От 60 хил. българи, които са искали да живеят в чужбина, само 10% са заминали

Трудовите емигранти се събират главно със сънародници
Обновена: 1 фев 2023 14:52 | 1 фев 2023 14:52, Нели Христова
136
От 60 хил. българи, които са искали да живеят в чужбина, само 10% са заминали
Снимка: БГНЕС

Българските трудови мигранти не се интересуват особено от местните събития в страната, в която работят. Българската диаспора в повечето държави с голям брой емигранти не е и особено организирана и не провежда форуми или чествания. Обичайно се събират със сънародниците си по заведения.

Това са част от резултатите от мащабно проучване на българската емиграция зад граница, което бе провеждано на етапи след 2007 г. от Института за икономически изследвания към БАН с помощта на статистици, социолози и икономисти от УНСС.

Те правеха теренни проучвания в много държави от Западна Европа, най-вече в Испания, Великобритания и Германия. Тези три държави според данните от изследването обхващат около 58% от текущата емиграция на български граждани. 30% са в Испания, 15% във Великобритания и 13% - в Германия, съобщава "24 часа";

Проучванията установиха, че след 2007 г. са се засилили предимно нагласите за краткосрочна трудова миграция, а не за постоянно преселване. През годините се е оказало, че от онези 60 хиляди българи, които са твърдели, че ще отидат за постоянно да живеят в чужбина, не повече от 10% са осъществили намерението си

Емиграцията от България в резултат на смесени бракове с местни е по-скоро изключение. Обичайният модел е да замине цяло семейство или първо на работа да отиде единият член от семейството, а след това и останалите.

Друг извод от това изследване е, че през последното десетилетие българите като цяло са станали по-толерантни както към желанието на хората да отидат да живеят в друга държава, така и към мигрантите, които идват у нас. Самите анкетирани български емигранти в чужбина декларират в повечето случаи, че не са усетили некоректно отношение на местните хора към тях.

Причините за прекъсването на престоя в чужбина и завръщането в България  са най-често изцяло икономически, като периодът на най-масово завръщане на български граждани от емиграция съвпада с разгара на световната финансово-икономическа криза през 2009-2012 г.

Друга особеност на българската емиграция е, че около 42% от анкетираните са казали, че са заминали за конкретната държава, след като са получили покана или поне информация от друг свой познат сънародник там.

Друго изследване на нагласите за емиграция от България, проведено от Института по социология към БАН, показва, че през последните години от страната ни няма изтичане на мозъци, а само на работна ръка. Според ръководителя му доц. Борис Попиванов напоследък се променя структурата на българската трудова емиграция, като започва да се увеличава делът на хората с ниска квалификация. Изследването беше съсредоточено само върху младите хора и се оказа, че 61% от тях у нас нямат нагласа да емигрират.

Освен това материалната мотивация за напускане на България доминира и на практика липсват други основания. Променят се и държавите, които най-силно са желани за заселване. Докато през 90-те години на миналия век това са били основно САЩ и Канада, то сега 42% от тези, които искат да емигрират, посочват Германия като желана дестинация, а други 32% - Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като човек живял в чужбина мога да кажа, че много хора биха се върнали, ако България беше нормална държава, а не една шепа хора с обръчи от фирми да си правят каквото си искат.
81
3
 
7
 
! Отговори
преди 1 година
от лузарите в панелистан ли да черпя истините за живота? Дето киснат в задръствания дишат мръсен въздух и се бият за олио? Да свърша мятайки пачки от балкона или на стълбите на някоя болница? Да прекарам живота в панелен к0птор с африкански пейзаж газейки кал и боклЮци в страната на батките и златките? Да си лепя еко стикери на челото Евро 15? В ква Матрица сте макаци? Тук в Сидни няма газове на прегледите! Няма Еко стандарти! Тук данъка е на бой цилиндри! Гледайте си киселото зеле ахахаха
80
0
 
1
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
Пише се Кеймбридж,завършил си второ отделение,най-много.
79
1
 
1
 
! Отговори
преди 1 година
Лелe колега тия 8к ако не беше казал че е заплата щях да си мисля че си на социал бе! Чичката в сградата в която работя дето вози асансиора в центъра на Сидней, нарича се CBD, зима толкоз. Ама той ги зима с нищоправене.. В Канбера надницата е 1400 долара. Надница. Умнижавай го по 22. Инъче в Сидней е по ниско но това е защото няма желаещи да се преместят, нищо че Канбера е столица. Ще си загубя лайф стайла. Но това са теми на които обсъждаме само между нас, хората с син паспорт
78
0
 
