Любомир Дацов: Доходите у нас изпреварват инфлацията

Средната инфлация е към 13%, заяви Любомир Дацов
15 фев 2023 10:27, Анисия Иванова
77

Европейската комисия прогнозира инфлацията в България за 2023 г. да бъде 7,8%.

"Положителната перспектива е малко подобрена в оценката на ЕК, но тя е в тон с очакванията в Европа, за които остър спад и свиване на икономиките не се сбъдват по този начин. Топлата зима доведе до спестявания в сметките. Между 7 и 8% инфлация в края на период означава средна инфлация между 10 и 12%. В момента средната инфлация е към 13%", заяви финансистът и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов в ефира на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че ситуацията в момента е различна спрямо останалите държави, а страната ни е една от малкото, в които има пълна компенсация на инфлацията с доходите. "Приблизително доходите изпреварват инфлацията. Тя се забавя или спада в някои области, но доходите не спадат", каза Дацов.

Финансистът припомни икономическата прогноза за ЕК.

"Проблемът с гоненето на доходите на инфлацията в България е съществен, защото означава, че няма котва. Инфлацията и цените ще останат високи, заради потребителското търсене. Доходите продължават да растат именно, защото няма хора. Няма кой да предлага социалните услуги", коментира гостът.

По думите му инфлацията е следствие и разговорите трябва да стигнат и до политиците.

"Инфлацията ще продължи, дори ще бъдем радостни, ако в края на периода инфлацията е 7-8%. Доходите и търсенето подхранват инфлацията и никой няма да вземе мерки. Неравенствата се компенсират като се осигури качествено образование и здравеопазване на хората", каза бившият зам.-министър на финансите и даде пример с Чехия.

"Чехия е страната с най-малко неравенства в Европа. Но дори там 24% от населението е със значителни неравенства. В България са двойно повече", смята Дацов, който коментира и увеличаването на минималната работна заплатата през 2024 г.

"Обезсмисля се правилото, че заплата се дава за труда, който се полага. Минималната работна заплата в някои райони е средна. Нанасяш круше на бизнеса в този район", стана ясно от думите на финансиста.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дацов , гръмни се !
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средните стойности са само общ показател, който е недостатъчен ако не обхваща всички. Ако се увеличат доходите само на една част от служителите тогава средната стойност пак се променя, но доходите на всички не се променят.
37
3
 
11
 
! Отговори
Буковски преди 1 година
пощи - месеци преговори и увеличение с 97 лева - 47 евро! ХАХАХХА затова не искат еврото. изведнъж ще се види колко сме бедни. усетихте ли се?
36
1
 
14
 
! Отговори
Дацов преди 1 година
ако е врътнал, някоя магнитска далаверка, като нищо да е утрепал инфлацията.
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес да не е първи април ?
34
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е.Доходите ни не само изпреварват инфлацията,но и изпреварват доходите на германци,французи,англичани,Люксембург дори.Щом храната ни е по-скъпа от тяхната.Или аз нещо съм се объркал,а Дацов?
33
3
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
В общи линии си прав,но не и за банките.Там 80% от парите на хората са до 1000 лв.И това са дребни спестявания,както и пари от заплати,пенсии,наеми и други преводи,от чужбина,например.Големите пари,които формират огромната сума са на бизнесмени,олигарси,строители и др.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооп на голямата ми пенсийка още 13 процентчетаааа....хе хе
31
11
 
2
 
! Отговори
Така е българските преди 1 година
заплати растат и изпреварват инфлацията а дори сме най- бедната и корумпирана страна в евросъюза. И пак имаме 2.5 пъти по висок жизнен стандарт от руския ( Русия страна изпаднала единствена в рецесия) . Каква по ясна аритметика от това ?
30
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не му се сърдете на човека.Той имаше пред вид,че доходите на финансисти като него,бизнесмени,олигарси,банкери,ИТ специалисти и политици изпреварват инфлацията.Не е имал пред вид народа.Народа никой не го бръсне за слива.
29
1
 
20
 
! Отговори
Виготура преди 1 година
Дацов, Дацов, едно си знаеш ено си баеш. Нашата икономика няма нищо общо с теориите в учебниците. У нас инфлацията е провокирана основно от спекулата на прекупвачите, която е под чадъра на държавните институции. А парите, които се въртят в икономиката са основно от сивия и черния сектор, които са повече дори от светлата икономика. Как над 60% от домакинствата казват, че спестяват 1% от доходите си, а в същото време в банките има 100 млрд лева депозити?
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам за тия яйца какво става и защо се допуска. Цените на горивата са на нива от преди войната, цените на фуражите също са много близки до тези от преди войната.Да не би кокошките да са се стресирали от Путин и руската агресия. Защо при тези цени се купуват пак. Има варианти да се ограничи или да се търсят директно от производител, цената там ще е даже по-ниска. Поредната нагла схема. КЪДЕ Е КЗК, КАКВО Е ОБЯСНЕНИЕТО ТУК, КАКВО??!
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига бе!Верно ли?
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да позная, гусин гацов е за еврото, нали.
25
2
 
26
 
! Отговори
Тоз пък преди 1 година
Ако обичате, моля да спрете да показвате такива експерти, че на народа му писна. Като се случи нещо в България, война в Украйна, Ковид, земетресение в Турция, разни ей такива, които нищо не правят по цял ден, освен да ходят по телевизията и да ръсят простотии, виждаме постоянно.
24
2
 
28
 
! Отговори
Иеие преди 1 година
Не се сърдете на Дацов все пак му е платено да говори тези глупости
23
2
 
12
 
! Отговори
Търсенето на храната преди 1 година
не намалява... чувате ли се? Нали знаете какво става ако не ядеш?
22
1
 
37
 
! Отговори
Доходите на кого? преди 1 година
Скоро не бях чувал по-смешен виц от този за изпреварващите инфлацията доходи :))))
21
2
 
25
 
! Отговори
хахахахахахахаХАХАХА преди 1 година
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА голЕМ ескперт и късоврат
20
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
към 9 - "според НСИ е 14.9%". Ти да не си паднал вчера от Марс? Цената на яйцето преди 7-8 месеца бе 20 стотинки, а сега 60 стотинки ли е? Това не ли инфлация 300%?