Проф. Христов: Учудвам се, че има инициативи за отменянето на 3 март като национален празник

По думите му Левски е може би най-загадъчната личност в българската история
3 мар 2023 10:30, Нели Христова
83

Висш идеал на Васил Левски е България да бъде чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Той е интересен и с историята, която създава, но и с изборите, пред които е изправен. На тях е посветена новата книга на проф. Ивайло Христов - "Васил Левски – драмата на избора".

"3 март е един от най-светлите празници. Поставя началото на еманципирането на българската държавност. Учудвам се защо има инициативи той да бъде отменен като национален празник - ако нямаше 3 март, няма да има нито 6 септември, нито Независимостта, нито който и да е друг празник. 3 март е неосъществен блян на Санстефанска България. Неслучайно се празнува като национален празник", каза проф. Христов в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR авторът на книгата подчерта, че изборите, пред които е изправен Левски, са човешки, екзистенциални, исторически, социални. "Като се започне с това дали да продължи образованието си в Русия, решението да хвърли расото и да изповяда идеала на революцията и се стигне до предсмъртното му желание гробът му да е в България и всеки да го знае", обясни той.

По думите му Левски е може би най-загадъчната личност в българската история.

"Много малко документация е оставил след себе си. Имаме запазени като архивни единици 168 документа. Целият му революционен път е обвит в мистерия, неслучайно е сравняван със Спасителя. Като личност той не крие загадки, но революционният му път е - от това дали той е идеологът и стратегът на Вътрешната революционна организация или е само практико-организатор и се стигне до въпроса защо толкова опитен революционер отива в Ловеч при положение, че е знаел, че е възможно предателство", коментира проф. Христов и обясни откъде идва интересът му към личността на Апостола.

"Чудо е, че Левски се е родил по българските земи. Няма да се роди втори Левски. В момента няма политически лидери като него. Левски поставя националните интереси над своето его и се обрича на саможертва в името на политическото освобождение на страната ни. Четири години обикаля България с незарастваща рана. Вярвал е в своята мисия", посочи авторът на книгата "Васил Левски – драмата на избора".

Според него българският политически елит трябва да живее не от политиката, а за политиката.

"В момента има голяма криза на парламентарната демокрация, нежелание политическите партии да поемат отговорност в условия на криза. Това е твърде далеч от заветите на Левски. Политическата класа омръзна на хората. Ако Левски беше политик, щеше да се бори за независима и цялостна България, за свят на справедливост", на мнение е проф. Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9 септенври 1944 с освобождение от НАТО бомбите и монарходашизма. И днешната република почва точно от тогава. Дотогава е диктатура на царя и военните.
45
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най простата причина е че на трети март не съществува нито се създава българска държава как може да празнуваш нещо което не съществува.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ли няма да оспори написаното Българин? Вместо това се започва една генерализация - щом си против трети март, значи си против азбуката. )))
43
10
 
10
 
! Отговори
ГЛУпости... преди 1 година
...нито Левски нито Ботев са учили в Русия!Ботев учи в лицея на Одеса /Украйна/..но го напуска с думите "Русия е една огромна ТЮРМА.." !!НИКОЙ ОТ НАШИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ НЕ ОБИЧА РУСИЯ ЗАЩОТО Е СЪЩИЯ ФЕОДАЛЕН ГНЕТ , КАТО В ТУРЦИЯ!
42
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никакъв празник не е 24 май! Не искам децата ми дори да знаят тази азбука!
41
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига руско управление
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не може да е 22 септември защото е бил против волята на Запада
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 март е просто празник но нашия най-светъл празник е 24 май
38
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще има референдум и денят на руското робство няма да е национален празник. Такъв ще.стане 22ри септември, на който поне за малко се откъсваме от голташка Русия и дърпаме здраво напред. Ражда се Балканското чудо. После то е отново поробено и разграбено от Русия.
37
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откачалките искат да се откажем от всичко българско и родно.
36
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни е проблем 3ти март. Трябва да се откажем от кирилицата и православието, za da stanem 4ast ot civilizowaniq svqt!!!
35
2
 
1
 
! Отговори
666 преди 1 година
До 24 майАми,да ги беше понаучил българския език и писменост,и тогава да ни знимаваш със мечтите си!
34
7
 
6
 
! Отговори
Българин 2 преди 1 година
3. Санстефанският договор НЕ Е първият официален документ, който очертава границите на българската народност. Това е фермана за учредяване на Българската екзархия. 4. Русия НЕ разрешава българска делегация в Берлин. Отговорете си защо, мозъци.
33
6
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Леле, колко много неграмотна русоробска пасмина. :) 1. Санстефанския мирен договор противоречи на решенията на Лондонската конференция от 1871г.и на Райхщадското споразумение между Русия и Австро-Унгария т.е. това е невалиден договор. 2. Санстефанския договор е ПРЕДВАРИТЕЛЕН. Окончателният е сключен в Берлин няколко месеца по-късно и той разпокъсва България.
32
1
 
13
 
! Отговори
666 преди 1 година
Честит 3-ти март , БЪЛГАРИ!Всички които на са българи,да си празнуват когато си искат.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до анонимника не може 22ри септември! Всички западни посолства са били против и Батемберг си плаща с трона! Трябва националния празник да ни е Ньойския договор! Това е последната дата на която Западът е казал как ни вижда!
30
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О неразумни юроде, кат не знаеш кво точно се е случило на 3 март, поне си мълчи! България, според сппоразумението, а не договор, от Сан-Стефано, остава васална като до тогава на суртана, а нече и набащицата руски царл ЕДВА та 2 Септември 1908 Бълтария става НЕЗАВИСИМА. А 3 Март е хубава дата, особенно пред 1908 когато рабиваме и бием наг.лите рушнаци!!!
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха вие луди ли сте 24 май национален празник?! С тая кирилица и православие никога няма да се интегрирате със Запада! Ще си останете блатни евроазиатци!
28
1
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
България е...единствената държава в Европа,чието име не е променяно от основаването на държавата през 681 година. Това боде в очите на много...чужди,че и наши...доброжелатели,даващи мило и драго да...ерозират българските ни традиции и герои. Честит Национален празник 3-ти март българи,Бог да ни помага да си пазим държавата от...зложелатели и злонамерени посегателства!
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подписвайте се за референдума за Лева! Останаха 50 хиляди подписа за да стане задължителен. С него ще пратим силен сигнал и за ЕС и НАТО, за които никой никога не ни е питал, няма и да ни пита по обективни причини!