9
 
! Отговори
Познавам преди 1 година
една докторка, която замина на една специализация в САЩ. По време на работата си направи откритие относно патогенни микроорганизми, които изучаваше и в България. Шефа на болницата беше възхитен и я прати на Конгрес на микробиолозите. Предложи и да остане да работи по проекта си в САЩ. После отиде при нея сина и завършил с отличие тук медицина и мъжа след като се пенсионира. Жената попаднала на специализацията случайно, защото шефката и била ходила в чужбина преди по-малко от 6 месеца.
77
0
 
1
 
! Отговори
преди 1 година
Не се притеснявай за англйския, имам сертификати от Кембрич. Това са реалностите в Сидни! Само надницата ми е по голяма от месечната ти заплата. Професионално развитие само нагове вече 11 години. Красота, обилаляне по джунгли и гмуркане в рифове всяка седмица. Колкото по далеч от Панелистаан толкова по хунав става живота. Факт. Гледай си киселото зеле и не се изцепвай за места далеч от бита и културата ти. Спрямо тук ЗАПАДНА Европа е бедна даже. Живял съм в западна европа и мога да сравня.
76
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-силния коментар, който прочетох и описва идеално функционално неграмотния скот емигрант (95% са такива), твърди как един емигрант слугува годишно за толкова пари, колкото прави за по-малко от месец специалист у нас. Абсолютен факт. Емигрантите слугуват за някакви абсурдно ниски надници. Там живеят като скотове, ама идват тука да се перчат колко изкарали. А то едно нищо.
75
1
 
6
 
! Отговори
До 26 емигрантче преди 1 година
Виж се кво си написал и след това викаш нашенците били нагли.Никога не се връщай сменяй си името ,паспорта .Такива най мразя .Дошъл в българския форум да се прави на британец и да поюе народ и родина..Баси клоуна
74
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие пък си мислите, че на запад само вас чакат, да работите добра работа за много пари хахахах. 90% от заминалите се връщат набързо щото са некадърни и са ненужни на никой там
73
5
 
6
 
! Отговори
преди 1 година
11 години живея в центъра на Сидни. Живял съм и в Зап. Европа. Движа софтуерни секретни проекти на Австралйския говермент, архитектура имплементация внедряване. Минал съм куп секюрити клиранси AGSVA за да имам секретно ниво на достъп. На месец зимам 5 цифри долари чисто, работя 7 часа че и по малко. Живея сред красота чистота. Редовно с автоматика обикалям по кристални плажове джунгли рифове. Да не съм луд да се връщам в БГ?? Пи3драви от Аавстралия
72
5
 
5
 
! Отговори
Ядрен Вампир Z преди 1 година
Ще помогна на всеки който иска да се разкара от ке.н.е.фа България
71
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко ще ги върне всичките под строй
70
2
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
за лекарите чужбина е добър вариант, защото в България много ги бият. Но пък някои дето са останали са станали милионери. Има и много които изкарват добри пари, работейки за международни фармацевтични компании, но в България. Оказа се че ромите са страхотен контингент за изпитване на разни скъпарски "формули".
69
5
 
6
 
! Отговори
Съжалявам преди 1 година
че много български студенти заминават да учат в европейски университети, защото ДИПЛОМИ ОТ БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРИЗНАВАТ. Не, че там образованието е много по-добро. Освен в Германия разбира се. Естествено много от тези млади хора срещат там любовта и България губи много умни млади хора и съответно техните деца. Ако България успее да се наложи да се признават български дипломи и направи модерни програми на английски просто младите ще са граждани на света
68
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не може да се реализира тук, ходи да тропа по чужди врати. Чужбина винаги е мащеха. А носталгията е мъчителна. Само който не го е изживял незнае какво е.
67
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекар съм, нито бг общност ми е помогнала, нито знам за съществуването й, нито ме интересува. Постигнал съм сам всичко с образованието си, с уменията си, с труда си. И да, знам 5 езика. Които съм научил сам.
66
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До 68 ми да ти платя ;)
65
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко процента са се завърнали разочаровани? Защото аз познавам много такива.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи какво търси човек и кви са му професиите и уменията, работил съм в няколко държави в Европа и ако не ми изнасят условията, отношението и заплатата веднага напускам, но аз и в България така правя.Доста от българите живеят прилично и помагат на родителите си в България, но за да го постигнат са положили някакви усилия все пак.
63
2
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Оффф ква лъжа...