Зайкова: В следващите 10 г. инфлацията няма да стигне ниски нива

Икономистът посочи ползите от въвеждането на еврото у нас
Обновена: 27 фев 2023 12:58 | 27 фев 2023 12:56, Елка Василева
54
Зайкова: В следващите 10 г. инфлацията няма да стигне ниски нива
Снимка: архив, БГНЕС

В следващите 10 години инфлацията няма да стигне до ниските нива от 2%. Трябва да бъдем търпеливи. Инфлацията обаче ще бъде стимулираща бизнеса. Това каза за NOVANews икономистът Мика Зайкова.

Още по темата
"За да въведем еврото, ще инвестираме към 800 млн. лева. Ще ни трябват до три години, за да видим ползите как надделяват над загубите и инвестиционните разходи", подчерта Зайкова.

По думите ѝ еврото е полезно за България.

"Най-голямата полза е, че лихвите върху външния дълг на България ще паднат. Ще се вдигне кредитният рейтинг с 2 степени поне. Вътрешните ни ДЦК ще отидат на европейския пазар, където лихвите също ще паднат. Вярвам на Пеканов, че това ще ни донесе около 250-300 млн. полза. Задължителните резерви на банките ще паднат от 10 на 1%, защото ще сме под егидата на ЕЦБ. Освободеният ресурс ще поевтинее кредитите", смята тя.

Според Валентин Кръстев, управител на фирма за подбор на персонал, приемането на еврото ще доведе до много по-лесното сравняване на заплати. "Неминуемо ще започнат такива сравнения ежедневно. Това ще доведе до натиск към заплащането и ще помогне на заплатите. Липсата на работна ръка също ще допринесе", коментира той.

От своя страна Симеон Борисов, кредитен консултант, еврото няма да повлияе на кредитите. "Лихвата ще се образува спрямо Euribor. Тя ще се покачи в момента на адаптация. В дългосрочен план еврото трябва да се случи, за да гледат по различен начин на България. Не трябва да има спекула", смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз Кочо 1996 г. но преди това беше много евтино в бг и ЕС и НАТО искаха да изравнят с евро цени и в бг и така стана хипер и народа обедня.
24
4
 
3
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Хипер инфлация имаше 1996 сега няма хипер инфлация = яйцата сутринта са 5 лв вечерта 10лв а утре никой не знае колко ще са, посока нагоре
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какви са негативните или за такива неща не се пише? питам за един приятел дето ги разбира много повече от тази Зайкова. Гърция при смяната драхма евро всичко поскъпна с 30% за един ден, и тов е при нормално правителство а не като нашето което гледа само къде и какво да открадне.
22
1
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
В бг всичко става по бавно, всички лихви все пак скочиха без на ипотеките, но и там ще стане. А иначе по света те отдавна са високи. Фед 4.75, ЕЦБ 2.5 сега ще стане 3 и т. Н.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 18 Къде са високи.Няма високи лихви. Ниски са а инфлацията е хипер.
20
1
 
2
 
! Отговори
Това са глупости преди 1 година
Тези който ползват парите на държавата ще еим е по добре. Но всъщност заради по ниските ллихви ще се вдигнат още цените на стоките и услугите. За това че не виждам за мен лично полза от еврото осен да ми обзцени още повече заплата.
19
1
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Хахахах, Еми като печатиш лихвата е ниска и това прави инфлацията висока. Вземи прочети тук там
18
1
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Така е. Очертава се дълъг период от време с относително висока инфлация и относително високи лихви. Но това не помага на икономиката и е по добре така отколкото да счупят всичко и да върнат пак нулевите лихви и QE което много собственици на имоти и кандидат купувачи очакват потривайки ръчички
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАЙДЕ БАБО МИКА Я СИ НАПРЕГНИ МОЗЪЧЕТО И СИ СПОМНИ, ЧЕ ИНЛАЦИЯТА Е ПЕРМАНЕНТНА, А НЕ САМО ЗА 10-ТЕ ПРЕДСТОЯЩИ ГОДИНИ !!!...
16
3
 
2
 
! Отговори
От юли преди 1 година
Приемайте го от юли още. Хърватска влезе в съюза след нас, а вече е и в Шенген и в зоната. И не виждам да са по-бедни от нас. По-бедни са макета и сърби, същите *** като нашите. Докога?
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи в следващите 10 години никаква еврозона и приемане на еврото.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз Кочо Те лихвите ще ги вдигат до момента, в който стане очевадно, че не само има високи лихви, но и висока инфлация. С други думи - лихвите няма да окажат желаният ефект. Единствения начин е да счупят напълно всичко, като ги вдигнат до небесата, но това няма да го направят, иначе революция ще има навсякъде. Ще ни го лузят лека по лека, година след година. Да ни е сладко.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е то беше ясно, че ще има бясна инфлация години наред след началото на ковид.. тия бленувания за успокоение на цените в следващите години са за наивници. 5% минимална инфлация още поне 3, 4 години
12
0
 
16
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Госпожа Зайкова, след като казвате че инфлацията ще е висока през следващите 10 г., което е така, как тогава лихвите ще падат. Напротив с високата инфлация идват и високите лихви които не стимулират икономиката точно обратното охлаждат я. Освен това в близките 5 г българия няма да влезе в еврозоната и едва ли ще има стабилно правителство. Бг не е за еврозоната защото тук инфлацията ще остане 2 пъти по висока от таи в Европа. Всички знаем защо се наоъвате за там за да теглите безконтролно заеми.
11
1
 
2
 
! Отговори
Ем супер! преди 1 година
начи сме по планграфик.
10
0
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Бабата не е адекватна (много е дърта)! Ползите какви били...а, че цените на всичко ще станат х2 и отгоре, това никой удобно не го приказва. Само Възраждане ще ни спаси от тоя кошмар!
9
0
 
10
 
! Отговори
бързи заеми преди 1 година
Лихвата ако падне, но бг ще натрупа много заеми и тогава ще стане по-висока от без евро. Може и да фалира както Гърция и Италия а Германия пусна печатници. Гърция има натрупани дългове да плаща до 2150 г.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откак се помня и все инфлация. Затова ли драпахме да влезем в ЕС? В Украйна има по-малко инфлация.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Слави , баба ви Мика може да не е точно икономист, но поне "хфаща око"
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Зайка е добре да се подложи на тест за умствени способности.