Близо 800 000 българи готови да напуснат родината

Политическата, социалната и икономическа несигурност са сред причините
Обновена: 3 фев 2023 16:29 | 3 фев 2023 16:28, Красимир Ангелов
326

Над 770 хил. българи имат нагласата да напуснат България според данни от анкета на НСИ за нагласите за емигриране при последното преброяване на населението през септември 2021 г. Какви са причините?

Оказва се, че политическата, социалната и икономическа несигурност и войната са най-важните за подобно мнение.

На въпроса как социалните мрежи могат да повлияят на избора ни къде да живеем, ръководителят на проекта "Останали" доц. Мила Маева коментира, че всеки един от нас има роднини, които живеят в чужбина и си изгражда образ за живота там. "Той е до голяма степен положителен и свързан с финансовите резултати от емиграцията. Именно това провокира много българи да напуснат страната", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Според гл. ас. Мина Христова това, че родителите на едно дете са в чужбина, може понякога да е повод за гордост за тях.

"От друга страна води до други проблеми. Отраженията могат да са от всякакво естество, психологически характер, от характер на мотивация, дали децата имат желанието да продължат училище или да работят добре, дали контролът и възпитание могат да се осъществяват от предходното поколение. Появяват се дупки в обществото, когато не можем да договорим коя точно е нашата среда. Поглеждаме на Запад, вземаме нещо оттам и това е едно от теченията, които текат обратно към България", заяви още Христова.

"За нас последните няколко години беше интересно как тези, които емигрират, се отразяват на тези, които остават в страната. Често се фокусираме върху тези, които напускат. Беше интересно, че успяхме да обхванем и възрастните хора, които живеят самотно в страната и тези, чиито деца няма да се върнат повече", сподели доц. Маева.

Като най-предпочитани дестинации за емиграция гл. ас. Мина Христова определи държавите от Западна Европа, които според нея са привлекателни за не малка част от хора, включително и САЩ.

"Можем да кажем, че младите хора, които заминаха, са натоварени със социалните стереотипи, обществото започна да разчита на тях", допълни още тя.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
4
 
! Отговори
до 288 преди 1 година
Лошото за вас е че тука има поне 2 парти със над 30 % електорат на който цялата идеология върху която са изградени не е отмъщение и изчегъртване както го казвате ,а разследване и правосъдие което за вас е може би разпад на партията ви ! Няма как да ви забравят защото избирателя ще възложи тази задача на други ,ами ако всички се съберат около Възраждане и те спечелят над 50% и ви направят един девети Септември и после ви пуснат със поедна гола лопата лично да си достройте магистралите !
265
0
 
7
 
! Отговори
до 288 преди 1 година
Твоята партия бойкотира всички реформи във правосъдието защото са опасни за нея и най-вече за шефа и който може да е ок само при сегашната прокуратура или ако е на власт -- да знаеме ,че иска да се отегли .но при условие да не го закачат каквото било било ! Всеки е за правосъдие ама от тук нататък ,и иска гаранци че като слезе от власт никой няма да го разследва ! Вие си мислите ,че ще мине време ще се слегне земята ще порасне трева и всичко минало -ама има партии който няма да ви оставят !
264
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми кво да правят в дэржавата си българите? Работа нема, заплати и пенсии ниски, цени и данъци високи, на полит. партии не им пука за народа или само на думи. Корупция висока, престъпност също, администрация огромна , административни спънки на всека крачка.Изходът е само навън.
263
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скатове комунистите, ченгетата от ДС и техните деца от ПП, яздят държавата, пилеят милиарди за дългове и я продават на чужди интереси, разочарование от тях българи ще продължат да я напускат
262
6
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Под вещото ръководство на ПП България се срина в индекса на демокрация.
261
8
 
22
 
! Отговори
Рени преди 1 година
А желаещи да емигрират в Русия има ли?Ха,ха,ха какви не до разумния се раждат в България.Емигрират на запад,обаче са за Русия.Що за бъркотия е в главите им?! Идете в Русия бе,като толкова много я обичате
260
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуват за възраждане, ама не емигрират в Расия. Не искат еврото, но емигрират в държави с Евро... Е, с такова мислене и лицемерно поведение как да изплуваме.
259
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да не напуснат? Всеки ден, откакто за кратко време Партията на промяната беше на власт, и се намесиха в отработените с години схеми за крадене, се вижда каква яростна съпротива към промените има от страна на СТАРИТЕ партии - на всички нива! НЕ искат да променят съдебната и здравната с-***, не искат да приемат закон за корупцията, не искат да сменят гл. прокурор, страх ги е от нови хора в политиката, защото ще им се потърси сметка за престъпленията
258
15
 
9
 
! Отговори
мисъл преди 1 година
Моите родители ме замъкнаха за чужбина, когато бях в трети клас. Сега съм на 22 години и мога само да кажа, че това беше една огромна грешка. Децата НЕ получават по/добро образование, защото новата среда е голям психически шок, дори това да не си личи на момента. Много жалко, че толкова лесно напускаме собствената си държава, само за парите. Но щом вече сме толкова ***, просто ще изчезнем и това е. То не сме само ние... Аз всеки ден мисля как да помогна на моя скъп дом, но аз съм само една.
257
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо политическата *** -- пълнежът на парламента, няма нагласи ...
256
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо политическата *** -- пълнежът на парламента, няма нагласи ...
255
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да допуснем национални предатели да съставят правителство и да разрушават държавата. Изходни визи няма. Bulgaria on air -- американската диверсантска агенция, платили са на кypвaтa и тя е готова да прави бизнес.
254
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Еми на кой нормален му се седи в Чалгария..." -- като има още по-голяма чалгария, трябва да отидем там, без нас не може.
253
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е манипулативна статия. Не си спомням да е имало подобен въпрос на преброяването. Тук всички статии са фейкнюз. Идваме да ги опровергаваме.
252
1
 
19
 
! Отговори
1 преди 1 година
Еми на кой нормален му се седи в Чалгария...
251
0
 
10
 
! Отговори
Сосиолог преди 1 година
С една четворка отпред на 800......,което ще рече че в БГ.ще останат 0(нула) българи.
250
9
 
7
 
! Отговори
Чао преди 1 година
Слаб и про*т материал не ни трябва! От вота за Слави, който дойде от чужбина, се видя, че няма изтичане на мозъци!!
249
1
 
8
 
! Отговори
7 преди 1 година
АМИН ДАИ БОЖЕ ДО ГОДИНА ДА СА 1 000 000
248
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито на Русия, нито на друг му пука за вас! Ето защо фили или фоби все едно! Хората от хубаво не бягат! Трудно е началото им в чужбина, но като стъпят на краката си там, ще бъдат в пъти по добре от тук! Защо? Защото се чувстват хора и живеят като хора!
247
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укронацистите са тормозили хората в Западна и Източна Украйна,за да ги изселят.Питайте Орбан.Сега ще тормозят нас.Вън!Тези няма да искат да излезнат от хотелите.