Костов: Ценовите различия в ЕС не обясняват ниските ни доходи

Средните доходи не водят до среден начин на живот
24 яну 2023 09:07, Нели Христова
34
Костов: Ценовите различия в ЕС не обясняват ниските ни доходи
Снимка: БГНЕС

"Потреблението на българина в неговата масова част е ориентирано към стоки и услуги от малката потребителска кошница. Характерното за поведението на икономическите субекти е, че когато им намалява покупателната способност, те се ориентират точно към такива стоки - хляб, сирене, кисело мляко, яйца. Точно тези, които поскъпват с доста повече от средната инфлация с между 50% и 120%", това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

"Тези 20 стоки, които най-често се купуват от българина, ако се съберат, могат да бъдат закупени за 54 евро. Същите 20 стоки в Румъния могат да се купят за 46 евро, в Испания за 48 евро. Изводът е, че ценовите различия между държавите в Европа не могат да обяснят ниското равнище на нашите доходи и ниския темп на ръст на нашите доходи. За съжаление, средните доходи в България, не водят до среден стандарт на живот за българина", допълни Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отидете в някое село и вижте как всички са с ТЕЛК. Млади стари, всички са инвалиди по документи. После ги дават тези по телевизията и ни показват колко сме бедни. Я идете във Велинград и вижте как всички хотели са пълни на макс и вземете интервю от хората там, да видите че не сме толкова бедни.
7
0
 
14
 
! Отговори
Ей така става... преди 1 година
Държавата от години е оставила народа на милостта на така наречените работодатели, за които пък единствения лесен и в същото време напълно легален начин да увеличат печалбите си е като дават ниски заплати. И така влизаме в един омагьосан кръг...
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Испания стачкуват заради скъпотията макар са са с по високи доходи и с по ниски цени а овцете ни доят и колкото ни дадат
5
4
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Икономика базирана на слугинство - туризъм, хотели и ресторанти и други подобни елементарности, ниска производителност на труда и големи цоциални разходи няма как да водят до високи заплати.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали дойде промяната, защо пак са ниски доходите?
3
1
 
16
 
! Отговори
дедо Груйо преди 1 година
И вие какво правите срещу спекулата?? НИЩО
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спекулата почна още година-две преди ковид. търгашите си позволиха от 1.50 да дигнат олиото до 7 лв за 4-5 години
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо г-н министър сте с 10 000 лв заплата, а говорите за ниски доходи?