат отрицателен показател и това явно ще доведе до прехвърляне на част от доходите от най-богатите в Западна Европа към периферията, не само в Европа, но и в света."

Не може да се очакват някакви особено промени в структурата на световния ред и въпреки че дълговете на различните страни ще се увеличат заради инфлацията и в този сектор не може да се очаква значителна промяна.

В коментар за развитието на енергийния сектор Хаджиниколов каза, че структурните причини, довели до поскъпването на енергийните ресурси още преди войната в Украйна - като ограничаването на производството и инвестициите - вече се коригират, а шоковете от пренасочването на доставките на природен газ и петрол вече отминават.

Декарбонизацията на световната икономика ще продължи и ще е центъра на вниманието, както и произлизащите от нея предизвикателства, каза Хаджиниколов.

"Разрушителният елемент, който съществува при всяка иновация, няма да отшуми толкова бързо, но ще намалява с времето. При конюнктурното явление, свързано с рязкото съкращаване на инвестициите в традиционните енергоносители и войната в Украйна, има постепенно преодоляване на шоковете и може би ще има по-голямо успокояване през 2023 г. Може да има лек умерен оптимизъм по отношение на енергийния аспект на инфлацията."

Забавянето в икономиката и ефектите от войната ще забавят постигането на климатичните цели, но "няма никакво отказване от тази гигантска задача", каза Хаджиниколов.

"Всичко се разглежда просто като аспекти на прехода."

Колко голямо и колко дълго ще бъде преразпределението на доходи може да гледате във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Der Spiegel: Катастрофа на жилищния пазар в Германия не достигат 700 хиляди жилища. Ако правителството не се намеси в ситуацията, Германия я очаква невъобразима катастрофа на жилищния пазар, предупреждава Германската асоциация на наемателите. Според списание Der Spiegel към края на 2022 г. в страната вече не достигат около 700 000 жилища. В същото време половината от посочения брой жилищни помещения се изграждат в Германия годишно, а цената на наемите вече е изключително висока.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кризата с газта едва сега започва. През пролетта ще усетим ефекта от предстоящия икономически срив на ЕС. За богатите и оядени западняци това означава когнитивен дисонанс когато усетят мизерията, те вече почват да я усещат, но са убедени от медиите че това са само временни затруднение и когато започне отново разграбването на Русия всичко ще си бъде както преди. А българите така и така вече 34 години живеят в мизерия, за тях няма когнитивен дисонанс, но ще има още по ужасна мизерия.
24
6
 
4
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, Русия рухна под санкциите, до дни, дори до часове Путин ше бъде свален, Русия ще бъде разчленена на малки демократични държава които ще живеят по евроатлантическите правила и ще доставят евтини енергоносители и суровини и всичко ще се върне както си беше по-рано по времето на края на историята по Фукуяма.
23
0
 
5
 
! Отговори
Обърнете внимание, преди 1 година
колко често се използва думата "глобален" в почти всяка статия, на който и да е новинарски сайт... И после "независимите медии" разправят,че всичко задкулисно било измислица като в "Теория на конспирацията"! Бедния Джери,оказа се прав за всичко!!!
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 14 - Англия не е световен фактор от 30 години, а с всеки изминал месец, продължават да губят влияние и скоро ще изпаднат от 10-тката.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 - Мисля, че икономическите пробеми за Русия додоха от санкциите. Украйна има нужда от много повеч, от 200 млрд, котио са и даднеи сега, за да продлжи да съществува. Ако утре Русия се дръпне, а ЕС и САЩ спрат да дават пари, Украйан ще колабира и ще се разпадне. Но вече имат планове и за това.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Липса на рецесия означава, че се "отлага". Ако се отложи още един път, седващат криза, ще екатастрофална и неспасяема. Едни ненормалници разчитат на това, че ще питат ИИ какво да правят, то ще им акже, какво да правят а те ще накарат всички, да го правят .... Това не е от днес, а от 2011-а ...
19
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фактите са, че руснаците реално подкрепят Путин, колкото и българите Копейкин, тоест 10-12%
18
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ има бюджет от 23 трил. долара. С 100 млрд. /0.4% от бюджета си/ дадени като оръжия на Украйна ги разсипа икономически, а ако дадат още 200 млрд. долара оръжия на украинците нищо чудно и руснаците да изядат дървото. А умрело куче всеки го рита, та тогава ще си дойде и разпада. Този процес ще започне близките години, но аз по скоро очаквам да дойде някой като Горбачов и да разпусне републиките без бой. Логично е
17
6
 
5
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, гладните вече руснаци излизат на улиците и до дни, дори до часове Путин ше бъде свален, Русия ще бъде разчленена на малки демократични държава които ще живеят по евроатлантическите правила и ще доставят евтини енергоносители и суровини и всичко ще се върне както си беше по-рано по времето на края на историята по Фукуяма.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се надяваме,че ще се случи,но дали нас ще ни има тогава?
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преразпределението винаги е от колониите като България към господарите им, като САЩ.
14
2
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Евала, евала на проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, най-после след 34 години мизерия и ние от периферията да облажиме и да намажеме от богатствата на западняците които те няколко десетилетия ограбваха от целия сват, сега ги преразпеределят към нас и ние да се облажиме, евала, голям кеф че сме в ЕС и НАТО, браво!
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Колония се нарича зависима в политическо и икономическо отношението на територия на земното кълбо, владение на чужда държава." Нима все едно не е това евроатлантическа България?
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Трябваше да се ограбва и Русия, но засега това се отлага, понеже се оказа че имат повече ракети от очакваното." ---- планът за русия много отдавна е начертан - разпадане и инсталиране на краварски колониални правителства в новите републики... само дето забравиха, че си имат работа с хора, които не са готови да се продадат за целуфанчета и дрънкулки (банани и дънки за БГ). Обикновеният руснак също е наясно какви са залозите във войната и затова путин има такава подкрепа.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ний пак сме присакани по сердата...
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как една империя да съществува без да изсмуква ресурсите и богатствата от периферията! Историята ясно показва какво се случва с една империя, когато спре да се разраства и да граби нови територии!
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тате(ЕССР) каза, че ще ми купи коуеуо...
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега в исторически план винаги метрополията е ограбвала периферията(колониата), но сега ще е обратното според този.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обратното богатството се концентрира от периферията към центровете във Вашингтон, Лондон и Брюксел. Ние ще го отнесем най-много, по-малко западна Европа, още по-малко Великобритания и най-малко големия началник в САЩ.