Авиоотряд 28 чака първата въздушна линейка до края на годината

Можело медицински хеликоптери да са дори два
47
Авиоотряд 28 чака първата въздушна линейка до края на годината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало да имаме един, а може и два медицински хеликоптера, заяви командирът на Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28) ген.-майор Златко Златев пред БНТ.

Ако се мине на вариант да се сключва договор с чужд оператор, може да станат и повече, като естествено трябва да се подготвят оперативните бази и болниците за кацане на такива вертолети.

Още по темата

За момента планът е първите 6 вертолета да бъдат разположени в София, Пловдив, Варна, Ямбол и Долна Митрополия. Опцията а е вертолетите да са 6+2 и така да се покрие цялата страна, посочи ген.-майор Златев.
Има идея Държавният авиационен оператор да разшири дейността си и служи не само на правителството, а на всички български граждани.

"Ако приемем ХЕМС (система за въздушна медицинска помощ - б.р.), това ще стане много лесно и бързо, тъй като имаме изградена структура и администрация, пилотите са подготвени. Имаме също така предложение да бъдат закупени два вертолета за спасяване, които да се използват освен за спасяване, за бедствия, аварии, катастрофи и други", каза Златев.

Освен това има предложение полетите да стават със заявка директно от министъра на здравеопазването, тъй като в момента се изисква разрешение от премиера. Ако има спешен случай - може да е катастрофа, инфаркт, инсулт, ще се дава заявка към спешна помощ, която може да прецени дали да се изпрати линейка или вертолет.

Ген.-майор Златев разказа и за транспортирането на Христиан Пендиков от Охрид.

"Обади ми се президентът, което се случва изключително рядко, да ме попита дали може правителственият "Фалкон" да излети до Охрид, защото военният "Спартан" е претърпял техническа неизправност. Единственият ми въпрос беше дали е стабилизирано състоянието на нашия сънародник, оказа се, че можем да изпълним полета. Полетът беше организиран за около 40-45 минути. С "Фалкон" и преди са изпълнявани такива полети - и вътрешни, и от Европа. Вертолетите обаче са по-тежки и не са подходящи точно за такива операции“, посочи ген.-майор Златев.

„Затова започна процедура да се промени устройствения правилник и с постановление на МС авиоотрядът да започне да изпълнява полети за ХЕМС. Полетът се изпълнява по заявка от съответния министър до премиера. След неговото разрешение ние имахме право да излетим. В случая разхода е за Министерството на здравеопазването - мисля, че е около 4500 евро“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
До тук добре преди 1 година
Сега познайте кои напълниха червените квадратчета.Няма как-социална държава, но хеликоптера и услугите ще платя пак аз, но под. услуга за под. мен- табу. Същата работа като картите за транспорт. За спасяване с хеликоптери, кораби, площадки и др. подобни ги разправяйте на някой друг. От Дедо ви Морз-бивш ОК Риболов
32
0
 
3
 
! Отговори
Попов преди 1 година
По цял свят медицинските самолети и или хеликоптери са собственост на застрахователи или болницитеТук държавна хранилка и корупция!
31
0
 
0
 
! Отговори
mn преди 1 година
Те може и да ги купят, но не мисля, че държавата ни има капацитета да поддържа потенциално 8 хеликоптера. Вероятно ще се появят проблеми в последствие. А и честно казано струва ми се, че не са ни необходими чак толкова бройки. По-скоро имаме нужда от пожарни хеликоптери, защото в някои от летата става доста тежко.
30
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 година
Че кой лекар за 1000 лв заплата ще ви се качи на хеликоптера бре?
29
1
 
0
 
! Отговори
Гагарин преди 1 година
На практика хеликоптерите трябва да се разположат на 3 места - примерно Плевен, Ямбол и Самоков. Лятото Ямболските могат да пребазират два вертолета във Бургас и Варна.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пилота с клепналите уши дето приземи цялата ни военна авиация сега ще бастиса и медицинските хеликоптери. Само импийчмънт и затвор ще ни спаси от тази напаст Радефф резидента
27
1
 
1
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 1 година
Много добро решение на Президента Радев . Авиоотряд 28 има необходимия ресурс от Пилоти и писти за кацане . Тази дейност трябва да е в Ръцете на Държавата . Радев счупи ръчичките на Мафията които бяха протегнати към грабенето на пари от човешки животи - СИК и ВИС са в Подем - Наследниците на убитите борци .
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
35. Стига да не я возят севдето с товара.
25
0
 
5
 
! Отговори
МХМ преди 1 година
До Чик Чок- То реално в планината можеш да паднеш и лятото на 30% жега. Затова му се казва инцидент. Както може някой скиор да се претрепе зимата така може и някой планинар да се подхлъзне лятото. Като цяло тези случай не са чак толкова много,че цяла държава да не може да плати един хеликоптер. Да струва всичко заедно с изграждането на площадки 50 милиона като го разделиш на 2 милиона плащащи данъци се падат някакви стотинки на човек. Няма да обеднееш.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо обществената поръчка, която беше стартирана при правителството на Кирил Петков се провали? Най-вероятно от комисионните, които щяха да отидат в джоба на ПП!
23
2
 
1
 
! Отговори
Нексаджията Киро преди 1 година
До ПожарникарчеА Кирил Петков, купи ли пожарникарски въртолети, нали го е грижа за промяната или повече го е грижа за даренията в сметката му от Nexo?
22
0
 
5
 
! Отговори
Пожарникарче преди 1 година
"Премиерът" пожарникар толкова много го е грижа за гражданската защита, че 14 и повече години не е купил един хеликоптер за защита от пожари, спешна помощ и така нататък. Много народ измря, благодарение на неговото бездействие. Не само това, ами всички тези години толерира деградацията на образователната система, което възпита дрогирани корумпели, като Семерджиев. Семерджиев - лицето на Младежи ГЕРБ.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чъки Чък е глупавичко дете, не му се ядосвайте
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чик чок 29. Стига плещи глупости бе. Откажи се от обществото като не искаш на никой да не си длъжен и живей някъде където няма други хора.
19
2
 
0
 
! Отговори
Аз и мама... преди 1 година
Тати ще ми купи часовник.Надай се, сине мой...
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престъпни Правителства...хеликоптерите спасяват човешки животи...Няма начин да не са починали хора заради това че помощта е закъсняла и не по вина на спасителите а заради техника...Престъпници...
17
0
 
6
 
! Отговори
До Чик Чок преди 1 година
Напротив, длъжен си да плащаш! Иначе просто си сам. И, ако пострадаш, няма да има кой да ти помогне. Но нищо, че си ръб, пак ще ти помогнем! Защото сме много! Ти пак не плящай за другите!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чик чок. Поеми лична отговорност като изкачващ стъпалата и гледай да не се търкулиш от тях че няма да ти помогна понеже си бил безразсъден да ги ползуваш.
15
0
 
5
 
! Отговори
До Чик Чок преди 1 година
Всеки може да сбърка, това не означава, че трябва да го изоставим!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чик чок. Нещо не ти разбирам бърборенията. Хората са любознателни, експериментират, упражняват екстремни спортове, катерят се по планините, плават в океаните. За каква "лична отговорност" бърболиш ? Всички да си седят вкъщи ли ? Тогава нямаше да има кораби, самолети, влакове даже и автомобили защото няма да има кой пръв да прекрачи границата на неизвестното. А това винаги е свързано с рискове. Щеше да се рОдиш в некоя пещера, но и там всъщност е опасно.