Къде се намира Санстефанският мирен договор?

Той слага край на Руско-турската война
Обновена: 3 мар 2023 09:09 | 3 мар 2023 09:03, Нели Христова
48

Санстефанският мирен договор слага край на Руско-турската война и урежда, макар и неокончателно, обособяването на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

"Кръстът, изложен в НИМ, е пряко свързан със Сан Стефано. Той е малко известен паметник от Руско-турската война, тъй като отдавна е разрушен. През 19 век Русия изгражда на мястото, където е подписан договорът, храм, в чиито основи са погребани останките на повече от 50 000 руски войници. Храмът просъществува кратко, тъй като в началото на Първата световна война, когато руснаците и турците отново са врагове, решават да го разрушат - пропаганден акт, който показва какво ще се случи с враговете им на бойното поле. Той е взривен, а служители на българското консулство случайно го откриват в Истанбул. По случай 100 години от Освобождението той е донесен у нас", разказа Михаил Симов, който е уредник в Националния исторически музей (НИМ), в ефира на "България сутрин".

По думите му въпросът дали Санстефанският мирен договор е значим за българската история, остава спорен, тъй като той така или иначе не се реализира.

"Подписването му обаче прави така, че нито една държава да не оспорва правото на България да има своя държава. Самият договор се съхранява в архивите на Руската федерация, копие има и в Турция", отбеляза Симов пред Bulgaria ON AIR.

Посетителите на НИМ могат да видят още златния часовник на Граф Игнатиев, който е подписал договора, основните типове оръжия и военните униформи на руските войници. Музеят ще работи за посетители и в празничния 3 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
7
 
! Отговори
Московски преди 1 година
То е ясно Русия е нация от убийци и освен заплахи, закани и обещания за смърт не са показали. Приятели на ислямисти и комунисти
36
3
 
8
 
! Отговори
Нал' тъй! преди 1 година
В резултат от всичко си имаме собствена държава, но дали се управлява достатъчно добре?
35
39
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 1 година
И преди и сега руската държава е абсолютна ***!Наричат се освободители,а в същност са вечните поробители.Там където са те нищо свястно нерасте-не вирее,а само съхне тлее.Братушки ги наричат,тез които се вричат за да имат излиза от тази отколешна прокоба.Смерт Росио!!!
34
4
 
13
 
! Отговори
потресен преди 1 година
Нихилизма е хубаво нещо. Позволява ти да плюеш във всички посоки. Успех.
33
6
 
46
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Язък.Ами той Националния ни идеал изграден на базата на Сан Стефанския мирен договор,а той не се реализира.Щом не се реализира,ние го превръщаме в Национален идеал.Ако беше реалност,оставаме без идеал.В този Догор между Русия и Турция ние не играем,но поне ни дават възможност да имаме държава.И това не е малко.
32
13
 
1
 
! Отговори
Панта преди 1 година
Анонимен 12 От къде ги смучите тия щуротии? Жалко, че не са ви придали и вас още на първия транш, заедно с добитъка.
31
14
 
35
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
До падането на България под Византийско робство - Византийски българин, после Турски българин, после Руски българин, и сега Американски българин. Всичко останало е 5лв нацяло и лъжи до безобразие. Българина започва да разбира в каква демагогия живее и затова не вярва в нищо.......ама нищо. Неописуема бутафория, така се управлява бутафорна държава от бутафорни политици.
30
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо някакви искат да прочетат договора, но твърдят, че не е публикуван, когато отдавна е общодостъпен?! Ами прочетете го, всеки може да го прочете
29
14
 
9
 
! Отговори
прав си преди 1 година
До GGНе са руси а са от 6ти американски флот.С подкрепата на нато и най вече с македонската войска подкрепяна от украинските бандеровски дивизии.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отдавна е публикуван фототипно , има копие в архивите , има го в интернет
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
забележете надписа артефакти от сан стефано телевизорите счупиха тъпомерите
26
27
 
15
 
! Отговори
Искаме не руската.. преди 1 година
...а турското копие от Договора---НИКОЙ НЕ ВЯРВА ВЕЧЕ НА РУСИЯ!!!!
25
3
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ДА,така наречения "Санстефански договор" ТРЯБВА да стане достояние на широката публика !...Защото покрай него се вихрят такива фантазии и измишльотини,че ставаме смешни...Прословутото "Една жена на пазара каза,че санстефанския договор бил.." вече досади окончателно!..Ние ТРЯБВА да знаем истината,каквато и да е тя !..Лично мен НЕ ме интересува,но да престанат най-после срамните спекулации с него!..
24
29
 
12
 
! Отговори
НЯМА ДА ГО ... преди 1 година
....ПУБЛИКУВАТ ТОЗИ ДОГОВОР, ЗАЩОТО ТЕЗИ КОИТО ЦЕЛУВАТБОТУШИТЕ НА РУШКИТЕ "ОСВОБОДИТЕЛИ"--- НЕ ЗНАЯТ ДОРИ КЪДЕ СА ГРОБОВЕТЕ И МОЩИТЕ НА НАЙ-ВИДНИТЕ БЪЛГАРСКИ БОРЦИ ЗА СВОБОДА КАТО БОТЕВ И ЛЕВСКИ!!!!!/...това са все руски нагаждачи и мошеници.../
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Договорът е публикуван. Аз го намерих на български и на руски.
22
7
 
18
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Защо не се публикува съдържанието на този прословут Санстефански мирен договор, за да разберем най-после какви са били истинските намерения на русия спрямо България?Само питам...
21
5
 
16
 
! Отговори
Искайте Договора ... преди 1 година
..от ТУРЦИЯ ЗА ДА ПОЗНАЕТЕ ИСТИНАТА!
20
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Договора е засекретен в руските архиви и никога не е показван на България в оригинал, защото и антибългарски в своята същност и би бил проблем за руско империалистичната пропаганда.Нека Митрофанова даде достъп до оригинала за историците да се види оригиналът.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и край на кримските войни ие
18
0
 
17
 
! Отговори
Муха преди 1 година
На балканския фронт ( тоест в България ) загиват 60 000 войни ( в това число и български опълченци ) ! Само при преминаване на Ст планина през зимата загиват 6 000 !