Лекари искат: Таксата за посещение при джипи да е 1% от МРЗ

Готови са на протести, ако няма решение по въпроса
27 фев 2023 12:15, Анисия Иванова
179
Лекари искат: Таксата за посещение при джипи да е 1% от МРЗ
Снимка: БГНЕС

Потребителската такса за посещение при лекар да стане 1% от минималната работна заплата. Около това становище се обединиха голяма група лекари в онлайн дискусия за специалисти, която се провежда в професионалната медицинска платформа CredoWeb.

Медиците искат още, НЗОК или социалното министерство да започнат да покриват пълната сума на таксата за социалните групи, като децата, пенсионерите, хората с ТЕЛК и др. Темата на дебата е „Каква потребителска такса при лекаря е реална, допустима и справедлива“, съобщи БНР.

Освобождаването от такса на тези групи в момента води до прехвърляне на социални дейности към лекарите, смятат участниците в дискусията. Нашата работа е диагностика и лечение, а не да компенсираме работата на институциите, коментира педиатър.

"Като педиатър с над 1000 деца в практиката бих коментирала, че сме крайно ощетени. Едно дете идва от един до три пъти на преглед за едно заболяване, а платен е само профилактичният преглед – веднъж годишно за деца над 7 години. Лично не одобрявам наличието на касичка в лекарски кабинет. Би трябвало здравната каса да заплаща всеки преглед с различна сума според типа на прегледа", смята детски лекар.

Медици смятат, че много от освободените от такса за заболяване са работещи и не са социално слаби.

В гилдията тлее натрупано недоволство през годините заради факта, че социална политика се прави чрез лекарите, които в доболничната дейност са принудени да се регистрират по търговския закон и да реализират приходи. Участниците изказват дори готовност за протести, ако проблемът с потребителската такса не намери решение в обозримо бъдеще.

Предишният председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев смята, че потребителската такса е замислена като форма за co-payment - вид доплащане, с което да се саморегулира желанието за ползване на услуга, за да не се стига до свръхупотреба. Според него трябва да има плавно повишаване на таксата, което да стане на няколко стъпки.

Според лекари таксата няма за цел да регулира потока на пациенти, към кабинетите, а има дофинансираща функция. Медиците отбелязват, че без тези пари заплащането им би било прекалено ниско и не би покрило разходите им. Те напомнят, че през последните години цените на режийните, като ток и вода, са се вдигнали многократно, увеличени са и данъците.

Бивш общопрактикуващ лекар от Златица разказва, че за да оборудваш една практика са необходими минимум 5000 лв. за консумативи като хартия, ЕКГ, такса за медицински софтуер, ток и вода, заплата на медицинска сестра, осигуровки и др. Освен това лекарите плащат и наем за помещение. В същото време капитацията е 1,50 лв. на пациент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да бе - тя ще стане скоро хиляда лева и кво ще плащаме 10 лв ли
97
3
 
18
 
! Отговори
До 99 преди 1 година
Чудното е, че изобщо има такса. Достатъчно пари наливаме в здравната каса, за да ги издържаме. Освен това покрай планденията я ошушкаха до дупка. Нагли са.
96
5
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
Не съм длъжен да издържам и да плащам за българи ,,,живея във франция джипито ми е българка и французите чакат ред за да се запишат при нея ...Скоро и съдеиствах за да си смени имената с френски ,срамувасе жената от происхода си.
95
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато минималната е била 290 лева, таксата е била 2.90, сега е 780, нормално е да е пак 1%от нея, какво чудно има в това, не знам...А и за мижавите осигуровки, дето ги внасяме, помощта е повече от добра.
94
0
 
12
 
! Отговори
АА преди 1 година
Аз искам касов бон
93
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 82 - тогава реши дали искаш социализъм или капитализъм, и на избори гласувай за демократични партии, като не искаш за друг.Социализма е да плащат всички и да се дели на всички, и да не стига за всички.Капитализма е плащаш - получаваш.Дори и за пенсия - трябва да получаваш толкова колкото си изработил, а не да делят и твоето. Разбира се, социални политики трябва да има. Не става въпрос да не се дава на бедните под чертата. Става въпрос къде е тази черта и хората първо да получат справедлив
92
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете ми здравните и ще си плащам таксата.
91
1
 
2
 
! Отговори
ан те такааа преди 1 година
Трива ли носиш.. ми дай ..... Яж ориз и после са върни за бис, мойто лично джипи как прилича на Азис.........
90
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм съм длъжен да издържам мафиоти. Освен това са некадърни.
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 88 Вече не използват толкова много хартия за принтера защото направленията вече са електронни.
88
2
 
4
 
! Отговори
истина преди 1 година
ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО ТРЯБВА ДА МАХНЕМ Е ВСИЧКИ МИЛИЦИОНЕРИ пардон ПОЛИЦАИ,,ДА ГИ ЗАМЕНИМ С ЗАПАДНИ ИСТИНСКИ ПОЛИЦАИ ,,,ЕТО ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ И ЩЕ НАСТИГНЕМ ШВЕЙЦАРИЯ
87
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докторите - искайте си ги от държавата тези пари! Не може човек да го скубят до 3500 годишно за ей така, и да бъдат дрънкани пациентите после за още. Пациентите - хайде започнете да плащане данъци, не да се тарикатите колко сте хитри без касови бележки, под масата, как сте измислили схемата и после на лекар - ама защо толкова скъпо - няма данъци, няма услуга. И всички заедно, за да има смисъл, хайде да си приберем парите вече от търтеите, в чиито джобове изчезват, вместо да се глозгаме един друг
86
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги е срам! Да искат за преглед повече от цената на две краставици! Кожодери!
85
1
 
11
 
! Отговори
перко преди 1 година
Всеки иска, а има ли такива дето дават!?
84
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кабинета се оборудва веднъж, пакет хартия е 8лв. Капитацията на брой глава пациент еднократна ли е? Май не е, нали така? Колко бизнеси в БГ имат гарантиран месечен доход, защото лекарите основно са бизнеси вече? Има лекари с по 3000 регистрирани пациента, това са 4500лв без потребителските такси, без черпенето от медицински представители и тн. Ощетени са единствено тези по селата, които реално повече помагат на пациентите си макар и без екг и хартия за принтера
83
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яйцата са почти левче вече за едно. Иначе съм съгласна.
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами администратори на здрвната система, каса, "реформа" си имаме достатъчно в министерства касата, и всякакви такива групи здравни и държавни.Защо и лекарите трябва да са администратори? Малко ли са ни администраторите на които пък се плаща буквално да не правят нищо!Какво правят? Не е здравеопазване.Услуги ли предлагат? Какви?Един министър с огромна администрация която никой не знае какво изобщо прави.Нали личните лекари иммвършат тяхната рработа, а те чия работа вършат? Ако правят нещо.
81
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам фиш на джипи за януари. Безотчетните под масата няма да ги броя, от мен да мине. Ще се научат да живеят със средната за страната, като болшинството българи. Не са с нищо повече от останлите.
80
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махайте личните лекари - скъпо платени секретарки.
79
11
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Потребителска такса един лев за пенсионери - едно яйце 60 стотинки-Направете си сметката кое е важно