ЕК вдигна мерника на емблематичното за България розово масло

Кметът на Казанлък Галина Стоянова и евродепутатът Андрей Новаков алармират за проблема
190

Има опасност ЕК да забрани емблематичното за България розово масло. Причината е, че то може да бъде обявено за химическа субстанция, алармира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова.

"Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места - да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни продукти", обясни кметът на Казанлък в "България сутрин".

Стоянова посочи, че това е изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цялата ни държава. А икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия е втората плоскост на опасенията им. Според Стоянова ще бъде забранен и затрит цял поминък в страната ни.

"2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла", настоя кметът на Казанлък.

За да защити българския интерес, с казуса се зае евродепутатът Андрей Новаков. Той заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство.

"Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от ЕК, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина", коментира Новаков пред Bulgaria ON AIR.

Tой поздрави кмета на Казанлък, че веднага се е заела с проблема, за да подготвят навреме защитата на розовото масло. И изтъкна, че на нито едно място по света не могат да бъдат възпроизведени условията, в която расте тази роза.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
2
 
9
 
! Отговори
Нда преди 1 година
От пет години разсипват розоберът разни мафиоти и правителства ,вие ревете че ще ви приравняват с производството на белина?!Няма вече кой да ви работи за жълти стотинки а вие да пълните гуши!
148
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продадоха Златната мина в Челопеч ,а сега и течното ни злато.Но от утре нашите разпуснати депутати , ще започнат обиколки в телевизиите за да ни убедят да гласуваме за тях и те да защитават интересите на народа !
147
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Канабиса не е вредна за здравето субстанция, а розовото масло. Аааабееее що не ви е....... м....... и европейски гении с гении.
146
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
155 До 151 Това означава също, че ще им се ускъпи производството, че ще трябват инвестиции, за да се покрият новите изисквания. Важно е и защо етиричните масла са на мушка.
145
32
 
6
 
! Отговори
151 преди 1 година
Няма общо. Просто едно скандално заглавийце и понеже 95% от контингентът няма да прочете статията или ако я прочете - няма да я разбере, ще се пеняват срещу лошия ЕС, дето ни спря розовото масло. Клети, та клети.
144
9
 
49
 
! Отговори
Един селянин преди 1 година
Когато всички бяхме в зоната на Съветското влияние, за 45 год.и то след ВСВойна, Б-я от една изостанала селска страна, се превърна в 27 икономика в света, построи много заводи и изнасяше продукция, селското стопанство задоволяваше 100% нуждите на народа и оставаше много за износ, а населението достигна 9 милиона, нямаше гладуващи и имахме едно от най-доброто образование и здравна помощт в света. Сега станахме ,,евроатлантици"..и нищо от това не остана..само за 33 год!. ТОВА СА ФАКТИТЕ!
143
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бавно и много методично, уж за общото благо, в България всичко се разсипва...
142
15
 
8
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Не разбрах какво е общото между "контрол" и "забрана".Това, че искат да контролират нещо, по никакъв начин не значи, че искат да го забранят.Просто ще наложат стандарти на които да отговаря. Това не е лошо за добрите производители. Проблем е за ментетата.
141
0
 
39
 
! Отговори
Bormann преди 1 година
Около 400мл Долара са приходите на България от РМ на година. Но да не забравяме, че България произвежда 85% от световния добив на РМ така, че лобистите във фармацевтичната и козметична индустрия да се заемат с проблема.
140
2
 
61
 
! Отговори
Долу ЕС преди 1 година
искам един евроатлантик да ми каже един проблем който ЕС или ЕК да са решили на България за 17 г членство! защото списъка със създадени проблеми расте главоломно, обратно пропорционално на населението. Закриха два блока, др два не открихме, ЮП йок, стана турски, сега тецовете, транспортните фирми с прибирането на камиони, качиха македонците на главите ни, Нефтохима е на издихания, сега маслото, мога да изброявам цял ден!
139
1
 
33
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
майтапи!...Та ЕК е "вдигнала мерника на цяла Бългория !...
138
1
 
10
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
Е разбира се че може да произвежда всичко това което другите нямат ....ама да го изнасят да бъде консумирано от напредналите народи !
137
1
 
32
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
Трябва да се забрани и производството на кисело мляко ......трябва да се внася от чужбина палмови масла и нишестета ! Българското кисело мляко и то е химично !
136
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то едното розово масло остана на България. И не е вярно, че не се цени и ползва в съврменната козметика. Химическите заместители не могат да се сравняват с истинското масло. Франция и Турция, разбира се, са големи производители и това ще е битка за пазари. Те дали ще се откажат от производство?
135
47
 
7
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Пак мътят главите на глу-пaците, така наречените от техния професор 80%. Населението на територията кълве, както винаги на гола кука? Народе!!!! Нали щяха да ви забраняват шкембeтo и нямаше да има криви краставици, нали норвежците щяха да ви вземат децата??? Някакъв кмет пробутва претопени русофилистични манджи, срещу 5 сребърника!
134
1
 
26
 
! Отговори
честит празник преди 1 година
предлагам : ЛБГТ да им е честит празника , да бъде поставено наравно с розовото ни масло , щом ще забраняват розовото масло е редно и тия дето ползват ароматозирани лубриканти така де възелинчета да бъдат поставени под много специален надзор
133
0
 
66
 
! Отговори
Тия преди 1 година
от ЕК що не забранят себе си накрая. Може спокойно да бъдат класифицирани като болни от идиотизъм.
132
0
 
23
 
! Отговори
A преди 1 година
До Анонимен 128Е затова ще ни изтребят. При украинци и руснаци с война, а такива като нас - чрез задушаване.
131
1
 
36
 
! Отговори
A преди 1 година
До Марсел Попов 141Марселчо, не знаеш ли че не се печели хляб и пари само с парфюмерийни заводи, за тези заводи е необходима суровина, всеки произвежда това, за което има възможност и печели. Но ЕСС е решила да задуши всякакво производство в Б-я и да я предостави за буфер за бежанци. Знаеш ли защо се води война в Украйна? Ако отговорът ти е, че лъжедемократите им пука за украинския народ - дълбоко се лъжеш. Войната е за суровини- паладий и др.
130
38
 
5
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 година
До Анонимен Ахахахаха, Франция ви била конкурент и затова ви спирали гръняcaлoто масло! Абе Бaйoooy, я ми кажи вие каква световноизвестна козметика произвеждате точно че нещо не се сещам ?