При джипитата: Обсъждат потребителска такса между 5 и 8 лв.

Голяма е групата пациенти, освободени от такса, мотивира се д-р Николова
Обновена: 26 яну 2023 11:44 | 26 яну 2023 11:33, Анисия Иванова
353
При джипитата: Обсъждат потребителска такса между 5 и 8 лв.
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Искаме или твърда цена, или връщането на 1% от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, обясни тя пред Нова тв.

Общопрактикуващият лекар мотивира искането за по-високата такса: "Децата д 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”.

По отношение на грипната обстановка в страната тя изрази възмущение от факта, че всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва, но никога не сме подготвени.

„В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни, и има голяма ефективност”, подчерта тя.

По думите на доктор Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири. „Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. Защото при всички случаи на държавата ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта”,  допълни тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вдигнат таксата за пенциите, които висят там за да си говорят с лекарите.
27
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук в Италия след като си здравноосигурен не се плащат никакви такси както в България. Даже имаме здравни карти където се превеждат парите от здравните осигуровки и при например операция се вземат от тези пари. А в България е куче влачи диря няма, плащате здравни осигуровки, плащате такси и ако се наложи операция плащате и нея. Защо си мълчите а не протестирате????
26
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да кажа, че живея , на онова студено и отдалечено, място дето цялото правителство ПЛЮЕ с извинение. Там имам безплатни прегледи , на цялото семейство без изкзючение !! Когато си болет идват бърза помощ у дома преглежда те и ти дава безплатни таблетки !! Кога ще го видите това в БГ НИВГА! Между другото от 10 години не си плащат осигуровките в БГ защото няма смисъл. За влизане такса за излизане такси легла и ТН,,
25
5
 
30
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Измамници! Не са лекари, а счетоводители и оператори на компютъра.
24
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таксата да е 1% от МРЗ както си беше!
23
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятай кви нагляри... не стига ,че сега си докарват по 1000 лв на месец от таксички, ами искат и по 5-8 лв.. В месец ще имат от 2500-3000лв само таксички, + заплатктка 1800лв . 5000бинки на месец за тях :0
22
4
 
36
 
! Отговори
gg преди 1 година
не наяли се тия импове! каква такса какви 5 лева? ДА СЕ НАЧИСЛЯВА НА ХОРА, КОИТО СА ПО 100ПЪТИ В ГОДИНАТА ПРИ ТЯХ!!! Не стига, че всеки месец взимат пари от държавата за всеки записан пациент(извън сегашната такса преглед!!), ами не им стигало?!Как ви се струва всеки месец да давате пари за услуга на някого(индиректно чрез държавата в случая), която ползвате 2-4пъти в годината и през тези пъти пак ви искат пари?! Няма жи-пи с под 4000лв/месец доход ;) А иситинките лекари какво да кажат?!
21
3
 
34
 
! Отговори
123 преди 1 година
Човек наистина да се чуди,защо да се осигурява в България!!!Да покрива разходите на огромната група неосигурени или пък на всички други социални кръгове,освободени от такси.Еми драги зрители ,хич не е честно!Здравната каса трябва да бъде реформирана в няколко частни и човек като внася,да знае, че и има.Защото като я окъсаш здравословно,може цял живот да си се осигурявал,но те изцеждат до дупка!Да вземем пример от "Белите държави", нали искаме живот като тях!
20
5
 
34
 
! Отговори
няма лошо преди 1 година
Спрете вече с тези здравни вноски и парите да отиват индивидуално в здравна застраховка. Тогава ще се плаща, когато има нужда. Ама те искат хем като в социализма ама да са капиталисти, а?
19
4
 
35
 
! Отговори
хм преди 1 година
Всички джи пита с големи палати във вилните зони на големите градове, ама зинали с отворена уста за още, ощеее, ощееееее. Нямат наяждане. И разбирам да кажат: има инфлация, дайте да вдигнем с левче, те направо двойно и тройно искат. Инфлацията да не е 200% бре? Тази работа няма да свърши добре. Накрая обикновените хора ще излязат в тоягите и всичкото спекулант ще го отнесе жестоко. Вместо да се свива ножицата между богати и бедни, тя все повече се разтваря.
18
2
 
32
 
! Отговори
селски доФтор преди 1 година
Тукашното джипи за извинителна бежека на ученик кеши по 10лева.Отделно пот.такса така на ден си докарва по 100-150 лева +месечна заплата за 1200 пациенти и работи дефакто сутрин от 10ч.до12ч. на обяд всеки ден
17
2
 
34
 
! Отговори
фр преди 1 година
Хаха. То по-добре директно да си ходиш на специалист.
16
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми тогава да се премахне здравното осигуряване!Тъй като тия джипита смучат пари от касата,нашите пари във вид на заплата.
15
4
 
73
 
! Отговори
Kokoлино преди 1 година
Ще плащам 8 лева само ако ме освободят от внасяне на здравни осигуровки. Никой не суче от две цициедновременно. Да изберат или здравна каса или всеки си плаща на място ако има нужда, но не внася здравни осигуровки.
14
3
 
57
 
! Отговори
тъй-тъй преди 1 година
Ако JP-то има 2000 пациента....всеки месец по 5лв=10000лв и то без да им е виждало очите на повечето пациенти. Какъв личен лекар е това, като отказва да ходи по адреси, лекува по телефона и не знае къде живея, ама иначе си взема таксичката ей така.
13
5
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Как да не вземат такса при ТЕЛК? Три лева при посещение , допълнителни 3 лева за всяко направление
12
2
 
31
 
! Отговори
само питам преди 1 година
Този общопрактикуващ в държавна или частна болница е? И ако е държавна, от коя друга държава иска да се вземат такси?
11
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки трябва да има няколко безплатни прегледа на година, тези които ходят постоянно наистна те реално ползват и ако не са хронично болни или пенсионери трябва да си плащат 8лв., ама 20 години да ви наливам максимални осигуровки и един път като отида пак да ме рекетират доста нахално.
10
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко ли са ви здравните осигуровки? Тогава няма да плащаме здравни осигуровки. Това с тези измислени такси да обирате хората е само в България. Никъде другаде извън България, здравноосигурен не плаща каквито и да било такси.
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко ли са ви здравните осигуровки? Тогава няма да плащаме здравни осигуровки. Това с тези измислени такси дс обирате хората е дамо в България. Никъде другаде извън България, здравноосигурен не плаща каквито и да било такси.