Почивка в Мексико, превърната в кошмар - обиски, боси в килии, без вода

Имало и други задържани туристи, всички от Източна Европа
25 яну 2023 17:00, Анисия Иванова
171

Български туристи са били задържани в Мексико, като са били затворени в килии 5 дни без никакво обяснение от властите. От Сдружението на туроператорите съобщиха, че имат информация за 27 българи, депортирани от Мексико в рамките на три месеца.

За две семейства от Бургас мечтаната почивка в Мексико, за която са платили общо 18 000 лв., се превръща в кошмар. Още при кацането си на 9 януари на летището в Канкун паспортите и телефоните им са иззети. Без обяснения.

"Попитах защо ни вземат мобилните телефони и ни казаха: Няма да ходите в Мексико. Обискираха ни мъжете и в следващия момент сестра ми казва: Како, заключват мъжете", сподели потърпевшата Елена Параскова.

В килиите е имало туристи и от други държави. Всички от Източна Европа. Сред задържаните е и сестрата на Елена, която е бременна.

"На 10-12 градуса, по джапанки, поискахме поне да си вземем якетата, защото сме голи и боси. Те донесоха едно фолио за хипотермия, с което да завием необлечената бременна. 48 часа без бутилирана вода, носиха ни вода в найлонова торбичка", разказа Параскова.

За задържането им се разбира едва след като от петзвездния хотел се свързали с туристическата агенция, за да ги информират, че туристите не са пристигнали. На петия ден задържаните българи са върнати обратно.

"Дойдоха в 9:30 ч., не ни дадоха обяснения за задържането, не ни дадоха и паспортите. Мобилните телефони ни ги дадоха на вратата на самолета, а четирите паспорта, които не знаехме дали са нашите, ги дадоха на пилота на самолета", оплака се Галин Ефендиев.

"По международно право, дори и да има някаква нередност, няма право граничната власт да не позволи да се свърже човек с посолството на неговата държава там, където той се намира. Тук говорим за абсолютно незачитане на права на български граждани", заяви Димитър Балтов - туроператор и зам.-председател на "Обединение Бъдеще за туризма".

От Министерството на външните работи излязоха с официална позиция по случая, в която се казва, че българското посолство в Мексико е уведомено за случаите. Изпратена е и нота до мексиканските власти с молба за официална информация за всеки един от тях, като се обръща особено внимание на липсата на съдействие от страна на властите, което е в нарушение на установените международни правила и договори.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия гяволи сигурно ще отидат на почивка и в Бахмут, ако им кажат, че е тренди.
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американските ни приятели да им помогнат.
80
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българския селянин винаги учи нещата по трудния начин, ако бяха малко по-умни щяха да знаят, че Мексико не е за туризъм.
79
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приличат да са от пловдив европейската столица на културата капана и така на татък
78
2
 
16
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Дали не са говорили в самолета за къде са тръгнали , стюардесата ги е чула и ги е натопила.Как така мексиканската полиция ги чака на летището? Има я някаква. Ще видим.
77
0
 
0
 
! Отговори
77 преди 1 година
?
76
1
 
16
 
! Отговори
Тожо преди 1 година
Явно в Канкун няма да стане работата, но могат да пробват в Гуадалахара или Халиско! Там със сигурност ще имат незабравими преживявания!
75
15
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Какво ми рекламирате Европейския съюз. Искате ли децата ви да станат извратеняци. Там ли си водите децата да станат гейове?***!!!
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нова глава по бай ви ***.
73
3
 
17
 
! Отговори
lol преди 1 година
тая история нещо куца... никой няма да ги държи 5 дена ей така. отказва ти се вход и направо от летището си обратно на първия полет до която и да е евро държава...па и целата група ей така до един.. нещо куца.
72
23
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Затова подкрепям Възраждане, да ни спаси от разложения Европейски съюз и Нато. Нато ни води към война с братска Русия! Всички които правят парите си в Европейския съюз са предатели! Европейския съюз е против Русия!
71
10
 
9
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Туристите следва да заведат иск пред Негово Светейшество католикос Карекин II Нерсисян - България и Мексико са в различни епархии на Арменска апостолическа църква.
70
3
 
36
 
! Отговори
Баси ! преди 1 година
За 18 000 лв. щяха да изкарат същите дни във Велинград, като поне нямаше да ядат бой!
69
1
 
17
 
! Отговори
потърпевшите преди 1 година
да съдят мексико за щети. Също външното да натиснат ек да иска обяснение от тях както и да напомнят и на сащ за визите. Иначе бг са нищо за тях имайки в предвид размера ни и затова се ослушват да дават обяснения.
68
2
 
7
 
! Отговори
както съдят бг в преди 1 година
страсбург така и да съдят мексико за щети. Също външното да натиснат ек да иска обяснение от тях както и да напомнят и на сащ за визите. Иначе бг са нищо за тях имайки в предвид размера ни и затова се ослушват да дават обяснения.
67
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин a бе айде стига с тоя честен българин, където все нямал пари. Откакто сме в ЕС всеки честен и кадърен може да изкарва достатъчно пари по честен начин, за да ходи по чужбина. Само смотаните и зависимите от бг мутрите нямат пари, честните си ги изкарват и харчат като всеки друг европеец.
66
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин 71 - 2000 лева взимат шофьорите на бусчетата вече, бе! Имам авери на тировете, само вътрешни курсове - под 3200-3300 не падат и се оплакват, че ги цака шефчето, щотопреди е давал по 3800.
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Иначе, ако работиш дистанционно от Ню Йорк в Мексико ще си като цар с твойта заплата от 10 хиляди долара, ама престъпността е огромна." - С тая заплата си работи в България. А и ако работиш "дитанционно от Ню Йорк", американците имат навика да ти плющят техните си такси.
64
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Мексико все още няма демокрация. Така , че следващите да си знаят.
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова, навсякъде иизвън Шенгне - винаги трябва да си имаш контакт с местен адвокат. Да, скъпо е, но такива неща се разминават бързо. Има случаи на хора, деот са по 3-4 седмици по арестиет, рпеди да се свърже някой с наше посолствео ...