Доц. Боюклиев: Да се въвежда таван на цените е безумие

Според него не може да има натиск на цената административно
165

Министърът на икономиката Димитър Стоянов обяви, че в съвсем скоро време всяко едно от ведомствата ще предприеме мерки за намаляване на цените.

"Да се въвежда таван на цените е безумие, това е глупост. Вицепремиерът и премиерът не отчитат, че има три вида цени - цена на производство, фермерска цена и цена на дребно. Вицепремиерът употреби думата "спекула" - тя не съществува в българското и европейското законодателството, такова понятие няма", каза в студиото на "България сутрин" доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Според него не може да има натиск на цената административно.

"Зърното е интензивна култура. След като се обере, това всичкото е енергия на азотни торове. Газта и дизелът поевтиняха, така се получава успокояване на пазарите, но зърното, което е произлязло, е било със скъп дизел и скъпи торове. Тук трябва да се насочи политиката, да се отчете от правителството. Това, което чух, за съжаление е, че ще има административен натиск, това сме го играли", допълни той.

По негови думи е хубаво това, че има целенасочени мерки, за да се помага на бизнеса за тока, но трябва да се зададе въпрос с какъв ток.

"30% от хляба в големите градове, това са веригите, защо трябва да освобождаваме вносните продукти от ДДС?! По-добре това ДДС да се събере и да се насочи към българския производител, за да имаме българско зърно, хляб. Трябва да се направи деференциране между хляб и хляб", коментира още Боюклиев пред Bulgaria ON AIR.

"Спекула няма, но има картели, държавни регулации, които трябва да се използват, Агенция за храните трябва да следи", категоричен бе доц. Боюклиев.

"Внасяме зеленчуци, в същото време говорим за устойчиво развитие, "зелена сделка" - защо трябва да внасяме, а да не развиваме късите вериги. Не казвам да се изолираме, ние сме едно цяло с ЕС, но Румъния казва: Искаме къси вериги, пояси с производители на зеленчуци. Трябва дългосрочна, умна политика, тогава цените ще бъдат поносими. Възможно е някои неща да ги внасяме, но да помогнем на нашия зърнопроизводител, за да имаме евтин фураж, яйцата няма да поскъпнат така", добави още експертът от Института за икономически изследвания към БАН.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
А ако сложат таван на всички цени, включително на консумативите, които са ти нужни да произведеш яйцата, няма ли да ти се намалят разходите, а съответно и крайната цена? -----///------- А защо да не ти намалят заплатата, за да адеш по-малко яйца и така търсенето ще спадне и яйцата ще поевтинеят от само себе си? Президента например, и дългста му жена, може публично да се откажат от яйца, това ще подейства.
79
0
 
5
 
! Отговори
Бъдете креативни преди 1 година
Правете черен живота на бизнесмените по всякакъв начин !
78
1
 
6
 
! Отговори
koko преди 1 година
Масови съкращения в държавната администрация трябват 40-50%. Когато тази тежест се махне ще се решат всички проблеми- влияние на вота- повишаване на качеството на обслужване-корупцията-ще има възможност за намаляване на осигуровки и облекчаване на хораа- ще има нови кадри за наемане, с оглед липсата на работна ръкаИначе сметката не излиза, а я плащаме всички ние с данъците си. И когато бизнеса най-накрая почне да диша, ще има и за по-високи заплати, ще има и за яйца и краставици.
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големият спекулант с обществено доверие излезе Румен Радев (и гълъбарника му)
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Георги до 73 Кои са тия вносни суровини за отглеждане на кокошки, които не можеш да ги намериш тук?!?
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един хляб 500гр струва 1,80лв при килограм брашно 1,50лв и 30 ст за квт час ток. Заплати 1000 лв на месец на хлебаря, вие сте кръвопийци
74
2
 
4
 
! Отговори
Спекулант преди 1 година
Дайте да изясним какво е "спекула" и защо пък точно трябва да е лоша дума? Понеже се занимавам с търговия на цветя, и понеже наближава 8-ми март, цените ще са х3. Викате - пачки ще направя. Що не дойдете да видите тая "печалба" как се топи за наеми, заплати, оесигуровки, тротоарни права и т.н. в следващите месеци до 15-ти септември.
73
2
 
9
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
Професор ли си там, какъв си, не те знам, но...значи, да се въведе таван на цените на руските петролни продукти може и е в реда на нещата, а таван на цените на хранителните стоки у нас - било безумие, защото, било пазарна икономика и пазарът определял цените! Ти да видиш! Кое сега от двете е вярно? Бг "производителите" мога да вдигат цените по 2 пъти месечно, и това е в реда на нещата, така ли? Лицимери!!!
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една кокошка от шепа жито прави 1 яйце, а шепа жито струва 5 стотинки
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двустаен в София е 300 000 лева при себестойност 100 000лв и 100 000 празни жилища
70
3
 
3
 
! Отговори
селянин преди 1 година
пазарнатаикономика се оказа едно недоносче а до 65 гошка коляй братче тва твойте кокошки златни бре що мойте яйца струват 0 стинки бре щот сам си произвеждам фуража
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз Радев съм дал вето на всички русофили,. не желая контакт с подобни ,не желая нищо общо с тях
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Георги А ако сложат таван на всички цени, включително на консумативите, които са ти нужни да произведеш яйцата, няма ли да ти се намалят разходите, а съответно и крайната цена?
67
0
 
3
 
! Отговори
Война е преди 1 година
Правете черен живота на бизнесмените по всякакъв начин!Те си живеят вие не!
66
0
 
5
 
! Отговори
Брадвата преди 1 година
Глу-пости, доценте! Примерно казвам, взимаш 4 бона заплата бруто, от които 1000 отиват в държавата под формата на данъци и здравни.. ОК, но 1000-та не отиват за българския производител, а директно потъват в държавата, трошичка не остава за българско еди-кво-си! След това от тези чисти 3 бона, държавата прибира още 20% от ДДС! Държавата е п а -разит, който смуче кръвчицата на народа най-безмилостно
65
1
 
6
 
! Отговори
Елементарно е преди 1 година
Таван на Картофи, ориз, олио, захар, боб, леща,кафе, хляб, това е достатъчно! Политиците се правят на л_уди, като започнат да у_биват децата им ще се сетят веднага гаранция !
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На птицефермата яцата са на 40ст а в магазина 80ст. А спрете се малко
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега не знам сега, но летото в унгария беше несранимо по-евтино от бг, цените не бяха пипани от две години, на бензина/само за унгарци/ също и какво му е безумното!? спекула и картели, без регулатор - тва е тука, минахме испания, италия и франция по цени в хипермаркетите от категорията на бг веригите ...!!!
62
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 1 година
До Бай ДрънA тока за тази хлебопекарна включваш ли го в сметката или не.
61
7
 
8
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Аз съм малък производител на яйца и пилешко месо. Около 1000 яйца дневно. Средната ми цена на едро е 40ст за брой. Ако има таван под тази цена, просто ще изколя цялата ферма, ще продам месото и яйца няма да произвеждам. Така ще направят и останалите. И вие ще ми ядете дедовия.