Строители призовават за гаранционен срок за ползване на сградите

След 2015 г. имаме добра земетръсна устойчивост на сградите
25 фев 2023 12:25, Нели Христова
30
Строители призовават за гаранционен срок за ползване на сградите
Снимка: БГНЕС

Жилищните сгради в България трябва да имат гаранционен срок за ползване, записан в нотариалните актове, а не както досега - само експлатационен от 10 години. На това мнение са част от строителните инженери в Благоевград, съобщава БНТ.

Симитлийското село Крупник в Кресненското дефиле още помни мощните трусове от 1904 година със сила 7.8 и 7.2 по Рихтер. Малкото по онова време селце е сринато, а загиналите са над 200. Днес експертите са единодушни, че компромис със строителството в една от най-опасните сеизмични зони на България не трябва да има.

"Между 90-те години качеството на материалите, които са влагани в сградите е съмнително. След 2005 година, с навлизането на новите модерни технологии и за куфраж, и нови модерни методи от Европейския съюз, качеството на сградите се подобри значително, а след 2015 можем да твърдим, че имаме много добра земетръсна устойчивост на сградите", коментира строителният инженер Спас Митев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще стои да гледа как строят "строителите", т. е. печалбарите, кой ще ГАРАНТИРА, ЧЕ ВСИЧКО Е ПО НОРМИТЕ? А??
26
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 1 година
интересно ако тези строители познаваха закона за устройство на теритОриятаа и неговите правилници щяха да знаят че ИМА ЗАКОННИ задължителни гаранционни срокове -различни за различните видове СМР.написани са в закона за да са задължителни ако бъдат пропснати в договор за стротелство. ега ти строителите които откриват топлата вода!
25
0
 
1
 
! Отговори
И сега преди 1 година
Като изтече срока какво правим?
24
0
 
6
 
! Отговори
Строител преди 1 година
Чудесна идея. Като не искат да ни купуват залежалите нови жилища, със закон да сринем по-старите постройки и да ги принудим да купуват нови. А ние да пълним гуши с 200 % печалба и да строим, да строим, да строим за родината.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земетръсната устойчивоат е като в Турция защото е допуснато високо стоителство . Колкото по високо толкова по неустойчиво . Гледах снимки от някаква съветска република в която е станало силно земетрсение и се виждаха сринатите панелки а до тях едноетажни къщички без видими повреди . Така че лъжата че панелките били по здрави от ниското строителство не минава . Вече има интернет и всичко може с очи да се види А НЕ С УШИ както им се иска на много нагли тарикати .
22
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 1 година
Пише се кофраж ***! От кое училище за бавноразвиващи са ви взели тука?
21
2
 
12
 
! Отговори
@@@@ преди 1 година
кУфраж и фудбол , за да станеш писач на статии в бг медия , май не се иска и основно Убразование
20
5
 
4
 
! Отговори
Трухилю преди 1 година
Българите неспособни да прави згради и патишта
19
0
 
6
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
На цените , коитонвървят жилищата днес , гаранцията трябва да е доживот.Една пералня от 500лв има пет години гаранция , а тези нерези искат 10 г за сграда
18
1
 
3
 
! Отговори
16 преди 1 година
Стоманата си е стомана. Здрава и лека конструкция. Има еластичност. Издържа на всичко. Навсякъде релси двоен Т профил. Като е спънато и по диагоналите няма мърдане. Монолитните сгради колкото и да са здрави и дебели стените и колоните нямат еластичност и се напукват. После няма оправяне. А при металната констукция дори да се появят напуквания в сените те са само козметични и лесни за оправяне.
17
0
 
7
 
! Отговори
Трухилю преди 1 година
,,кУфраж,, журналистка *** Христова... майкооо колко сме ***...
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В новите блокове се пести от всичко. Всяка мутра стана строителен предприемач. Милите ни съседи постоянно къртят и ремонтират. Държавния надзор и контрол са на хранилка. И така можем само да си отваряме очите и кръстим..
15
7
 
1
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
Ами ако няма дупки в тухлите, моят блок е с плътни тухли редени с пресичане и двоен зид, къде ще се спука тухлата, по диагонал?Бетоните ни от социализма най-често са М150 преведено на новитете еквиваленти еВ10, т.е. по-слаби от сега употребяваните
14
0
 
10
 
! Отговори
Чочо преди 1 година
До 14: Монолитно строителство може да издържи и на 8.0 по Рихтер. Стига да има достатъчен брой шайби в сградата, както и собствената честота на сградата да не е равна на честотата на вълните от земетресението. Тухлите се пукат по диагонал, където са фугите, но ще си останат там и сградата няма да рухне. Много са факторите от които зависи, почвен коефициент, усукване, размери на сградата отворете DIN 4149 или EN 4149 и прочетете.
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип монолитното строителство с армиран бетон и тухли колкото и добре да е направено не може да издържи на силни земетресения над 7. Дори и да не падне сградата ще има сериозни поражения след земетресението и така или иначе ще трябва да се събори защото е опасна и негодна за живеене и при следващо земетресение ще падне. Сега най модерните сгради се правят със метални конструкции и подвижни основи. На високите сгради слагат и специални тежести на покрива които обират кинетичната енергия.
12
0
 
12
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Тези са смешни. При лоши строителни материали при лъжливи лабораторни изследвания какво искате.Спомнете си Своге,лабораторния анализ бе на лаборатория, собственост на строителя .Е,какво искате.Собствениците на жилища достатъчно плащат.Има една поговорка- бой,бой ако това не стига-кютек.
11
0
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Какво е кУфраж ?
10
4
 
8
 
! Отговори
До Глупости преди 1 година
Наистина пишеш глупости. Българите, т.е. българският народ, не строят пътища и сгради. Строят ги фирмите на едикойси. А ако в чужбина само хората с пари могат да живеят в качествени сгради, каква е разликата между строителството в България и чужбина?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С евтиния цимент много ще издържат, верваме ви.
8
3
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Никакво качество дори и на новите сгради е още по-зле. Няма НАЧИН с България е свършено, ако се случи такова земетресение. Българите НЕ СА способни ЕДНИ пътища и площадки да направят както трябва. Единствено СПАСЕНИЕ е ХОРАТА с ПАРИ да си живеят извън България в чужбина в луксозни качествени имения и качествено построени градове.