Ще си носим ли съд от вкъщи при покупка на храна от топла витрина?

Магазини въведоха задължителна такса "кутийка" след 1 януари
6 фев 2023 10:56, Анисия Иванова
186

Магазините с топли витрини въведоха задължителна такса "кутийка" след 1 януари. Много клиенти с изненада установят на касата, че дори и да не ползват такава, пак ги таксуват, ако са взели храна в кутия.

"Таксата се въведе в изпълнение на наредба, която е обнародвана в държавен вестник през 2021 г. с изпълнение на директивата за намаляване на определени пластмаси. Но реално това, че е въведена задължителна такса от 20 ст. за топлата витрина, по никакъв начин не ограничава употребата на пластмаса", заяви създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че дори клиент да е поискал да му сложат маслините в найлонова торбичка, а не в кутия, на касата отново има начисление от 20 ст.

"Веригите са настроили системите си за задължителни кутийки от определена витрина, затова на касата тя се включва отделно и се начисляват тези 20 ст.", поясни Руменова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че на топлите витрини трябва да има информационни табели за тази такса, но такива често липсвали при предварително опакованите в кутии храни. Руменова призова за търсене на варианти потребителите да намалят употребата на пластмасови кутии.

"Трябва дa насърчат прехода към кръгова икономика с достъпни алтернатива, като например кутии на самите потребители. Измерва се на кантара тежестта на опаковката и се добавя съдържанието и се таксува само то. Такива практики има в много европейски държави. А извън Европа - в Канада например, насърчават този метод с промоции в неделя, с 15% отстъпка, ако потребителите пазаруват в свои кутии", даде пример гостът.

В магазините продуктите, които са предварително опаковани в кутии, но са на друг търговец, нямат отделна цена на кутийката и такава не се начислява на касата.

Руменова припомни, че според наредбата 20 ст. е най-ниската цена, която търговците могат да сложат на кутийките за храна. А с всяка година стойността им ще се повишава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Найлоновите торбички и пластмасови кутии трябва да бъдат забранени със закон. Ако някой не е съгласен с мен да отиде за риба и да обиколи два, три водоема и една река и после да каже пак какво мисли по въпроса. Има си хартиени торби а за съдове, стъклени. Едно време киселото мляко го купувахме в стъклени буркани, какво пречи пак?
99
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора замислете се примерно в един комбинат за производство на пюрета какво се случва. Взимат се едни плодове и зеленчуци и се търси минимум фира, нали така? В натуралните сокове открай време се говори как се ползва тиква. Може пък и истина да е. Ама тиквата и тя има фира. Остава дръжка, кори, т.н. Като смелят и пресоват пак остава фира разни жилки. От кайсии и праскови остават костилки. От круши, сливи и ябълки разни дръжки. Абе естествени материали за производство да иска човек, в изобилие са.
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от 95 Вие вярно ли ми биете минуси? Не са ви таксували кутийките през годините, а чак от тази година? Муахахахахаа...вие сте били истински късметлии.
97
3
 
16
 
! Отговори
kOKO преди 1 година
Цялата мара втасала, административното тяло напъва мозъчни гънки. Напълниха администрацията с калинки, само и само да има как да държат максимален брой ограничени и *** същества в зависимост. Не стига, че покриваме техните заплати и осигуровки, но следва да изпълняваме и техните идиотскии приумици, извиращи от всякакви техни отверстия. До кога ще се търпи този административен рекет, този чиновнически бълвоч, докога ще ни задушават с мисловните съ пръцни, не мога вече не издържам, *** бокл
96
1
 
12
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
А ще има ли такса светофар ?..
95
1
 
17
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Всичко вдигайте , слагайте такси на всичко , дори и такса ако не си пазарувал в магазина а само си разгледал ....
94
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лелеееее, няма такава идиотска тема...От нова година имало такса "кутийка"? Аз от 10 години поне я знам тази такса в някои заведения за готова храна.
93
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще говорите ли още срещу Кристо (Христо Явашев), че не е искал да говори за България? :D
92
2
 
3
 
! Отговори
До 87 преди 1 година
А ако тумберк вика за спасяването на планетата от кола с много данъци, то колата не само не замърсява а даже почва да изпуска кислород, хахаха.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То едно време един Бай таковата, е предлагал вино да тече от чешмите, ама това е друга тема.
90
2
 
8
 
! Отговори
?? преди 1 година
Взех готова храна от ресторант, там ми таксуваха кутийките по 0,80лв, платих 3,20лв за 4 кутийки, които после изхвърлих :(
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли други глупости за които да пишете, та и това сега?!
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Инфлация?!? Ами аз като казвам, че проблемът е в алчността на българина, хората ми цъкат минуси. :) Ей така, щото са патрEоти. :)
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ти готвене в неделя моловете са пълни с мамчета с колички, ядат се сухоежбина на фурия, деца тичат между масите, няма слънце, няма въздух, поне е топличко.Ама това е друга тема.
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ме кефи спасението на планетата с такси, данъци и акцизи, и най вече крякащите по улиците спасители, като онова тумберкстото, явно данъците оказват страхотен ефект върху пречистването на въздуха,колите с повече данъци веднага спират да замърсяват, измислиха ново данъчно спасение на планетата.А колко е лесно и евтино да съдиш дървета, ама няма келепир от това.
85
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както има хартиени чаши за кафе, що да не вършат работа и такива кофички за супа? И пак удрат по най-бедните и социално слабите. Тия, дето маат еФтините кифтаци в парламентарния бюфет, не купуват манджи в кутийки. Пенсионери, студенти, работещи физически труд, обикновено това са хората за тая храна.
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предлагам на всяка кутийка да има надпис "опаковката не се яде", за да няма заблудени. току виж някой изял и кутийката и се гътнал. много е опасно с тези пласмаси!
83
3
 
15
 
! Отговори
Инфлация?!? преди 1 година
Тези мръсни мошеници са навсякъде. Ето пример с газирана вода Девин 1.5л. Бургас в билата е 1.45 , в малките магазини е 1.3 бях на почивка в Троян и там по нова година беше 95 ст. Това са 30-40% разлика и не ми говорете за разлика в заплатите и наемите защото намерих и един магазин отново в Бургас Анета по 99ст... Ходете после казвайте инфлацията 18-19%. Като начислим и спекулата на търговците е над 30%
82
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ме кефи спасението на планетата с такси, данъци и акцизи, и най вече крякащите по улиците спасители, като онова тумберкстото, явно данъците оказват страхотен ефект върху пречистването на въздуха,колите с повече данъци веднага спират да замърсяват, измислиха ново данъчно спасение на планетата.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Коментар Да, то още преди 15 години дойде времето като вземе да си търси работа човек, да види как се предпочитат мързеливите и тия които не могат и не знаят. А за да се стигне то това положение жабата са я варили още от 60-те години.